Skip to content

Ποιες είναι οι πιθανές θεραπευτικές αγωγές για την ψωρίαση

Θεραπευτικές αγωγές για την ψωρίαση

Λήψη της σωστής θεραπείας για εσάς

Όταν μάθετε για πρώτη φορά από το γιατρό σας ότι πάσχετε από ψωρίαση, μπορεί να δυσκολευτείτε να το δεχτείτε. Ίσως νιώσετε ανακούφιση όταν μάθετε ότι αντιμετωπίζεται η πάθησή σας, ή μπορεί να νιώσετε σοκ, φοβία, αμφιβολία ακόμα και εκνευρισμό. 

Σίγουρα θα σας απασχολούν πολλά σε σχέση με την πάθηση σας. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος με διάφορους τρόπους.


Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η πάθηση αυτή θα σας επηρεάσει, κι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η εμπειρία σας με την ψωρίαση μπορεί να είναι
είτε μόνο με τα πιο ήπια συμπτώματα με περιστασιακή εμφάνιση πλακών και φαγούρας , είτε με πιο σοβαρά σωματικά συμπτώματα. Όπου κι αν είστε σε αυτό το φάσμα, το σημαντικό είναι να πάρετε τον έλεγχο και να παραμείνετε θετικοί.

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που συνήθως σχετίζεται με τον υπερ-πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων. Λανθασμένα σήματα που ξεκινούν από το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλούν το σχηματισμό νέων δερματικών κυττάρων μέσα σε μερικές ημέρες αντί για μερικές εβδομάδες. 
Ο υπερ-πολλαπλασιασμός των κυττάρων του δέρματος οδηγεί στην εμφάνιση των ψωριασικών βλαβών. Οι βλάβες έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά: απολέπιση, πάχος (έπαρση) και φλεγμονή (ερυθρότητα). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτός ο επιταχυμένος κυτταρικός πολλαπλασιασμός δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καρκίνο.
Έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορεί επίσης να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα. Αν πιστεύετε ότι έχετε προσβληθεί, συζητήστε με το γιατρό σας και αναφέρετε του, τα συμπτώματα που έχετε..

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Είναι μια σύνθετη πάθηση με πολλαπλά δυνητικά αίτια, τα οποία μπορεί να είναι γενετικά, ανοσολογικά, περιβαλλοντικά και ψυχολογικά. Αυτοί οι παράγοντες μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας των δερματικών κυττάρων, επιταχύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης και αποβολής τους.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Δεν την κολλήσατε από κανέναν και δεν μπορείτε να τη μεταδώσετε αγγίζοντας τους άλλους, κολυμπώντας στην ίδια πισίνα με αυτούς ή ακόμα και μέσω της στενής επαφής.

Είναι σπάνιο φαινόμενο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ψωρίαση. Είναι εξίσου συχνή σε άντρες και γυναίκες και επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως.
Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά στους περισσότερους αναπτύσσεται στην ηλικία των 20-35 ετών. Το 75% των περιπτώσεων ψωρίασης εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Ωστόσο, είναι πιθανό η νόσος να εμφανιστεί τόσο στην παιδική όσο και στην τρίτη ηλικία. 5

Ενεργός έλεγχος

Αν έχετε ψωρίαση, δεν χρειάζεται να ζείτε απλώς με την πάθηση. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με την ψωρίαση ώστε να έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να τη διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε είναι μαθαίνοντας τι είναι η πάθηση, ποιους επηρεάζει και τι την προκαλεί. Η ψωρίαση είναι μία ισόβια πάθηση, κι όσο πιο σύντομα ενημερωθείτε με τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο και να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις στη ζωή σας.

Οι συνήθεις μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Τις τοπικές θεραπείες

    οι οποίες εφαρμόζονται απευθείας πάνω στο δέρμα και συνταγογραφούνται από το γιατρό. Αυτές περιλαμβάνουν: Τοπικά στεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D3 και συνδυαστικά προϊόντα σταθερής δόσης.
  • Τις συστημικές θεραπείες

    οι οποίες δεν εφαρμόζονται απευθείας πάνω στο δέρμα, αλλά χορηγούνται με άλλους τρόπους, είτε με τη μορφή δισκίων, είτε με τη μορφή ενέσεων. Αυτές περιλαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά, κυτταροτοξικά φάρμακα και από του στόματος ρετινοειδή. Ένας ειδικός τύπος συστημικών θεραπειών είναι οι επονομαζόμενοι βιολογικοί παράγοντες οι οποίοι στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τη συνταγογραφούμενη φωτοθεραπεία

    η οποία περιλαμβάνει μια σειρά θεραπειών με ένα είδος ακτινοβολίας που ονομάζεται υπεριώδης ακτινοβολία ή ακτινοβολία UV.
Εκτός από τις συνταγογραφούμενες θεραπείες, τα άτομα με ψωρίαση χρησιμοποιούν επίσης διάφορα είδη τοπικών προϊόντων τα οποία βοηθούν να διατηρηθεί η επιδερμίδα ενυδατωμένη, ενώ πολλά από αυτά μειώνουν ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψωρίαση. Αυτά περιλαμβάνουν: Έλαια μπάνιου/διαλύματα για το ντους, ενυδατικά (ή μαλακτικά), κερατολυτικά (όπως το σαλικυλικό οξύ) και σαμπουάν με βάση τη λιθανθρακόπισσα.

Αντιμετώπιση της ψωρίασης

Ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά την ψωρίαση και η επιλογή της θεραπείας θα πρέπει να βασίζεται σε μια συζήτηση με το γιατρό σας.
Μια θεραπεία που έχει αποτέλεσμα σε κάποιον, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιον άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια θεραπεία που κατά το παρελθόν λειτούργησε καλά σε κάποιον, μπορεί να μην αποτελεί τη σωστή επιλογή για το ίδιο άτομο στο μέλλον.
Οπότε, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για εσάς.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ