Skip to content

Ψωρίαση: Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;

Επιλογές θεραπείας στην ψωρίαση

Ποιες είναι και πώς λειτουργούν

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση της ψωρίασης και την ανακούφιση από τα συμπτώματά της. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς, καθώς ο κάθε ασθενής χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Kατά κανόνα, οι διάφορες θεραπείες διακρίνονται σε επιμέρους κατηγορίες.

infograpic
Τοπικές θεραπείες
Περιλαμβάνουν προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα, όπως κρέμες, gel, αφρούς ή αλοιφές

Τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές αγωγές είναι θεραπείες που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα – συνήθως έχουν τη μορφή κρέμας, gel, αφρού ή αλοιφής. Κανονικά, αν πάσχετε από ήπια έως μέτρια ψωρίαση, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αρχικά μια τοπική θεραπεία. Εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, οι τοπικές θεραπείες βοηθούν πολλούς ασθενείς και κανονικά σχετίζονται με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τις άλλες θεραπείες. Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη τοπική θεραπεία είναι η συμμόρφωση του ασθενή με τις οδηγίες χρήσης του γιατρού και η υπομονή για ορατά αποτελέσματα ύστερα από το χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζεται κάθε σκεύασμα για να επιτύχει βελτίωση της κατάστασης του δέρματος.

Τοπικά κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των φολίδων (λεπιών), στη μείωση του οιδήματος, του ερεθισμού, του κοκκινίσματος και της φαγούρας. Διατίθενται διάφορες εμπορικές ονομασίες με διάφορους τύπους από άποψη ισχύος και περιεκτικότητας κορτικοστεροειδών. Όσο πιο δραστικό είναι το σκεύασμα, τόσο προσεκτικότεροι πρέπει να είστε κατά την μακροχρόνια θεραπεία. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν λέπτυνση του δέρματος, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, εύκολο μωλωπισμό, ραγάδες, κοκκίνισμα και διεσταλμένα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία (ευρυαγγείες). Συνήθως, τα ισχυρά στεροειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προτού σταματήσετε τη θεραπεία. Η απότομη διακοπή μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο της υποτροπής με οξεία έξαρση της ψωρίασης.
  • Τοπικά αντιψωριασικά: Μόνα τους ή σε συνδυασμό συμβάλλουν στην επιβράδυνση του υπερ-πολλαπλασιασμού των δερματικών κυττάρων, στη μείωση των δερματικών βλαβών, στην απομάκρυνση των λεπιών, στη μείωση του οιδήματος, του ερεθισμού, της ερυθρότητας και της φαγούρας.
  • Άλλα σκευάσματα διασπούν την εξωτερική στιβάδα του δέρματος (την κεράτινη στιβάδα). Συχνά, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και βοηθούν στην απομάκρυνση των λεπιών πιο γρήγορα ώστε να δώσουν την ευκαιρία στα τοπικά αντιψωριασικά να δράσουν πιο εύκολα.

Επειδή ορισμένα τοπικά αντιψωριασικά καθιστούν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στο ηλιακό φως, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να είστε προσεκτικοί με την έκθεση στον ήλιο.

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο ερεθισμός του δέρματος, η φαγούρα και το αίσθημα καψίματος. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση να διατηρούν ενυδατωμένο το δέρμα τους. Γι' αυτόν το λόγο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε καλές ενυδατικές λοσιόν και κρέμες στην καθημερινή σας φροντίδα. Θα διατηρήσουν το δέρμα σας ενυδατωμένο και θα βοηθήσουν να μειωθούν τα «σκασίματα», οι ερεθισμοί και ο κνησμός που προκαλούνται από την ξηρότητα.

infograpic
Φωτοθεραπεία
Φωτοθεραπεία – είτε με υπεριώδη ακτινοβολία είτε με ηλιακή ακτινοβολία.

Φωτοθεραπεία

Το ηλιακό φως έχει θετικό αποτέλεσμα σε πολλούς ασθενείς με ψωρίαση. Έτσι, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν συστηματική έκθεση στο ηλιακό φως (κλιματοθεραπεία) ή τη θεραπεία με τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία. Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης. Δεν έχει εξακριβωθεί πώς ακριβώς λειτουργεί η φωτοθεραπεία, αλλά είναι γνωστό ότι το φυσικό φως και η θεραπεία με συγκεκριμένες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψωρίαση σε πολλούς ασθενείς. Μειώνει τον υπερ-πολλαπλασιασμοό των δερματικών κυττάρων και έχει θετικό αποτέλεσμα στη φλεγμονή. Υπάρχουν 2 είδη φωτοθεραπείας:

  • Υπεριώδης ακτινοβολία B (UVB): Αυτός ο τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας υπάρχει επίσης στο φυσικό φως. Διαπερνά το δέρμα και βοηθά στην επιβράδυνση του υπερπολλαπλασιασμού των δερματικών κυττάρων στις προσβεβλημένες περιοχές. Κατά τη θεραπεία με ακτινοβολία UVB εκτίθεστε στο φως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σε τακτική βάση.
  • Φωτοθεραπεία PUVA (Ψωραλένιο + ακτινοβολία UVA): Η φωτοθεραπεία μπορεί επίσης να βασίζεται στην υπεριώδη ακτινοβολία A. Αυτός ο τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αποτελεσματικός μόνον όταν συνδυάζεται με έναν φωτοευαίσθητο παράγοντα, το ψωραλένιο.
Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της φωτοθεραπείας είναι η κοκκινίλα, η φαγούρα και η ξηρότητα του δέρματος μετά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν μια αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, ενώ μπορεί επίσης να εμφανίσουν προσωρινή επιδείνωση της ψωρίασης προτού το δέρμα αρχίσει να καθαρίζει. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα και να γνωρίζετε ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του δέρματος και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
infograpic
Συστηματικές θεραπείες
Φάρμακα που λαμβάνονται από του στόματος ή με τη μορφή ένεσης. Ονομάζονται «συστηματικές θεραπείες» επειδή ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο τοπικά, σε μια περιοχή του δέρματος.

Συστηματικές θεραπείες

Οι θεραπείες αυτές ονομάζονται έτσι επειδή επηρεάζουν συνολικά τον οργανισμό, δεν περιορίζονται μόνο σε μια τοπική περιοχή του δέρματος. Χορηγούνται είτε από το στόμα είτε με ένεση και, δεδομένου ότι ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό, χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο στις πιο σοβαρές μορφές ψωρίασης ή ψωριασικής αρθρίτιδας.

  • Ανοσοκασταλτικά: Ενεργούν καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων, με διάφορες δυνητικά ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ αυτών η υπέρταση και η νεφροτοξικότητα και χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις πιο σοβαρής ψωρίασης.
  • Αντιμεταβολίτες: Ενεργούν δεσμεύοντας και αναστέλλοντας τη δράση ενός ενζύμου που συμμετέχει στην ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης των δερματικών κυττάρων. Μπορούν, δυνητικά, να προκαλέσουν ηπατική βλάβη. Γι' αυτόν το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να παρακολουθούνται στενά. Συνήθως, ζητείται από τους ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών και άλλων ουσιών που επιβαρύνουν το ήπαρ και να ελέγχεται η αλληλεπιδράση με άλλα φάρμακα από το γιατρό τους.
  • Συστημικά αντιψωριασικά: Επανακαθορίζουν ένα πιο φυσιολογικό τρόπο κυτταρικής ανάπτυξης και χρησιμοποιούνται συχνά στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων τύπων ψωρίασης: ερυθροδερμικής και φλυκταινώδη. Έχουν επίσης διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες και οι γυναίκες συμβουλεύονται να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη θεραπεία, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κληρονομικές ανωμαλίες.
infograpic
Βιολογικές θεραπείες
Οι βιολογικοί παράγοντες αποτελούν ειδικό τύπο συστημικής θεραπείας, η οποία συνήθως χορηγείται με ένεση και στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιολογικοί παράγοντες

Οι βιολογικές θεραπείες στοχεύουν συγκεκριμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι θεραπείες, οι οποίες χορηγούνται συνήθως με υποδόρια ένεση. Ενεργούν αποκλείοντας τη δράση συγκεκριμένων παραγόντων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες είναι πολύ ακριβές και συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο στη σοβαρή ψωρίαση. Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης λόγω της εξασθένισης του ανοσοποιητικού (αμυντικού) συστήματος. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να μην μπορούν να χορηγηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε, να ενημερώνετε πάντοτε το γιατρό σας ότι λαμβάνετε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα. Άλλες συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αντίδραση στο σημείο της ένεσης, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν και σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ

Αρχή σελίδας