Κατανοήστε περισσότερα σχετικά με την πάθησή σας
Τείνουμε να σκεφτόμαστε την ψωρίαση ως μία μόνο νόσο αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι τύποι.Ψωρίαση κατά πλάκας
Είναι η συνηθέστερη μορφή, προσβάλλοντας περίπου το 80% των ατόμων με ψωρίαση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνήθως εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, την πλάτη και το τριχωτό της κεφαλής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανασηκωμένες (επηρμένες), ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια (φολίδες) τα οποία απομακρύνονται τακτικά.
Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής
Η πάθηση προσβάλλει μεταξύ 50% και 80% των ατόμων με ψωρίαση και είναι ίδια με την ψωρίαση κατά πλάκας. Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής κυμαίνεται από πολύ ήπια (με ελαφριά μόνο απολέπιση) έως πολύ σοβαρή . Μπορεί να είναι με παχιές, εφελκιδώδεις (με μορφή κρούστας) πλάκες που καλύπτουν ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και επεκτείνονται πέρα από το τριχωτό στο μέτωπο, το σβέρκο και γύρω από τα αφτιά.
Σταγονοειδής ψωρίαση
Αυτός ο τύπος προσβάλλει περίπου το 10% των ατόμων με ψωρίαση –κυρίως παιδιά και εφήβους– και εμφανίζεται με τη μορφή μικρών κόκκινων φολιδωτών κουκκίδων που μοιάζουν με σταγόνες κόκκινου νερού στο σώμα. Η σταγονοειδής ψωρίαση μπορεί συχνά να προκληθεί από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Σε ήπιες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία.Προτιμάται η τοπική θεραπεία, αλλά η φωτοθεραπεία μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματική. Φάρμακα από του στόματος ή ενέσεις χρησιμοποιούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις. Η σταγονοειδής ψωρίαση μπορεί να εξελιχθεί σε ψωρίαση κατά πλάκας (η οποία είναι η συνηθέστερη μορφή ψωρίασης).
Φλυκταινώδης ψωρίαση
Λιγότερο από το 5% των ατόμων με ψωρίαση προσβάλλεται από το φλυκταινώδη τύπο της νόσου. Μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή της ψωρίασης κατά πλάκας, λόγω της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων ή ως αποτέλεσμα της απότομης διακοπής μιας θεραπείας, η οποία χρησιμοποιούνταν αδιάκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην φλυκταινώδη ψωρίαση, οι πλάκες χαρακτηρίζονται από φλύκταινες, ανάγλυφα σπυριά γεμάτα πύον, με τα χέρια και τα πόδια να προσβάλλονται περισσότερο. Ούτε η φλυκταινώδης ψωρίαση είναι μεταδοτική.Η ψωρίαση είναι μία μόνο ονομασία που καλύπτει μια σειρά διαφορετικών παθήσεων. Η ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με κάθε τύπο ψωρίασης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συμπτώματά σας.
Καμπτική ή ανάστροφη ψωρίαση
Λιγότερο συχνός, αυτός ο τύπος εκδηλώνεται συνήθως στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστούς και σε άλλες δερματικές πτυχώσεις γύρω από τα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς. Εμφανίζεται με τη μορφή έντονα κόκκινων, λείων δερματικών βλαβών γύρω από τις πτυχές του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο του δέρματος και ρωγμές στις άκρες τους. Μπορεί να επιδεινωθεί από τον ιδρώτα και από την τριβή του δέρματος λόγω των σημείων στα οποία βρίσκεται.Ψωριασική αρθρίτιδα
Περίπου το 30% των ατόμων με ψωρίαση αναπτύσσει και ψωριασική αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και διόγκωση στις αρθρώσεις και γύρω από αυτές. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Οι παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου μπορεί να είναι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί. Η θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι παρόμοια με αυτήν της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.