Skip to content

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψωρίαση;

Ψωρίαση και εγκυμοσύνη

Σε πολλές γυναίκες που έχουν ψωρίαση, το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης φέρνει πολλές δεύτερες σκέψεις.

Πώς μπορεί να επηρεάσει μία εγκυμοσύνη τα συμπτώματα της νόσου; Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να πυροδοτήσουν νέες εξάρσεις;

Αυτό που πρέπει καταρχάς να γνωρίζετε είναι πως η ψωρίαση δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την ικανότητά σας να αποκτήσετε παιδί, ούτε είναι γνωστό ότι προκαλεί ανωμαλίες στην κύηση, επηρεάζει το έμβρυο ή προκαλεί αποβολές.

Τι πρέπει να προσέξω αν λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή

Όταν αποφασίσετε πως έφτασε η ώρα να γίνετε μητέρα, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα φάρμακα τα οποία λαμβάνετε: κάποια είναι απολύτως ασφαλή και μπορείτε να συνεχίσετε να τα παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ωστόσο, κάποια άλλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε εσάς και το έμβρυο. Για αυτόν τον λόγο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον Δερματολόγο αλλά και τον Γυναικολόγο σας για την επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδί. Εκείνοι θα αποφασίσουν ποια από τα σκευάσματα που σας έχουν συνταγογραφηθεί θα συνεχίσετε να τα λαμβάνετε και ποια να διακόψετε πριν ακόμα ξεκινήσετε τις προσπάθειες απόκτησης παιδιού. Κι αυτό γιατί, κάποια φάρμακα απορροφώνται και παραμένουν στον οργανισμό με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθεί κάποια μελλοντική βλάβη στο έμβρυο. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να σας προκαλέσει φόβο, υπάρχουν επιλογές. Μπορεί απλά να χρειαστεί να διακόψετε την προηγούμενη αγωγή σας, ακόμα και μερικούς μήνες πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες, και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να την αντικαταστήσετε με κάποια άλλη που θα είναι ασφαλής.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ένταση των συμπτωμάτων της ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο και συχνά απρόβλεπτο νόσημα, που όμως δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδί. Υπάρχουν μάλιστα πολλές πιθανότητες να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό κνησμό και τις εξάρσεις ης ψωρίασης για εννέα ολόκληρους μήνες!

Όπως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, έτσι και κάθε εγκυμοσύνη. Έρευνες αναφέρουν πως περίπου το 60% των γυναικών με ψωρίαση είδαν τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου τους να ελαχιστοποιούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη μειώνει την υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα και τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό, που αναφέρει πως η εγκυμοσύνη χειροτέρεψε τα συμπτώματα της ψωρίασης. Αν αυτό συμβεί και σε εσάς, μην παραλείψετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να σας ενημερώσει για τους τρόπους που μπορείτε να διαχειριστείτε την ένταση των συμπτωμάτων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για εσάς και το μωρό σας, ώστε να απολαύσετε αυτό το υπέροχο θαύμα της φύσης!

Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη την ψωρίαση

Θυμηθείτε

Οι μέχρι τώρα τρόποι αντιμετώπισης της ψωρίασής σας μπορεί να αλλάξουν, αλλά μην ξεχνάτε τους τρεις γενικούς κανόνες που κρατάνε τις εξάρσεις σας υπό έλεγχο:

  1. Ενυδατώστε το δέρμα σας σε καθημερινή βάση
  2. Όσο πιο παχύρευστη η κρέμα, τόσο το καλύτερο. Απλώστε στο δέρμα σας κατά προτίμηση αμέσως μετά το μπάνιο, για να κλειδώσετε την υγρασία. 
  3. Μειώστε το στρες
  4. Το στρες πολλές φορές φέρνει έξαρση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά γεύματα, να κοιμάστε καλά, να γυμνάζεστε συχνά και να κάνετε εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης όπως είναι ο διαλογισμός. 
  5. Βγείτε στον ήλιο
  6. Το φυσικό φως ή η φωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί η ψωρίαση. Περιορίστε όμως την έκθεση στην ακτινοβολία σε λίγα λεπτά την ημέρα προς αποφυγή εγκαυμάτων.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ