Skip to content

Ψωρίαση στα χέρια και στα νύχια

Ψωρίαση στα χέρια και τα νύχια

Περίπου τα μισά άτομα με ψωρίαση στα χέρια παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα στα νύχια.

Σε ορισμένα άτομα η ψωρίαση μπορεί να παρουσιαστεί στα χέρια ή να επηρεάσει και τα νύχια, μία κατάσταση που μπορεί να επιδρά στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου αφού τα χέρια παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η ψωρίαση είναι μία νόσος που εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Ο δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα. 

Συχνά συμπτώματα της ψωρίασης των χεριών και των νυχιών

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί στο τμήμα πάνω από την παλάμη, συχνότερα όμως εντοπίζεται στις παλάμες. Σε αυτή την περίπτωση στο δέρμα της παλάμης δημιουργούνται μικρές ρωγμές και «σκασίματα» με αποτέλεσμα να είναι εύκολες οι μολύνσεις από βακτηρίδια και μικρόβια.
Περίπου τα μισά άτομα με ψωρίαση στα χέρια παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα στα νύχια. Το πιο κοινό χαρακτηριστικό της ψωρίασης στα νύχια είναι οι οπές, τα βοθρία όπως ονομάζονται επιστημονικά. Ως συνέπεια της ψωρίασης, τα νύχια μπορεί να γίνουν λευκά, πιο παχιά από το φυσιολογικό και πιο ξηρά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται γραμμές κατά μήκος τους. Εκτός από τα νύχια, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει και τα «πετσάκια» γύρω από τα νύχια, τα επωνύχια, που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν το εσωτερικό τμήμα του νυχιού από λοιμώξεις και φθορές, ενώ μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα κάτω από τα νύχια.

Ψωρίαση στα χέρια: Πρακτικές συμβουλές

Η καλή ενυδάτωση των χεριών σίγουρα θα βοηθήσει ενώ ο δερματολόγος μπορεί να σας κατευθύνει όχι μόνο αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές αλλά και για το πώς θα περιορίσετε το πρόβλημα. Μία συχνή συμβουλή που θα ακούσετε για την ψωρίαση στα χέρια είναι να φοράτε γάντια όταν κάνετε δουλειές ώστε να προστατεύεται το δέρμα από τη βρωμιά, από χημικές ουσίες ή καθαριστικά υγρά. 

Κάποια γάντια μπορεί λόγω της σύνθεσής τους να σας ενοχλούν, οπότε πειραματιστείτε με διάφορα είδη ώστε να βρείτε αυτά που «δέχεται» καλύτερα το δέρμα σας. Κάτι που βρίσκουν χρήσιμο πολλοί ασθενείς με ψωρίαση στα χέρια είναι να φορούν ένα ζευγάρι μαλακά υφασμάτινα γάντια μέσα από τα πλαστικά ώστε να μην ιδρώνουν τα χέρια και να μην υπάρχει έντονη τριβή. 

Φυσικά, θα πρέπει να αλλάζετε συχνά τα γάντια εάν ασχολείστε για ώρα με μια χειρονακτική εργασία και αφού τελειώσετε να τα βγάζετε καθώς είναι πολύ σημαντικό να αερίζεται το δέρμα για να «στεγνώνει» ώστε να μπορούν να επουλωθούν τυχόν βλάβες από την ψωρίαση. 
 

Ψωρίαση στα νύχια: Πρακτικές συμβουλές

Εάν η ψωρίαση έχει προσβάλει τα νύχια σας θα πρέπει να τα διατηρείτε όσο το δυνατό πιο στεγνά, φροντίζοντας να τα σκουπίζετε πολύ καλά κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά το σκούπισμα με την πετσέτα -την οποία θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά για λόγους υγιεινής- χρησιμοποίηστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή ένα χαρτομάντηλο για να στεγνώσετε πιο καλά τα ακροδάχτυλα και τα νύχια σας. 

Μια άλλη βασική συμβουλή είναι να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά αφού έτσι είναι πιο εύκολο να τα διατηρήσετε υγιή. Για το κόψιμο προτιμήστε τον νυχοκόπτη και αποφύγετε τη χρήση λίμας καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Φροντίστε να είναι τα νύχια σας πάντα καθαρά και κόψτε με μεγάλη προσοχή τα πετσάκια -και μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο- χρησιμοποιώντας εργαλεία τα οποία έχετε προηγουμένως απολυμάνει. 

Οι γυναίκες με ψωρίαση στα νύχια μπορεί να αναρωτιούνται εάν επιτρέπεται η όχι να κάνουν μανικιούρ. Την απάντηση θα τη δώσει ο δερματολόγος σας συνήθως όμως μια απλή βάση ή απλό μανό δεν προκαλεί πρόβλημα και ίσως «καμουφλάρει» το πρόβλημα βοηθώντας σας να νιώσετε καλύτερα. Ωστόσο το ημιμόνιμο μανικιούρ και τα τεχνητά νύχια συνήθως απαγορεύονται γιατί μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα με τα ήδη εύθραυστα νύχια σας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ