Skip to content

Γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση;

Γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση

Συχνά αίτια και παράγοντες ενεργοποίησης

Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστη, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της φαίνεται να διαδραματίζουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. 

Έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες να κληρονομήσει κάποιος ψωρίαση είναι 10% αν ο ένας από τους γονείς του έχει εμφανίσει τη νόσο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 50% αν έχουν και οι δύο γονείς. Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν τη νόσο όλοι όσοι κληρονομούν τα γονίδια της ψωρίασης. Ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες ενεργοποίησης, μπορεί επίσης να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψωρίασης ή στην έξαρση των ψωριασικών πλακών.

Οι παράγοντες ενεργοποίησης διαφέρουν από άτομο σε άτομο – κάτι που προκαλεί την εμφάνιση της ψωρίασης στον έναν μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου κάποιον άλλο.

Εξωγενείς παράγοντες

Στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνονται η ψυχολογική επιβάρυνση και η πρόκληση δερματικών βλαβών. 

Ψυχολογική επιβάρυνση

 Έρευνες δείχνουν ότι το υπερβολικό άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την πρώτη έξαρση της νόσου αλλά και σε εγκατεστημένη ψωρίαση να επιδεινώσει για σημαντικά χρονικά διαστήματα τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα. Λόγω του ότι η ψωρίαση είναι μια εμφανής δερματοπάθεια, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και συναισθηματική ζωή, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος. Υπάρχουν ορισμένες απλές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε νοοτροπία και να ελέγξετε τα επίπεδα του άγχους.

Μην διστάσετε να συζητήσετε με το γιατρό σας τυχόν ανησυχίες σας ή το άγχος που αισθάνεστε.


Αν διαπιστώσετε ότι το άγχος αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα της ψωρίασής σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος είναι σε θέση να σας βοηθήσει με τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Μπορεί επίσης να σας συστήσει δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα του άγχους ή να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό.

Πρόκληση δερματικών βλαβών

Στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνεται επίσης η πρόκληση δερματικών βλαβών, όπως τα ηλιακά εγκαύματα, οι εμβολιασμοί και τα γδαρσίματα. Αυτή η αντίδραση στη βλάβη λέγεται φαινόμενο Koebner και πήρε το όνομά της από έναν γιατρό του 19ου αιώνα, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε εμφανίσει νέες ψωριασικές πλάκες σε σημεία όπου τον είχε δαγκώσει το άλογό του. Άλλες δερματικές βλάβες και παθήσεις που είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν (επάγουν) την ψωρίαση είναι: ξύρισμα, δαγκώματα, μωλωπισμός, τριβή ή σύγκαμα, βελονισμός, χημικός ερεθισμός ή εφαρμογή κολλητικής ταινίας στο δέρμα, τατουάζ, φλύκταινες, δερματίτιδα, φουσκάλες, λεύκη και ψώρα.

Ενδογενείς παράγοντες

Οι ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνουν το συναισθηματικό στρες και ορισμένα φάρμακα – όπως το λίθιο, οι βήτα αναστολείς, τα κορτικοστεροειδή και τα ανθελονοσιακά. Ορισμένες λοιμώξεις, ιδιαίτερα η βακτηριακή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την ψωρίαση.

Συζητήστε το με τον δερματολόγο σας

Οι παράγοντες ενεργοποίησης είναι διαφορετικοί για τον καθένα – κάτι που προκαλεί την εμφάνιση της ψωρίασης στον έναν μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου κάποιον άλλο. Για να βρείτε τι προκαλεί τις εξάρσεις της νόσου σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας. Ο γιατρός έχει την κατάλληλη εμπειρία για να προσδιορίσει πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης της ψωρίασης και να σας δώσει λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ