Skip to content

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΤΑΚΤΙΚΑ;

Ο τακτικός έλεγχος της ψωρίασης σού δίνει την ευκαιρία να συζητήσεις όλα όσα σε απασχολούν και να μάθεις για τις νεότερες θεραπευτικές επιλογές που ίσως σε βοηθήσουν περισσότερο. Η συζήτηση για την ψωρίαση μπορεί να σε βοηθήσει στην καλύτερη μακροπρόθεσμη διαχείριση της νόσου. Ο γιατρός σου μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σου να διατηρήσεις καλές συνήθειες, να έχεις τον έλεγχο των επιπλοκών της νόσου, αλλά και να επιλέξετε μαζί τις νέες επιλογές αντιμετώπισης που σου ταιριάζουν.

Ο έλεγχος επιτρέπει στον γιατρό να παρακολουθήσει το πως ανταποκρίνεσαι στη θεραπεία και να κατανοήσει το πως επηρεάζει τη ζωή σου η ψωρίαση.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Βρετανίας (ΝICE) συνιστούν τουλάχιστον ετήσιο έλεγχο, ιδιαίτερα στα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση, για αυτούς που χρησιμοποιούν ισχυρά κορτικοστεροειδή, αυτούς με ψωριασική αρθρίτιδα ή άλλες συννοσηρότητες καθώς και για παιδιά και νέους με ψωρίαση.1

Ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός αλλά δεν συμβαίνει πάντα στην πράξη, για αυτό και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας πηγές που μπορούν να βοηθήσουν.

1. Psoriasis NICE Clinical Guideline 153 (Oct 2012) Available: https://www.nice.org.uk/guidance/cg153/chapter/Introduction Accessed 2017
Woman giving away a top at a car boot sale because of psoriasis. Give nothing to psoriasis campaignΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ

Το πρώτο βήμα είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου.

Ψάχνεις για Δερματολόγο; Βρες το κοντινότερο ιατρείο μέσα από τη λίστα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Βρες Δερματολόγο


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ακολουθούν 7 συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο το χρόνο σου με τον γιατρό:

Πάρε μαζί σου την τελευταία θεραπευτική αγωγή που έλαβες για την ψωρίαση.

Αυτή περιλαμβάνει όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και τις κρέμες και τα σαμπουάν που έχεις αγοράσει χωρίς συνταγή. Το να δείξεις στον γιατρό όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείς, θα τον βοηθήσει να καταλάβει πώς αντιμετωπίζεις την ψωρίασή σου, ενώ θα μπορεί να ελέγξει εάν τα χρησιμοποιείς σωστά. Στη συνέχεια μπορείτε να συζητήσετε και να συμφωνήσετε τον καλύτερο συνδυασμό που σου ταιριάζει.

Να αναφέρεις πάντα το πως επηρεάζει η ψωρίαση την προσωπική σου ζωή και το πως αισθάνεσαι.

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείς κάποια γεγονότα εκείνη τη στιγμή. Κράτησε σημειώσεις στη διάρκεια του έτους για το πως η ψωρίαση σε επηρεάζει σωματικά και συναισθηματικά καθώς και τις επιπτώσεις που έχει στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή ή την εργασία σου. Μπορείς να ανατρέξεις στις σημειώσεις αυτές κατά την επίσκεψή σου.

Να φοράς ρούχα που θα σε βοηθήσουν να δείξεις τις προσβεβλημένες περιοχές εύκολα.

Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς στον καλύτερο δυνατό βαθμό το χρόνο που έχεις με τον γιατρό.

Ανάφερε στον γιατρό για προσβεβλημένες περιοχές που δεν είναι ορατές, όπως τα αυτιά, οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα.

Εάν ο γιατρός δεν είναι ενήμερος για όλες τις περιοχές που σε επηρεάζει η ψωρίαση, δεν θα μπορεί να εκτιμήσει πλήρως την κατάστασή σου και να σου προσφέρει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν έναν τύπο αρθρίτιδας, οπότε να αναφέρεις στον γιατρό οποιαδήποτε συμπτώματα αρθρικής δυσκαμψίας ή πόνου μπορεί να αισθάνεσαι.

Αυτή ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε δυσκαμψία ή πόνο στη μέση, τα δάκτυλα, τη σιαγόνα ή ψηλά στο στέρνο.

Ζήτησε βοήθεια από τον γιατρό σου για το κάπνισμα ή το αυξημένο βάρος, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση.

Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει εάν θέλεις να κόψεις το κάπνισμα ή να σε συμβουλέψει για την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Να κλείνεις πάντα ένα ραντεβού για επανέλεγχο.

Το τέλος του ραντεβού είναι μια σπουδαία ευκαιρία να κλείσεις μια ημερομηνία για τον επόμενο επανέλεγχο. Ακόμα και εάν πιστεύεις ότι τα καταφέρνεις καλά και η ψωρίασή σου δεν επιδεινώνεται, και πάλι θα πρέπει να βλέπεις τον γιατρό σου τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είτε πρέπει να σου ξαναγράψει την αγωγή σου είτε όχι.

Εάν ξεκινάς μια νέα αγωγή, συνήθως συνιστάται επανέλεγχος μετά από τέσσερις εβδομάδες1,2.

Τα ραντεβού επανελέγχου είναι σημαντικά καθώς ο γιατρός μπορεί να ελέγξει εάν χρησιμοποιείται η αγωγή σωστά και σου δίνει την ευκαιρία να συζητήσεις το εάν η θεραπεία σε βοηθάει.


1. Psoriasis NICE Clinical Guideline 153 (Oct 2012) Available: https://www.nice.org.uk/guidance/cg153/chapter/Introduction Accessed 2017
2. SIGN Clinical Guidelines 121: Diagnosis and management of psoriasis and psoriatic arthritis in adults. Available: http://www.sign.ac.uk/assets/sign121.pdf Accessed 2017

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

agapimenes synithies
Δες video από άτομα με ψωρίαση που μοιράζονται την εμπειρία τους, συμβουλές και τρόπους επικοινωνίας με τον γιατρό.
Περισσότερα
Για απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να έχεις γύρω από την επίσκεψη στον γιατρό, δες εδώ:
Μιλώντας στον Δερματολόγο – Συχνές Ερωτήσεις
Ψάχνεις για Δερματολόγο; Βρες το κοντινότερο ιατρείο μέσα από τη λίστα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας:
Βρες Δερματολόγο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έχεις έντονο κνησμό;

Το 70% των ατόμων με ψωρίαση υποφέρουν από κνησμό. Ο αντίκτυπος του κνησμού μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας.
Περισσότερα

Στερείσαι τον ύπνο;

Το να μπορείς να κοιμηθείς καλά είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη σωματική και ψυχική υγεία και οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να σου διασφαλίσουν έναν καλό ύπνο.
Περισσότερα