Συμβουλές για μια αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης

Συμβουλές για μια αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης

Η ψωρίαση αποτελεί μία διά βίου πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, οι θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την ψωρίασή σας, ενώ με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα οι πλάκες μπορεί ακόμα και να εξαφανιστούν.
Ορισμένες φορές, η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να φαίνεται βάρος, αλλά είναι σημαντικό να ζυγίσετε τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τα βραχυπρόθεσμα μειονεκτήματα.Σε ορισμένα άτομα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη υποχώρηση των πλακών για εβδομάδες, μήνες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και χρόνια. Άλλα άτομα παρατηρούν ότι, αν και εξακολουθούν να έχουν πάντα κάποιες πλάκες, η χρήση της θεραπείας ανακουφίζει τα συμπτώματα. 

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ψωρίαση στα οποία έχει συνταγογραφηθεί τοπική θεραπεία δεν τη χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες.


Χρήση τοπικών θεραπειών

Πολλά άτομα με ψωρίαση στα οποία έχει συνταγογραφηθεί μια τοπική θεραπεία δεν τη χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες – είτε χρησιμοποιούν υπερβολικά μικρή ποσότητα, είτε δεν την εφαρμόζουν τακτικά.
Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα:
 • Προσπαθήστε να εφαρμόζετε τη θεραπεία απευθείας πάνω στα σημεία με ψωρίαση, αποφεύγοντας το δέρμα γύρω από αυτά.
 • Μην εφαρμόζετε υπερβολική ποσότητα, αλλά να ξέρετε επίσης ότι η θεραπεία δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική αν εφαρμόσετε υπερβολικά μικρή ποσότητα. 
 • Ενσωματώστε τη θεραπεία στην καθημερινή σας ρουτίνα – για παράδειγμα, εφαρμόζοντας τη την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Η καθημερινή ενυδάτωση με μια μαλακτική κρέμα μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να μαλακώσει. Χρησιμοποιήστε το μαλακτικό μεταξύ των θεραπειών σας

Άλλες θεραπείες της ψωρίασης

Διατίθενται πολλές διαφορετικές θεραπείες, όλες με τον ίδιο σκοπό: Να βελτιώσουν την ψωρίαση από την οποία πάσχετε. Όποια θεραπεία κι αν χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να το κάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες και να γνωρίζετε ότι κάθε αντιψωριασική θεραπεία ενεργεί διαφορετικά. Ορισμένες θεραπείες αρχίζουν να ενεργούν ταχύτερα απ' ό,τι κάποιες άλλες.
Οι ακόλουθες συμβουλές ισχύουν πάντοτε, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που σας συνταγογραφήθηκε:
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν τη θεραπεία σας
 • Χρησιμοποιήστε τη θεραπεία για το σύνολο του χρονικού διαστήματος για το οποίο συνταγογραφήθηκε
 • Συζητήστε με το γιατρό σας πότε πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, η απότομη διακοπή του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να το μειώσετε σταδιακά.

Βασικά ερωτήματα που πρέπει να γίνουν

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τον τρόπο χρήσης της θεραπείας σας, μπορεί να σας βοηθήσει να συντάξετε μια λίστα ώστε να διασφαλίσετε ότι θα λυθούν όλες σας οι απορίες.
Για να ξεκινήσετε, αναλογιστείτε τα ακόλουθα:
 • Πώς πρέπει να εφαρμόζω τη θεραπεία μου;
 • Πόσο συχνά χρειάζεται να χρησιμοποιώ τη θεραπεία μου;
 • Πώς λειτουργεί η θεραπεία μου;
 • Πόσο γρήγορα θα δω αποτελέσματα;
 • Για πόσο καιρό θα χρειαστεί να χρησιμοποιώ τη θεραπεία μου;
 • Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας μου;
 • Μπορώ να συνδυάσω αυτήν τη θεραπεία με κάποιο άλλο φάρμακο;
 • Τι κάνει αυτήν τη θεραπεία την καταλληλότερη για εμένα;

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ

Αρχή σελίδας