Skip to content

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή;

ΓΝΩΡΙΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΨΩΡΙΑΣΗ

Ο βαθμός που επηρεάζει η ψωρίαση την καθημερινότητά σου, μπορεί να σου δώσει μία εκτίμηση για τη βαρύτητά της. Ακολούθησε τα βήματα, μάθε για τη βαρύτητα της ψωρίασής σου, κάνε τη δική σου εκτίμηση* και αντιμετώπισέ την με τη βοήθεια του δερματολόγου σου!

*Υπεύθυνος για την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας της ψωρίασης, τη διάγνωση, την τελική εκτίμηση του βαθμού της ψωρίασης καθώς και την απόφαση για την ενδεδειγμένη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι αποκλειστικά ο θεράπων γιατρός σας.

ΑΝ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΕΠΙΛΕΞΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1 (ΠΙΟ ΗΠΙΑ) ΕΩΣ ΤΟ 9 (ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!

      1               2              3               4              5              6              7              8              9       

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΟΥ

Μαθαίνω για την ψωρίαση

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ;

Η ψωρίαση δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα. Παράλληλα με τον πόνο και τον κνησμό, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να παλέψεις με μύθους και λανθασμένες αντιλήψεις που σε συνδυασμό με τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, μπορούν να επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ποιότητα ζωής σου. Μία λοιπόν συνεκτίμηση όλων αυτών των παραγόντων θα σε βοηθήσει να ιεραρχήσεις την ψωρίασή σου από ήπια έως σοβαρή.

Ψωρίαση και δερματολόγος

ΘΥΜΗΣΟΥ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΨΩΡΙΑΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ.

Η ψωρίαση είναι μια σύνθετη νόσος και το κλειδί για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής, είναι ο Δερματολόγος σου. Ο Δερματολόγος πέραν της εξέτασης των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας της νόσου, θα συνεκτιμήσει και άλλους παράγοντες όπως το σημείο εμφάνισης, την ποιότητα ζωής και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που πηγάζουν από την ύπαρξη της νόσου.

Όσο πιο καθαρή εικόνα έχεις εσύ για την ψωρίασή σου, τόσο πιο σφαιρική ενημέρωση μπορείς να μεταφέρεις στον γιατρό σου, με αποτέλεσμα η θεραπεία που θα σου προτείνει να είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις δικές σου ανάγκες. Επιπλέον, όταν γνωρίζεις τη βαρύτητα της νόσου σου, μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα, καθώς μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον δικό σου τύπο ψωρίασης.

ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΟΥ. ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΕΔΩ:

Έκταση ψωρίασης στο δέρμα

Η ψωρίαση μπορεί να περιορίζεται σε μία μόνο περιοχή του δέρματος ή να έχει προσβάλλει ολόκληρο το σώμα. Ένας εύκολος τρόπος να υπολογίσεις το ποσοστό του σώματός σου που έχει επηρεαστεί είναι να χρησιμοποιήσεις σαν μονάδα μέτρησης την παλάμη σου.

Μια γενική εκτίμηση της βαρύτητας λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά την έκταση των δερματικών βλαβών είναι:

ΉΠΙΑ
ΕΑΝ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 5%

ΜΕΤΡΙΑ
ΕΑΝ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΙΝΑΙ 6 -10%

ΣΟΒΑΡΗ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% Ή ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ.

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού, μπορεί να σε βοηθήσει να καταγράφεις τις εξάρσεις της νόσου καλύτερα και να μεταφέρεις χρήσιμες πληροφορίες στον γιατρό σου που μπορεί με αυτό τον τρόπο να παρακολουθεί την πορεία της νόσου και την απόδοση της θεραπείας που ακολουθείς, καθώς και να συνταγογραφήσει τη σωστή ποσότητα τοπικής αγωγής όπου χρειάζεται.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΟΥ;

Βαρύτητα ψωρίασης

Για την ταξινόμηση της ψωρίασης σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να εκτιμήσεις είναι η ένταση των συμπτωμάτων σου. Ο βαθμός της φαγούρας και η ένταση των ερεθισμών μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν η ψωρίασή σου είναι ήπια, τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και πιθανόν να έχεις παρατηρήσει πολύ μικρές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου, την κοινωνική ζωή και την ψυχολογία σου. Στη περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, σίγουρα έχεις νιώσει όλες οι πτυχές της ζωής σου να επηρεάζονται.

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ Η ΨΩΡΙΑΣΗ;

Ψωρίαση πόσο με επηρεάζει στη δουλειά μου

O τρόπος που βαθμολογείς την ποιότητα ζωής σου παίζει καθοριστικό ρόλο για την ταξινόμηση της ψωρίασης και είναι εξίσου σημαντικός με την αξιολόγηση των κλινικών συμπτωμάτων. Παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη είναι κατά πόσο η νόσος επηρεάζει αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ζωή και την εργασία σου.

Η συνεκτίμηση του παράγοντα της ποιότητας ζωής είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή διαφορετικού θεραπευτικού σχήματος από τον Δερματολόγο σου καθώς υπάρχει περίπτωση μια ψωρίαση που έχει χαρακτηριστεί κλινικά ήπια, να έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής που να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης.

Ανασφάλειες και ψωρίαση

ΜΗΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΤΥΝΕΣΑΙ;

ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΟΥ;

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ Η ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ;

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΕ ΓΕΜΙΖΕΙ ΦΟΒΟ Ή ΣΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ;

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ;

Τοπικές θεραπείες στην ψωρίαση

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ.

Εάν τα συμπτώματά σου είναι ήπια ή μέτρια, το πιθανότερο είναι ο δερματολόγος σου να σου έχει συστήσει μια τοπική θεραπεία σε μορφή αφρού, κρέμας για το σώμα ή λοσιόν, σαμπουάν για το τριχωτό της κεφαλής. Αυτού του τύπου οι θεραπείες είναι εύκολες στην εφαρμογή, απορροφώνται γρήγορα και αν ακολουθείς τις οδηγίες και το πρόγραμμα που σου έχει θέσει ο γιατρός σου, θα είσαι σε θέση να ελαχιστοποιήσεις τα συμπτώματα, χωρίς να παρατηρήσεις κάποια επίπτωση στην ποιότητα ζωής σου.

Όμως προσοχή, μην αφήσεις το χαρακτηρισμό της κατάστασής σου ως ήπια ή τη μικρή έκταση των συμπτωμάτων να σε κάνουν να πιστέψεις ότι μπορείς να αμελήσεις οποιοδήποτε σκέλος της θεραπευτικής διαδικασίας. Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ακόμα και τα πιο ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού σου όσον αφορά τον τρόπο και τη συχνότητα εφαρμογής της θεραπείας.

Θεραπείες για μέτρια-σοβαρή ψωρίαση

Εάν έχεις διαγνωσθεί με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση από το γιατρό σου, πιθανόν ακολουθείς συστηματική θεραπεία ακολουθώντας δια του στόματος αγωγή ή θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες σε ενέσιμη μορφή ή και σε συνδυασμό με τοπικές θεραπείες. Αυτά τα θεραπευτικά σχήματα, χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς με σκοπό να βοηθήσουν τον οργανισμό σου να ελέγξει τους μηχανισμούς που προκαλούν τις εξάρσεις, και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία σου.

Επειδή η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση με περιόδους ύφεσης και εξάρσεων, είναι εύκολο να αποθαρρυνθείς ή να θεωρήσεις ότι η θεραπεία που ακολουθείς δεν είναι αποτελεσματική. Μην το κάνεις! Συνέχισε να παρακολουθείς την ψωρίασή σου, να μιλάς με τον Δερματολόγο σου και να ακολουθείς πιστά την αγωγή που μαζί έχετε επιλέξει.

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ;

Ψωρίαση πόσο με επηρεάζει στην ψυχολογία μου

Η ψωρίαση κάθε μορφής και έντασης έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Η μεγαλύτερη είναι η ανασφάλεια που δημιουργείται σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση και που σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε αποστασιοποίηση και κατάθλιψη. Η συχνότητα των εξάρσεων είναι επίσης ένας παράγοντας που εντείνει την ψυχολογική πίεση.

Ανεξάρτητα από την ένταση και την έκταση των συμπτωμάτων ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από την υποστηρικτικότητα που περιβάλλοντος του κάθε ανθρώπου.

Μόνο εσύ είσαι σε θέση να γνωρίζεις σε ποιο βαθμό η ψωρίασή σου σε έχει καταβάλλει ψυχολογικά, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μοιραστείς αυτή την πτυχή της νόσου σου με τον Δερματολόγο σου, καθώς μπορεί να επηρεάσει την επιλογή του θεραπευτικού σχήματος που θα σου προτείνει.

Επιπτώσεις της ψωρίασης

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων με ψωρίαση πάσχει από κατάθλιψη με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο στα άτομα με μέτρια/σοβαρή ψωρίαση. Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, μια που η κατάθλιψη αυξάνει το άγχος και το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξάρσεις. Το να βρεις τρόπους να αλλάξεις την ψυχολογία σου και να αντιμετωπίσεις το άγχος είναι εξίσου σημαντικό με τη θεραπεία που ακολουθείς, για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και μια ισορροπημένη ποιότητα ζωής.

ΠΟΣΟ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΑ ΣΕ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ;

ΈΧΕΙΣ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ;

ΚΡΑΤΑΣ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΣΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ;

ΈΧΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ;

Μαθαίνω για την ψωρίαση από τον δερματολόγο

Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την αξιολόγηση μιας ψωρίασης σαν σοβαρή είναι και το ενδεχόμενο να έχεις εμφανίσει συσχετιζόμενες ασθένειες. Ακόμα και αν η ψωρίαση εμφανίζεται με επιφανειακές μόνο δερματικές βλάβες, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει επηρεάσει συνολικά τον οργανισμό σου με πολλούς τρόπους, καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χρόνια αποφρακτική βρογχοπνευμονοπάθεια, το γαστρικό έλκος, η ηπατοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια και οι ρευματοπάθειες.

Αν και αυτές οι παθολογικές καταστάσεις είναι πιο συχνές στις περιπτώσεις σοβαρής ψωρίασης, μη βιαστείς να εκτιμήσεις την ψωρίασή σου σαν ήπια εάν παρουσιάζεται αποκλειστικά με δερματικές βλάβες, καθώς αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα η νόσος να έχει προσβάλλει και άλλα συστήματα χωρίς να το γνωρίζεις. Γι’ αυτό, δεν θα πρέπει να αμελείς το τακτικό ραντεβού με τον γιατρό σου, καθώς η παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην σωστή και συνολική αντιμετώπιση της νόσου και των συσχετιζόμενων παθήσεων.

Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΑ, ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ. ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ!

ΉΠΙΑ, ΜΕΤΡΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ; ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΨΩΡΙΑΣΗ ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣΕΣ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ*;

*Υπεύθυνος για την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας της ψωρίασης, τη διάγνωση, την τελική εκτίμηση του βαθμού της ψωρίασης καθώς και την απόφαση για την ενδεδειγμένη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι αποκλειστικά ο θεράπων γιατρός σας.

      1               2              3               4              5              6              7              8              9       

Επίλεξε στην παραπάνω κλίμακα από το 1 (πιο ηπία) έως το 9 (πιο σοβαρή) ώστε να σε κατευθύνουμε σε μια σελίδα με σχετικά θέματα και πληροφορίες!

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΟΥ; ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ! ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ. ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.

Αναφορές:

Lebwohl M et al. N Engl J Med 2015;373:1318–28
Lebwohl M, et al. Poster 6616. 76th Annual Meeting of the American Academy of Dermatology; February 16-20, 2018; San Diego, CA.
Blauvelt A, et al. Rapid onset of action in patients with moderate-to-severe psoriasis treated with brodalumab
Blauvelt A et al. Annual Meeting of the American Academy of Dermatology, Orlando, FL, March 3–7, 2017 (P5092);
K.A. Papp, et al Journal of Drugs in Dermatology March 2018 • Volume 17 • Issue 3
American Academy of Dermatology. (n.d.). Psoriasis, aad.org/media-resources/stats-and-facts/conditions/psoriasis
Crow, J. M. (2012, December 20). Psoriasis uncovered. Nature, 492, S50–S51
Finlay, A.Y. & Khan, G.K. (1994, May). Dermatology Life Quality Index (DLQI)--a simple practical measure for routine clinical use. Clinical and Experimental Dermatology, 19(3), 210-216 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8033378
Henseler, T. & Schmitt-Rau, K. (2008, October). A comparison between BSA, PASI, PLASI and SAPASI as measures of disease severity and improvement by therapy in patients with psoriasis. International Journal of Dermatology, 47 (10), 1019-1023 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18986347
Lewis-Jones, M.S., & Finlay, A.Y. (1995, June). The Children's Dermatology Life Quality Index (CDLQI): Initial validation and practical use. British Journal of Dermatology, 132(6), 942-949 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7662573
Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Journal of the American Academy of Dermatology, 58(5), 826–850 jaad.org/article/S0190-9622(08)00273-9/abstract
National Institute for Health and Care Excellence. (2012, October). Psoriasis: Assessment and management  nice.org.uk/guidance/cg153/chapter/guidance#assessment-and-referral
Psoriasis area & severity index. (2008, July) papaa.org/articles/psoriasis-area-severity-index
Spuls, P. I., Lecluse, L. L. A., Poulsen, M.-L. N. F., Bos, J. D., Stern, R. S., & Nijsten, T. (2010). How good are clinical severity and outcome measures for psoriasis?: Quantitative evaluation in a systematic review. Journal of Investigative Dermatology, 130(4), 933–943. Retrieved from http://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)34764-3/abstract
Weigle, N., & McBane, S. (2013, May 1). Psoriasis. American Family Physician, 87(9), 626-633. Retrieved from aafp.org/afp/2013/0501/p626.html
About psoriasis. (n.d.). psoriasis.org/about-psoriasis
How is psoriasis treated? (2013). medlineplus.gov/magazine/issues/fall13/articles/fall13pg26.html
Itchy, scaly skin? Living with psoriasis. (2010). newsinhealth.nih.gov/2010/08/itchy-scaly-skin
Psoriasis. (n.d.). aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis
Psoriasis: Causes and triggers. (n.d.). psoriasis.org/about-psoriasis/causes
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/how-severe-your-psoriasis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/diagnosis-treatment/drc-20355845 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4323693/