Skip to content

Ψωρίαση τριχωτού κεφαλής: Πώς να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας

Πώς να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας στις εξάρσεις της ψωρίασης

Συμπτώματα και μέτρα πρόληψης

Ο τύπος της ψωρίασης που προσβάλει το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί επίσης να προσβάλει τα αφτιά, την περιοχή πάνω και πίσω από τα αφτιά, τους λοβούς των αφτιών, το σβέρκο, το μέτωπο και τη μετωπιαία γραμμή του τριχωτού.

Φροντίδα των μαλλιών και ψωρίαση

Αν υπάρχουν ψωριασικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής είναι σημαντικό να το φροντίζετε με ιδιαίτερη προσοχή. Προσπαθήστε να μην ξύνετε και να μην πειράζετε τις ψωριασικές πλάκες. Να λούζετε και να στεγνώνετε απαλά τα μαλλιά σας. Αν χρησιμοποιείτε πιστολάκι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη ρύθμιση του κρύου ή του λιγότερο ζεστού αέρα και να το κρατάτε σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκ. από το κεφάλι σας. Να θυμάστε να στεγνώνετε διεξοδικά την περιοχή πίσω από τα αφτιά σας και τις δύο πλευρές των λοβών. Τυχόν βούρτσισμα ή χτένισμα του κεφαλιού πρέπει να πραγματοποιείται με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφεύγεται η επιδείνωση των υφιστάμενων συμπτωμάτων της ψωρίασης. Χρησιμοποιήστε βούρτσα με μαλακές, φυσικές τρίχες και όχι σκληρή πλαστική βούρτσα και αποφύγετε τη χρήση ρόλεϊ τα οποία τραβούν τα μαλλιά και στεγνώνουν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.

Χρησιμοποιήστε βούρτσα με φυσικές τρίχες και όχι πλαστική βούρτσα και αποφύγετε τη χρήση ρόλεϊ τα οποία τραβούν τα μαλλιά και στεγνώνουν το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.

Τι κούρεμα να κάνω;

Μπορεί επίσης να θέλετε να σκεφτείτε τι είδους κούρεμα είναι πρακτικό για εσάς. Ένα κοντό κούρεμα μπορεί να είναι πιο άνετο και πρακτικό αν έχετε σοβαρές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να είναι καλύτερο να αποφύγετε χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά, όπως το κρεπάρισμα ή οι σφιχτές αλογοουρές. Αν παρουσιάζετε έξαρση στο τριχωτό της κεφαλής, καλό είναι να αναβάλετε την περμανάντ ή τη βαφή των μαλλιών μέχρι να επουλωθούν οι ψωριασικές πλάκες. Και όταν πάτε στο κομμωτήριο, μην ξεχνάτε να τους θυμίζετε να χειρίζονται τα μαλλιά σας με ιδιαίτερη προσοχή.

Πώς να πιάσω τα μαλλιά μου;

Αυτό το περιεχόμενο αντανακλά τις απόψεις της Jude, blogger από την Σκωτία που έχει και η ίδια ψωρίαση κεφαλής και αποσκοπεί να σας συμβουλεύσει σε θέματα της καθημερινότητάς σας. Για την ψωρίαση και την αντιμετώπισή της, πάντα να απευθύνεστε στον γιατρό σας ή σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, όπως ο φαρμακοποιός σας. 

Όσοι έχετε ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε και πολλές επιλογές στο πιάσιμο των μαλλιών σας. Όμως, επειδή η ψωρίαση μπορεί να εκτείνεται πέρα από την μετωπιαία γραμμή, στο μέτωπο, στον αυχένα ή στα αυτιά σας, ίσως το πιάσιμο των μαλλιών είναι μονόδρομος για να αποφύγετε τον ερεθισμό αποκαλύπτοντας έτσι την ψωρίαση. 

Παρακάτω η Jude μάς δίνει μερικές συμβουλές που είναι απλές, αλλά αποτελεσματικές.

Χαμηλή κοτσίδα πόνυ 

Συμβουλή Νο1 - Είναι όλα στην προετοιμασία 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα (οργανικά ή φυσικά) και να προετοιμάζετε τα μαλλιά σας σωστά. Αν χρησιμοποιείτε λάθος σαμπουάν και μαλακτική κρέμα ή ακόμα και λάθος λαστιχάκια στα μαλλιά, αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασής σας.

Όταν λοιπόν, λούζετε τα μαλλιά σας, προτιμήστε ένα σαμπουάν που θα σας το συστήσει ο γιατρός σας. Όταν πιάνετε τα μαλλιά σας προτιμήστε μία χαλαρή χαμηλή κοτσίδα με λαστιχάκι που δεν τραβάει τα μαλλιά σας τόσο πολύ ώστε να ασκείται η λιγότερο δυνατή πίεση στο τριχωτό της κεφαλής. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ερεθισμός των πλακών και κατά συνέπεια μειώνεται και η ανάγκη να ξύσετε την περιοχή.

Συμβουλές για χαμηλή κοτσίδα στυλ πόνυ από την Jude

Συμβουλή Νο2 – Προσοχή στην χρήση προϊόντων styling 

Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε υπερβολική χρήση προϊόντων styling στα μαλλιά σας. Η υπερβολική χρήση θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον ερεθισμό στο ήδη επιβαρυμένο τριχωτό της κεφαλής σας. Αν έχετε μαλλιά που δύσκολα τιθασεύονται, δοκιμάστε τη χρήση φυσικών προϊόντων.

Συμβουλή Νο3 – Προτιμήστε την κοτσίδα σας χαλαρή 

Εάν έχετε κάποια ιδιαίτερη περίσταση ή απλά βαρεθήκατε να έχετε τα μαλλιά σας συνέχεια κάτω, προτιμήστε ένα χαλαρό πιάσιμο των μαλλιών σας αντί ενός σφιχτού, καθώς έχουμε δύο οφέλη: 

  1. Κρύβουμε πολύ όμορφα και απλά τα σημάδια της ψωρίασης αν είναι σε έξαρση. 
  2. Αποφεύγουμε τους ερεθισμούς που προκαλεί ένα σφιχτό πιάσιμο όπως αίσθημα καύσου και φαγούρα. Επιπλέον, επειδή συνήθως το σφιχτό πιάσιμο συνοδεύεται και από χρήση προϊόντων styling για καλύτερο αποτέλεσμα, έμμεσα «γλυτώνουμε» και μία ακόμη ταλαιπωρία για τα μαλλιά μας. 

Αν έχετε να πάτε σε μία πιο ιδιαίτερη περίσταση όπως γάμο και θέλετε να κάνετε κάτι πιο ιδιαίτερο, φτιάξτε μία χαλαρή πλεξίδα και αφήστε κάποια τουφάκια ανέμελα. Αν η ψωρίασή σας είναι σε έξαρση και θέλετε να την κρύψετε ακόμα περισσότερο, επιλέξτε μεγάλα αξεσουάρ και κλιπ για τα μαλλιά σας. 

Συμβουλή Νο4 – Αφήστε έναν επαγγελματία κομμωτή να το κάνει για εσάς 

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία κομμωτή, σίγουρα θα γνωρίζει πώς να φτιάξει κάτι εντυπωσιακό χωρίς να προκαλέσει ερεθισμό ή να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής σας, αρκεί να του το πείτε. Εξηγήστε στον κομμωτή σας σε ποια σημεία έχετε ψωρίαση και αν γνωρίζετε κάποια προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην ψωρίασή σας. Αυτό θα του επιτρέψει να φτιάξει κάτι που όχι μόνο θα σας ταιριάζει και θα καλύπτει με μαεστρία τις ψωριασικές πλάκες, αλλά και δε θα προκαλεί επιπλέον ερεθισμό, αφήνοντάς σας να απολαύσετε την έξοδό σας! 

Αυτές ήταν οι συμβουλές από την Jude! Ελπίζουμε να σας βοηθήσουν με το στυλ των μαλλιών σας τόσο στην καθημερινότητά σας όσο και στις εξόδους σας. Βρείτε περισσότερα για την Jude εδώ

Μπορείτε πάντα να μιλήσετε στο γιατρό σας

Τα όσα αναφέρουμε σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας. Αλλά όπως πάντα, ο γιατρός σας είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει για την φροντίδα του δέρματος στο κεφάλι σας και για τις διάφορες επιλογές θεραπείας της ψωρίασης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει με τυχόν γενικότερες ανησυχίες σας σχετικά με τη χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών παράλληλα με τη χρήση της συνταγογραφούμενης θεραπείας σας.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ

Αρχή σελίδας