Skip to content

Με σωστή χρήση οι τοπικές θεραπείες κάνουν τη διαφορά στην ψωρίαση

Συμβουλές για μια αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης

Καθώς οι συνεχείς και μακροχρόνιες ιατρικές έρευνες παρέχουν πλέον πολλές τοπικές θεραπευτικές επιλογές , σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε εκείνη που ταιριάζει στη δική σας ψωρίαση, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματά της αποτελεσματικά.

Η ψωρίαση αποτελεί μία χρόνια πάθηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ζουν με τα συμπτώματα και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που οι εξάρσεις της νόσου συνεπάγονται για τους περισσότερους.

Οι θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την ψωρίασή σας, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, ενώ με την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα οι πλάκες μπορεί ακόμα και να εξαφανιστούν.

Γιατί έχει τόσο σημασία η σωστή χρήση και η τήρηση των οδηγιών του γιατρού;

Ορισμένες φορές, η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να φαίνεται δύσκολη, κυρίως λόγω του ότι μπορεί να είναι μακροχρόνια και να απαιτείται μεγάλη συνέπεια στο πρόγραμμα και τις οδηγίες εφαρμογής του θεραπευτικού σχήματος.

Τα οφέλη όμως είναι σημαντικά καθώς, σε ορισμένα άτομα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη υποχώρηση των πλακών για εβδομάδες, μήνες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και χρόνια ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που οι ασθενείς συνεχίζουν να εμφανίζουν κάποιες πλάκες, η χρήση της θεραπείας ανακουφίζει τα συμπτώματα.

Τα περισσότερα άτομα με ήπια έως μέτρια ψωρίαση διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους με τοπικές θεραπείες. Ωστόσο, η τήρηση της τοπικής θεραπείας παραμένει μια πρόκληση καθώς η μη τήρηση των οδηγιών εφαρμογής τοπικών θεραπειών είναι συχνή.

Οι κυριότεροι λόγοι που αναφέρονται από ασθενείς σχετικά με τη μη συμμόρφωσή τους, σχετίζονται με:

 • Δυσάρεστη αίσθηση που τους προκαλεί η χρήση της θεραπείας
 • Μειωμένη αποτελεσματικότητα
 • Υπερβολικά χρονοβόρα διαδικασία εφαρμογής

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέου τύπου τοπικές αγωγές για την ψωρίαση σε μορφή αφρού, κρέμας και gel, που στοχεύουν στην ενίσχυση της διείσδυσης, της αύξηση της αποτελεσματικότητας και την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης των ασθενών.

Αυτή τη στιγμή πολλοί και διαφορετικοί τύποι τοπικών θεραπειών είναι διαθέσιμοι, με σκοπό να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες αλλά και διαφορετικές προσωπικές προτιμήσεις ώστε να ταιριάζουν στο τρόπο ζωής και την προσωπικότητα του κάθε ασθενή.

Η καλή επικοινωνία με το γιατρό, θα τον βοηθήσει να σας προτείνει το θεραπευτικό σχήμα που σας ταιριάζει. Όποιο κι αν είναι αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποτελεσματικότητα των τοπικών αγωγών, σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά σας να ακολουθήσετε με συνέπεια τις οδηγίες εφαρμογής.

Κάθε τοπική θεραπεία είναι διαφορετική ως προς την ισχύ της, το σημείο που μπορεί να εφαρμοστεί, την ποσότητα αλλά και την διάρκεια που μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια για να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Εάν δεν είστε ικανοποιημένος/η από την μέχρι τώρα αγωγή, μη διστάσετε να μιλήσετε για αυτό στον δερματολόγο σας και να συζητήσετε για τις νεότερες θεραπείες, που ίσως σας ταιριάζουν περισσότερο. Ο ιατρός σας θα σας προτείνει το θεραπευτικό σχήμα που σας ταιριάζει , λαμβάνοντας υπόψη εκτός από την κλινική εικόνα της νόσου, και τις προτιμήσεις σας.. Θα χρειαστεί να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο εφαρμογής καθώς και το διάστημα που θα χρειαστεί να είστε τυπικοί ώστε να πετύχετε σημαντικά αποτελέσματα. Ακολούθως, η καλή εκπαίδευση από τον γιατρό σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των θεραπειών αλλά και τον τρόπο εφαρμογής, μπορεί να οδηγήσει σε συνεπέστερη τήρηση των οδηγιών αλλά και πιο ρεαλιστικούς στόχους, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής!

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούμε τοπικές θεραπείες για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Πλέον οι δερματολόγοι έχουν στη διάθεσή τους νέες, εύχρηστες, καινοτόμες, ασφαλείς θεραπευτικές προτάσεις, με τις όποιες οι ασθενείς μπορούν να ακολουθήσουν ευκολότερα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Πρόκειται για νέας γενιάς αξιόπιστες τοπικές θεραπείες που μπορείτε να εμπιστευτείτε και δεν θα πρέπει να φοβηθείτε να δοκιμάσετε.

Πώς κάνω σωστή εφαρμογή τοπικών θεραπειών;

Πολλά άτομα με ψωρίαση στα οποία έχει συνταγογραφηθεί μια τοπική θεραπεία δεν τη χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις οδηγίες – είτε χρησιμοποιούν υπερβολικά μικρή ποσότητα, είτε δεν την εφαρμόζουν τακτικά.
Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα:

 • Προσπαθήστε να εφαρμόζετε τη θεραπεία απευθείας πάνω στα σημεία με ψωρίαση, αποφεύγοντας το δέρμα γύρω από αυτά.
 • Μην εφαρμόζετε υπερβολική ποσότητα, αλλά να ξέρετε επίσης ότι η θεραπεία δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική αν εφαρμόσετε υπερβολικά μικρή ποσότητα.
 • Ενσωματώστε τη θεραπεία στην καθημερινή σας ρουτίνα – για παράδειγμα, εφαρμόζοντας τη την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Η καθημερινή ενυδάτωση με μια μαλακτική κρέμα μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να μαλακώσει. Χρησιμοποιήστε το μαλακτικό μεταξύ των θεραπειών σας.

Οι ακόλουθες συμβουλές ισχύουν πάντοτε, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που σας συνταγογραφήθηκε, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να:

 • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που συνοδεύουν τη θεραπεία σας
 • Χρησιμοποιείτε τη θεραπεία για το σύνολο του χρονικού διαστήματος για το οποίο συνταγογραφήθηκε
 • Μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, η απότομη διακοπή του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να το μειώσετε σταδιακά.

Βασικά ερωτήματα που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τον τρόπο χρήσης της θεραπείας σας, μπορεί να σας βοηθήσει να συντάξετε μια λίστα ώστε να διασφαλίσετε ότι θα λυθούν όλες σας οι απορίες.
Για να ξεκινήσετε, αναλογιστείτε τα ακόλουθα:

 • Πώς πρέπει να εφαρμόζω τη θεραπεία μου;
 • Πόσο συχνά χρειάζεται να χρησιμοποιώ τη θεραπεία μου;
 • Πώς λειτουργεί η θεραπεία μου;
 • Πόσο γρήγορα θα δω αποτελέσματα;
 • Για πόσο καιρό θα χρειαστεί να χρησιμοποιώ τη θεραπεία μου;
 • Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας μου;
 • Μπορώ να συνδυάσω αυτήν τη θεραπεία με κάποιο άλλο φάρμακο;
 • Τι κάνει αυτήν τη θεραπεία την καταλληλότερη για εμένα;

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Βιβλιογραφικές αναφορές

 1. Bewley A & Page B. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2011 Jun;25 Suppl 4:9-14
 2. Reich K et al. Br J Dermatol. 2017 Jul;177(1):197-205.
 3. Kuehl B & Shear NH. Skin Therapy Lett. 2018 Jul;23(4):5-9.
 4. Kircik LH et al. Cutis. 2019 Apr;103(4S):S13-S15
 5. Svendsen MT et al. J Dermatolog Treat. 2019 Jun 14:1-10
 6. Takahashi H et al. J Dermatol. 2020 Jul 30

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ