Skip to content

Ψωρίαση στα πόδια και τα πέλματα. Πώς να πάρετε τον έλεγχο

Ψωρίαση στα πόδια και τα πέλματα

Συχνά συμπτώματα και μέτρα αντιμετώπισης

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέρος του σώματος που προσβάλλει. Συζητήστε για την ψωρίαση με το γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πάθηση.

Συμπτώματα και διαχείριση της ψωρίασης στα πόδια σας

Η ψωρίαση στα πόδια, συνήθως έχει είτε ωοειδή (οβάλ) μορφή είτε ακανόνιστο σχήμα πλακών. Ορισμένες φορές, πολλές βλάβες μεγαλώνουν μαζί και σχηματίζουν μια μεγαλύτερη βλάβη. Οι πλάκες στις κνήμες και τα γόνατα προκαλούν συχνά μεγάλη φαγούρα. Αν οι ψωριασικές πλάκες βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής των κινήσεων των αρθρώσεων, μπορεί να εμφανίσετε σχισμές στις ψωριασικές βλάβες. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτές τις βλάβες και να θυμάστε ότι θα σας βοηθήσει, αν αυτές οι πλάκες είναι πάντα ενυδατωμένες.

Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι επίμονες πλάκες κυρίως στα πόδια, παραμένουν ακόμα και αν λαμβάνετε ήδη κάποια συστηματική θεραπεία από το στόμα ή ενέσιμη. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσετε ακόμα και εκείνα τα δύσκολα σημεία, Καινούριες και αποτελεσματικές θεραπευτικές τοπικές επιλογές βρίσκονται στη διάθεσή μας. Στην επόμενη επίσκεψη με τον γιατρό σας ρωτήστε τον!

Οι υψηλές θερμοκρασίες ή οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των φλεβών στα πόδια, καταπονώντας περισσότερο το δέρμα.

Συμπτώματα και διαχείριση της ψωρίασης στις πατούσες σας

Η υπερκερατωσική μορφή της ψωρίασης είναι συχνή στις πατούσες (και στις παλάμες). Οι βλάβες μπορεί να είναι είτε σαφώς καθορισμένες είτε περισσότερο διάχυτες. Συχνά προσβάλλονται οι πατούσες/παλάμες, καθώς και οι πλευρές των δαχτύλων των ποδιών και των χεριών.

Ένας άλλος τύπος είναι η επονομαζόμενη φλυκταινώδης μορφή της ψωρίασης. Σε αυτήν τη μορφή της ψωρίασης, μια σειρά από μικρές φλύκταινες (με ή χωρίς απολέπιση, ερυθρότητα και εφελκίδωση) οδηγούν σε ενοχλητικές βλάβες στις πατούσες (ή τις παλάμες). Αν και οι φλύκταινες μπορεί να μοιάζουν μολυσματικές, είναι στη πραγματικότητα στείρες. Οι πατούσες μπορεί να γίνουν ευαίσθητες και το βάδισμα ιδιαίτερα επίπονο.

Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί στα άτομα που έχουν πλατυποδία, έχουν μεγάλο ύψος ή μεγάλο σωματικό βάρος ή στα άτομα στα οποία απαιτείται πολύωρη ορθοστασία λόγω της εργασίας τους.

Φροντίδα των ποδιών

Η καλή καθημερινή υγιεινή είναι ουσιώδους σημασίας όταν η ψωρίαση προσβάλει τις πατούσες. Τα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφριά και άνετα. Επιλέγετε παπούτσια που κρατούν τα πόδια σας δροσερά και στεγνά και επιτρέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα.

Δοκιμάστε πάτους από αφρώδες υλικό, φελλό ή σιλικόνη, οι οποίοι θα ανακουφίσουν την πίεση στο δέρμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πάτους από πολυμερή, τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς και προστατεύουν το δέρμα κατά την επούλωση. Αποφύγετε τα μυτερά παπούτσια και τα παπούτσια από συνθετικά υλικά, όπως το πλαστικό.

Το χειμώνα, τα πόδια πρέπει να διατηρούνται ζεστά, ιδιαίτερα αν έχετε κακή κυκλοφορία αίματος στα κάτω άκρα και αν τα πόδια σας τείνουν να είναι κρύα. Το καλοκαίρι, συνιστάται καθημερινό ποδόλουτρο.

Συζητήστε το με τον δερματολόγο σας

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας. Υπάρχει διαρκής έρευνα και συνεχώς δημιουργούνται και δοκιμάζονται νέες θεραπείες. Φροντίστε να ενημερώνεστε για όλες τις καινούργιες ανακαλύψεις και θεραπείες από τον γιατρό σας. Και αν δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτήν που ήδη ακολουθείτε, κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του, δίνοντάς του να καταλάβει τι είναι αυτό που σας απασχολεί στην θεραπεία σας και τι είναι αυτό που αναζητάτε. Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση επωφελούνται από τη χρήση συνδυασμού θεραπειών.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ

Αρχή σελίδας