O γιατρός θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία ψωρίασης
Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα που μπορεί να έχει πολλές μορφές. Γι’ αυτό και ο γιατρός θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία ψωρίασης αφού συζητήσετε και εξετάσει όλα τα δεδομένα.
Τα καλά νέα για την ψωρίαση είναι ότι σήμερα υπάρχει πληθώρα θεραπειών που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα συμπτώματα της νόσου και σε κάθε ασθενή.
Το κλειδί για να συμβεί αυτό είναι η καλή συνεργασία γιατρού-ασθενούς, ώστε να μπορεί ο πρώτος να επιλέξει την καλύτερη θεραπεία για τον συγκεκριμένο ασθενή.
Η πρόκληση στη θεραπεία της ψωρίασης Είναι σήμερα αποδεδειγμένο μέσα από μεγάλες έρευνες ότι η ψωρίαση, ως χρόνια νόσος, επηρεάζει τον πάσχοντα σε πολλά επίπεδα, από θέματα υγείας μέχρι την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιλογή της σωστής θεραπείας για την ψωρίαση είναι ύψιστης σημασίας. Άλλο τόσο σημαντική όμως είναι και η τήρησή της από τον ασθενή.
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να κάνουμε μία διευκρίνηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση που να προσφέρει ίαση. Υπάρχουν όμως πολλές σύγχρονές και καινοτόμες θεραπείες που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της νόσου στη ζωή του ασθενούς, προσφέροντάς του τόσο καλύτερη υγεία όσο και ποιότητα ζωής.
Mία σημαντική πρόκληση για τους γιατρούς και τους ασθενείς με ψωρίαση είναι η χρονιότητα της νόσου. Παρότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν επιτυγχάνει πλήρη και σταθερή ύφεση της ασθένειας.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η μακροπρόθεσμη διαχείριση της ψωρίασης είναι δύσκολη όχι μόνο εξαιτίας των υποτροπών που τη χαρακτηρίζουν αλλά και εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του οργανισμού στη θεραπεία που, σε συνδυασμό με το φόβο για πιθανές παρενέργειες μετά τη μακροχρόνια χρήση, οδηγεί τους ασθενείς να τη διακόπτουν πρόωρα.
Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά σε περιπτώσεις χρήσης βιολογικών θεραπειών, η ύφεση των συμπτωμάτων οδηγεί τους ασθενείς στην αυθαίρετη διακοπή της θεραπείας.
Όλα αυτά οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα. Ο γιατρός και ο ασθενής θα πρέπει να συνεργάζονται στενά και να υπάρχει καλή ενημέρωση και από τις δύο πλευρές ώστε να διατηρηθεί το καλό αποτέλεσμα στην ύφεση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να συνεχίζει τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του και χωρίς διακοπές.
Πώς επιλέγει ο γιατρός τη θεραπεία για τον κάθε ασθενή
Η σοβαρότητα της νόσου και η ένταση των συμπτωμάτων οδηγούν τον γιατρό στην επιλογή της θεραπείας. Σήμερα, οι δερματολόγοι έχουν στη διάθεσή τους πολλές θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση, όπως τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα, φωτοθεραπεία και τέλος, συστημικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τους βιολογικούς παράγοντες. Κάθε μορφής θεραπεία προτείνεται για συγκεκριμένες μορφές της νόσου. Εάν, για παράδειγμα, τα συμπτώματα είναι ήπια, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει τοπική θεραπεία με ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που εφαρμόζεται τοπικά πάνω στο δέρμα (αφρός, αλοιφή, γέλη…).Όταν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, μπορεί να συστηθεί θεραπεία με βιολογικό παράγοντα, μία πολύ αποτελεσματική μορφή θεραπείας που χορηγείται ενέσιμα με υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας, σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μακροχρόνια αποτελέσματα.
Οι σύγχρονες θεραπείες, είτε τοπικές είτε με βιολογικούς παράγοντες, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου, είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές και με πολύ καλό προφίλ ασφάλειας, δεδομένης της στοχευμένης και εξειδικευμένης δράσης τους.
Θεραπεία συντήρησης
Νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματική διαχείριση της ψωρίασης έχουν βάλει τη θεραπεία συντήρησης στο φως του προβολέα καλύπτοντας έτσι την ανάγκη για αποτελεσματική και ασφαλή μακροχρόνια διαχείριση της νόσου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά τα διαθέτει ο συνδυασμός καλσιποτριόλης και διπροπιονικής βηταμεθαζόνης, σε μορφή αφρού, μία θεραπεία που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την τοπική θεραπεία της κατά πλάκας ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς τόσο ως θεραπεία υποτροπών με συνιστώμενη διάρκεια θεραπείας 4 εβδομάδων, όσο και ως μακροχρόνια θεραπεία συντήρησης.
Ποιοι είναι οι στόχοι κάθε θεραπείας για την ψωρίαση Βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης δερματική κάθαρση από τις ψωριασικές βλάβες. Ρεαλιστικά, ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να επιτύχουν αυτό τον στόχο. Ο δερματολόγος θα ξεκινήσει τη θεραπευτική αγωγή έχοντας θέσει έναν στόχο που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση και που θα περιμένει να επιτευχθεί μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εάν αυτό δε συμβεί, τότε θα προσαρμόσει τη θεραπεία, αλλάζοντας είτε τη δοσολογία, είτε το σκεύασμα, είτε το είδος της. Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η αλλαγή και η προσαρμογή μιας θεραπείας δεν σημαίνει ότι ο γιατρός «έκανε λάθος». Σημαίνει ότι προσπαθεί, ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα και βήματα, να βρει τη θεραπεία ή τον συνδυασμό που θα είναι πιο αποτελεσματικός στη δική σας περίπτωση.
Για κάθε απορία, για κάθε ανησυχία που έχετε αναφορικά με τη θεραπεία σας, τη μορφή της, το αποτέλεσμα ή πιθανές παρενέργειες, θα πρέπει να συζητάτε με τον δερματολόγο σας. Μη διστάζετε! Σε αυτή τη διαδρομή για την καλύτερη θεραπεία της ψωρίασης για εσάς, είστε συνοδοιπόροι και σύμμαχοι.