Skip to content

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της ψωρίασης

Τυπικά η ψωρίαση είναι μία πάθηση του δέρματος, οπότε τα βασικά -ή για την ακρίβεια τα ορατά, συμπτώματα επικεντρώνονται σε αυτό. Ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά.

Φαγούρα, εξάνθημα που ξεφλουδίζει, ξηροδερμία και πόνος είναι τα πρώτα σημάδια της ψωρίασης στο δέρμα. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η ψωρίαση είναι μία ανοσοδιαμεσολαβούμενη νόσος η οποία μπορεί να σχετίζεται με πολλές ακόμη ασθένειες και διαφορετικά συμπτώματα. Προτού όμως αναφέρουμε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα, ας εστιάσουμε στα συμπτώματα της ψωρίασης στο δέρμα, συνοψίζοντας τις βασικές της εκδηλώσεις.

Τα είδη της ψωρίασης και τα βασικά συμπτώματά της

Ανάλογα με το σημείο που παρουσιάζεται η ψωρίαση αλλά και τον τύπο της, μπορεί τα συμπτώματα να διαφέρουν.

Παρακάτω αναφέρονται οι συχνότεροι τύποι ψωρίασης και τα πιο συχνά και βασικά συμπτώματα τους.
  • Ψωρίαση κατά πλάκας: Στον πιο συχνό τύπο, την Ψωρίαση κατά πλάκας, εμφανίζονται ερυθρές, συνήθως παχιές πλάκες, με σαφή όρια γύρω από το υγιές δέρμα, οι οποίες καλύπτονται από ασημόλευκα λέπια (φολίδες) που ξεφλουδίζουν. Η περιοχή του δέρματος που προσβάλλεται από ψωρίαση εμφανίζει γενικά ξηρότητα και φαγούρα. Σε σοβαρές μορφές, οι πλάκες αυτές εξαπλώνονται και αλληλοκαλύπτονται επηρεάζοντας τελικά μεγαλύτερες περιοχές του δέρματος. Στα σημεία αυτά μπορεί να παρουσιάζονται ρωγμές στην επιδερμίδα που να προκαλούν πόνο, να «τραβάνε» ή να ματώνουν. Επιπλέον, λόγω των αμυχών και των ρωγμών που προκαλούνται, το δέρμα στην περιοχή είναι πιο ευάλωτο σε μολύνσεις από μικρόβια, μύκητες κ.λπ. Ένας άλλος τύπος ψωρίασης, η σταγονοειδής ψωρίαση, παρουσιάζεται σε μικρότερο ποσοστό ατόμων με ψωρίαση και εκδηλώνεται με μικρές κόκκινες κηλίδες, σαν σταγόνες, που εντοπίζονται στα χέρια, στα πόδια, στον κορμό ή στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Ανάστροφη ψωρίαση: Στην περίπτωση της ανάστροφης ψωρίασης, που είναι κι αυτή λιγότερο συχνή, οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως σε πτυχές του δέρματος, όπως κάτω από το στήθος στις γυναίκες, ανάμεσα στους γλουτούς, πίσω από τ’ αφτιά ή κάτω από τις μασχάλες. Στα σημεία αυτά το δέρμα είναι κόκκινο και ερεθισμένο, αλλά λείο στην υφή. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει κνησμός και μπορεί να παρουσιαστούν ρωγμές και «σκασίματα» στην επιδερμίδα.
  • Ψωρίαση παλαμών – πελμάτων: Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τα άκρα προκαλώντας αλλοιώσεις στο δέρμα των χεριών (παλάμες) ή και των ποδιών (πέλματα). Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αποχρωματισμό, κνησμό και ξεφλούδισμα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια προκαλώντας μικρά βαθουλώματα, σαν το κεφάλι της καρφίτσας, ή ξεφλούδισμα και αποκόλληση του νυχιού από τη βάση του.
  • Ψωρίαση τριχωτού της κεφαλής: Όταν η ψωρίαση αφορά στο τριχωτό της κεφαλής τότε στις ήπιες μορφές εμφανίζονται λέπια, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές παρατηρούνται πλάκες με έντονη απολέπιση που εκτείνονται πέραν από τα όρια του τριχωτού και γίνονται ορατές στο μέτωπο, τα αυτιά, το πρόσωπο και τον αυχένα, ενώ συνυπάρχει έντονη φαγούρα.

Άλλα νοσήματα και συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την ψωρίαση

Η ψωρίαση θεωρείται συστημικό νόσημα, που σημαίνει ότι εκτός από το δέρμα όπου οι βλάβες είναι ορατές, η φλεγμονή που δημιουργείται λόγω της νόσου μπορεί να επηρεάζει κι άλλα συστήματα του οργανισμού. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ακόμη κι αν τα συμπτώματα στο δέρμα είναι ήπια, χρειάζεται παρακολούθηση από δερματολόγο και τήρηση της τυχόν θεραπείας που έχει προτείνει. Για παράδειγμα, περίπου στο 10-30% των ασθενών με ψωρίαση παρουσιάζεται ψωριασιακή αρθρίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας είναι πόνος και οίδημα (πρήξιμο) στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Εάν η κατάσταση αυτή μείνει χωρίς θεραπεία τότε επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον ασθενή και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της ζωής του. Επιπλέον, σε επιστημονικές μελέτες όπου συγκρίνονται άτομα χωρίς ψωρίαση και ασθενείς με ψωρίαση, έχει βρεθεί ότι οι ψωριασικοί ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος για τα παραπάνω νοσήματα είναι επίσης αυξημένος ακόμη σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα ψωρίασης.

Πηγές

  • Psoriasis Pathogenesis and Treatment (ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471628)
  • Management of psoriasis as a systemic disease: what is the evidence? (https://journals.scholarsportal.info/details/00070963/v182i0004/840_mopaasdwite.xml)

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ