Skip to content

Ψωρίαση τριχωτού κεφαλής: Πρακτικές συμβουλές για όμορφα μαλλιά

Πώς να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας στις εξάρσεις της ψωρίασης

Ακολουθώντας τις συμβουλές του δερματολόγου για τη θεραπεία της ψωρίασης και κάποια πρακτικά tips για την καθημερινή σας φροντίδα θα έχετε σε κάθε περίσταση όμορφα και υγιή μαλλιά!

Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει το τριχωτό της κεφαλής, ωστόσο με τις οδηγίες του δερματολόγου και ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα βρείτε παρακάτω, μπορείτε να φροντίζετε σωστά τα μαλλιά σας και να είστε περιποιημένη κάθε ώρα της ημέρας. 

Ακολουθώντας τις οδηγίες του δερματολόγου και μερικές απλές συμβουλές μπορείτε να έχετε κάθε μέρα περιποιημένα μαλλιά.  

Πού παρουσιάζεται η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής;

Εκτός από το τριχωτό της κεφαλής, το δέρμα δηλαδή του κεφαλιού, αυτή η μορφή ψωρίασης μπορεί επίσης να προσβάλει τα αφτιά και την περιοχή πάνω και πίσω τους, καθώς και τους λοβούς, το σβέρκο, το μέτωπο και το μέτωπο στα όρια του τριχωτού της κεφαλής.  

Φροντίδα των μαλλιών και ψωρίαση

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, και ειδικά εάν υπάρχουν ψωριασικές πλάκες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Η πιο βασική συμβουλή για να αποφύγετε τυχόν επιδείνωση ή μόλυνση είναι να μην ξύνετε και να μην προσπαθείτε να αποκολλήσετε τις πλάκες. 

Κατά το λούσιμο, φρόντιστε να τρίβετε πολύ απαλά το δέρμα ενώ εάν χρησιμοποιείτε πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών ρύθμιστε τη θερμοκρασία του αέρα στο κρύο ή στο χλιαρό και κρατήστε το σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από το κεφάλι. Εκτός από φροντίδα για το δέρμα με ψωρίαση, η παραπάνω καλή συνήθεια θα σας εξασφαλίσει πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά!

Κάτι πολύ βασικό για τον έλεγχο της ψωρίασης είναι το πολύ καλό στέγνωμα των μαλλιών σε όλο το κεφάλι και κυρίως στην περιοχή πίσω από τα αφτιά. 

Εάν τα μαλλιά σας χρειάζονται χτένισμα, μια πλαστική χτένα με στρογγυλεμένες άκρες στα «δόντια» μπορεί να τα ξεμπερδέψει χωρίς να τραυματίσετε το δέρμα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία βούρτσα με μαλακές φυσικές τρίχες. 

Στο κομμωτήριο…

Γενικά καλό είναι να αποφεύγετε χτενίσματα που απαιτούν «τράβηγμα» των μαλλιών όπως φορμάρισμα, κότσους και σφιχτές αλογοουρές καθώς και το κρεπάρισμα. Πολλές γυναίκες με ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής βρίσκουν βολικό ένα κοντό κούρεμα που πιθανόν θα σας διευκολύνει αφού θα λούζετε, θα στεγνώνετε και θα φορμάρετε τα μαλλιά χωρίς να ταλαιπωρείτε το δέρμα. Ένα φιλαριστό καρέ, λίγο πιο κοντό ή λίγο πιο μακρύ, είναι επίσης ένα εύκολο κούρεμα και μπορείτε να φορμάρετε τα μαλλιά χρησιμοποιώντας προϊόντα περιποίησης ή πλέκοντάς τα σε χαλαρές πλεξίδες όσο είναι νωπά ώστε να μην ταλαιπωρείτε το ευαίσθητο δέρμα του κεφαλιού με πιστολάκι και βούρτσες.

Εάν η ψωρίαση είναι σε έξαρση ή εντοπίζεται με έντονες πλάκες στο τριχωτό, αποφύγετε τις τεχνικές εργασίες όπως βαφή ή περμανάντ στο κομμωτήριο. Στην περίπτωση του χρώματος, οι ανταύγειες είναι ίσως καλύτερη επιλογή αφού η βαφή δεν έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, όταν επισκέπτεστε το κομμωτήριο ζητήστε να χειρίζονται τα μαλλιά σας με ιδιαίτερη προσοχή. 

Πώς να πιάσω τα μαλλιά μου;

Η Jude είναι blogger από την Σκωτία που έχει και η ίδια ψωρίαση στο τριχωτό του κεφαλιού και μοιράζεται με τις αναγνώστριές της συμβουλές και πρακτικές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς της. Ωστόσο, για πιο συγκεκριμένες συμβουλές για την ψωρίαση και την αντιμετώπισή της, πάντα να απευθύνεστε στον γιατρό σας. 

Παρακάτω η Jude μάς δίνει μερικές συμβουλές που είναι απλές, αλλά αποτελεσματικές.

Συμβουλή Νο1 – Το μυστικό είναι στην επιλογή

Προκειμένου να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα (βιολογικά ή φυτικά). Ένα ακατάλληλο σαμπουάν και μαλακτική κρέμα ή ακόμα και το «λάθος» είδος λαστιχάκια στα μαλλιά μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση της ψωρίασής σας. 

Συμβουλές για χαμηλή κοτσίδα στυλ πόνυ από την Jude

Συμβουλή Νο2 – Προσοχή στην χρήση προϊόντων styling

Η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής. Χρησιμοποίηστε όσο το δυνατό λιγότερα προϊόντα styling και επιλέξτε κάποια με φυσικά και υποαλλεργικά συστατικά. 

Συμβουλή Νο3 – Tips για μια κομψή και όμορφη χαμηλή αλογοουρά

Χρησιμοποίησετε για το λούσιμο ένα σαμπουάν που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Αφού στεγνώσετε καλά τα μαλλιά σας πιάστε τα χαμηλά στη βάση του κεφαλιού με ένα λαστιχάκι ντυμένο με ύφασμα ή με ένα κλάμερ. Το ζητούμενο είναι η κοτσίδα να μην είναι πολύ σφιχτή ώστε να ασκείται η λιγότερο δυνατή πίεση στο τριχωτό της κεφαλής. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ερεθισμός των ψωριασικών πλακών και κατά συνέπεια και η ανάγκη να ξύσετε την περιοχή.

Αυτή η απλή χαμηλή αλογοουρά «κρύβει» τα σημάδια της ψωρίασης στη βάση του σβέρκου και στην περιοχή των αφτιών, ενώ αποφεύγετε τους ερεθισμούς που προκαλεί ένα σφιχτό πιάσιμο, όπως είναι το αίσθημα καύσου και η φαγούρα. Είναι επίσης ένα κομψό χτένισμα, κατάλληλο για κάθε περίσταση. 

Για μια πιο ιδιαίτερη έξοδο ή μια ξεχωριστή περίσταση και πάλι μια χαμηλή κοτσίδα είναι ένα πολύ ασφαλές και κομψό χτένισμα που δεν θα ταλαιπωρήσει τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού. Εάν τα μαλλιά σας είναι πιο μακριά, φτιάξτε μια πλεξούδα και «ανοίξτε την» με τα δάχτυλά σας ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ανέμελο αποτέλεσμα ή μπορείτε αφού πιάσετε τα μαλλιά σας να απελευθερώσετε μερικές τούφες γύρω από το πρόσωπο. 

Συμβουλή Νο4 – Εμπιστεύτείτε έναν επαγγελματία κομμωτή

Είτε θέλετε να χτενιστείτε για μία ειδική περίσταση είτε να πάρετε tips για το πώς να φτιάχνετε τα μαλλιά σας καθημερινά, ένας επαγγελματίας κομμωτής μπορεί να σας βοηθήσει. Ενημερώστέ τον για την ψωρίαση και τις ιδιαιτερότητές της και αφεθείτε στα χέρια του. 

Για να είστε σίγουρη ότι δεν θα ερεθιστεί το δέρμα του κεφαλιού μπορείτε να πάρετε στο κομμωτήριο το δικό σας σαμπουάν, κοντίσιονερ και βούρτσα. 

Η συμβουλή του γιατρού σας είναι πάντα σημαντική

Οι παραπάνω συμβουλές και ιδέες σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο ο πιο κατάλληλος για να σας κατευθύνει στα βασικά θέματα περιποίησης του τριχωτού κεφαλής με ψωρίαση είναι ο δερματολόγος σας. Συζητήστε μαζί του τις απορίες σας για την καθημερινότητα και τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που θα χρησιμοποιείτε παράλληλα με τη συνταγογραφούμενη θεραπείας σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ