Skip to content

Ψωρίαση στα πόδια και τα πέλματα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ψωρίαση στα πόδια και τα πέλματα

Τα παρακάτω δεδομένα και συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο της ψωρίασής σας.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να παρουσιαστούν σε διαφορετικά μέρη του σώματος σε κάθε άτομο  ή να εμφανίζονται κατά περίπτωση σε διαφορετικά σημεία στο ίδιο άτομο. Είναι κι αυτή μία από τις ιδιαιτερότητες αυτής της πάθησης!

Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι ο Δερματολόγος είναι σύμμαχός σας σε αυτήν τη διαδρομή και μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία για τη  διαχείριση των συμπτωμάτων. 

Ψωρίαση στα πόδια: Συμπτώματα και διαχείριση

Ένα από τα σημεία που μπορεί τα συμπτώματα της ψωρίασης να σας προβληματίζουν είναι στα πόδια και τα πέλματα. Η ψωρίαση στα πόδια συνήθως παρουσιάζεται είτε με σημάδια οβάλ σχήματος είτε με πλάκες ακανόνιστου σχήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να μεγαλώσουν και να ενωθούν, σχηματίζοντας μία μεγαλύτερη περιοχή προσβολής. 

Οι πλάκες που εντοπίζονται στις κνήμες και τα γόνατα προκαλούν συχνά έντονη φαγούρα. Επιπλέον, εάν τα  προσβεβλημένα σημεία βρίσκονται σε αρθρώσεις, π.χ. στο γόνατο ή τον αστράγαλο, τότε το δέρμα «ταλαιπωρείται» περισσότερο και είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν ρωγμές και σχισμές στην ερεθισμένη επιδερμίδα. Αυτές απαιτούν πολλή προσοχή ώστε να είναι πάντα καθαρές και προστατευμένες από βακτήρια και μικρόβια που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις σχισμές αυτές ως κερκόπορτα και να εισβάλουν στον οργανισμό σας. Η καλή ενυδάτωση της περιοχής βοηθά στο να μειωθούν αυτές οι «παρενέργειες». 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ψωρίασης στα πόδια είναι ότι οι πλάκες σε αυτά τα σημεία είναι πιο επίμονες συγκριτικά με άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να παραμένουν ακόμα και αν λαμβάνετε ήδη κάποια συστηματική θεραπεία από το στόμα ή ενέσιμη. Μην αφεθείτε όμως να υπομείνετε την ενόχληση. Σήμερα υπάρχουν καινοτόμες και πολύ αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσουν. Κλείστε ραντεβού με τον Δερματολόγο σας σήμερα για να συζητήσετε πιθανές συμβατές θεραπείες με την ψωριάσή σας.

Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί με τη ζέστη ή την παρατεταμένη ορθοστασία καθώς και οι δύο καταστάσεις προκαλούν διόγκωση στις φλέβες των ποδιών, και σε συνδυασμό με τις βλάβες της ψωρίασης τα καταπονούν περισσότερο.
 

Ψωρίαση στα πέλματα: Συμπτώματα και διαχείριση

Η υπερκερατωσική μορφή της ψωρίασης είναι συχνή στις πατούσες, όπως και στις παλάμες. Οι βλάβες μπορεί να έχουν σαφή όρια ή να είναι διάχυτες. Στα πέλματα, όπως και στις παλάμες, μπορεί να προσβληθούν επίσης τα πλαϊνά των δακτύλων και το δέρμα ανάμεσά τους.

Ένας άλλος τύπος ψωρίασης που παρουσιάζεται στα πέλματα και τις παλάμες είναι η επονομαζόμενη φλυκταινώδης ψωρίαση. Σε αυτήν την περίπτωση η νόσος εμφανίζεται ως ένα σύνολο από μικρές φλύκταινες (φυσαλίδες) με ή χωρίς απολέπιση, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα που οδηγούν σε ενοχλητικές βλάβες στα πέλματα. Παρότι σε αυτή την περίπτωση οι φλύκταινες μπορεί να μοιάζουν μολυσματικές, αυτό δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση η ψωρίαση στα πέλματα μπορεί να τα κάνει πιο ευαίσθητα με αποτέλεσμα ένα επώδυνο βάδισμα.

Το πρόβλημα της ψωρίασης στα πέλματα μπορεί να επιδεινωθεί στα άτομα που έχουν πλατυποδία, μεγάλο ύψος ή μεγάλο σωματικό βάρος ή όταν απαιτείται πολύωρη ορθοστασία λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ