Skip to content

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ψωρίασης

Ψυχολογικός αντίκτυπος στην ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν προσβάλει μόνο το δέρμα· έρευνες έχουν δείξει ότι επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική και κοινωνική ζωή των ατόμων.

Ορισμένες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον συσχετισμό μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους ή των αρνητικών σκέψεων και των διάφορων τύπων ψωρίασης. Παρά τον υψηλό επιπολασμό των δερματικών παθήσεων και την ισχυρή σύνδεση μεταξύ των συναισθηματικών διαταραχών και των νόσων του δέρματος, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί στην Ευρώπη η πραγματική επίδραση των ψυχικών νόσων στους ασθενείς με ψωρίαση.

Αυτή η οπτική είναι σημαντική, εφόσον η θεραπεία όσων πάσχουν από δερματικές νόσους ενδέχεται να είναι ανεπαρκής αν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί η ψυχολογική διάσταση της νόσου.

Η διαχείριση μιας δερματικής νόσου όπως η ψωρίαση μπορεί να αποτελέσει τόσο μεγάλο φορτίο που το πάσχον άτομο ενδέχεται να γίνει πιο ευπαθές στην εκδήλωση ψυχολογικών διαταραχών. Η ψωρίαση συνδέεται συνήθως με ψυχική δυσφορία αγχώδους ή καταθλιπτικού τύπου. Επιπλέον, η ψωρίαση, όπως όλες οι δερματικές νόσοι, σχετίζεται συχνά με χρόνιο άγχος και τείνει να μεταβάλλει την καθημερινότητα του ατόμου με τις επακόλουθες αρνητικές της συνέπειες στην ποιότητα ζωής του.

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος, την ανησυχία και την ποιότητα του ύπνου. Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό για τα άτομα με ψωρίαση να διατηρήσουν τους συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς που μπορούν να τους βοηθήσουν να μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους άλλους. Πολύ σημαντική βοήθεια παρέχει η συζήτηση με τον δερματολόγο σχετικά με την ψυχική δυσφορία.

Εκτός από τον δείκτη DLQI που αποτυπώνει την συνολική επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής των ατόμων με ψωρίαση, υπάρχει και ένας εξειδικευμένος δείκτης, HADS που αποτυπώνει το επίπεδο κατάθλιψης ή άγχους που βιώνει το άτομο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο δείκτης αυτός δεν περιλαμβάνει ερωτήσεις για τα σωματικά συμπτώματα (όπως αϋπνία, ανορεξία, απώλεια βάρους, καταβολή) αλλά εστιάζει σε ερωτήσεις όπως: «Νιώθω σαν να έχουν πέσει οι ρυθμοί μου»
«Εξακολουθώ να απολαμβάνω τα πράγματα που συνήθιζα να απολαμβάνω».

Όπως αποδεικνύεται από μελέτες, το ποσοστό κατάθλιψης είναι μεγαλύτερο στα άτομα με ψωρίαση από τα υγιή άτομα.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χρόνια φλεγμονή και το στίγμα που συνδέεται με αυτήν ενδέχεται να ευθύνονται εν μέρει για την αυξημένη βαρύτητα των ψυχικών διαταραχών και του άγχους στα άτομα με ψωρίαση, σε σχέση με όσους πάσχουν από άλλες δερματικές ασθένειες. Βάσει των παραπάνω, οι ερευνητές τείνουν να συμπεράνουν ότι η ψωρίαση μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη ευπάθεια στις ψυχικές νόσους, αρνητική επίπτωση στη ποιότητα ζωής και απομάκρυνση από τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Συζητήστε το με τον δερματολόγο σας

Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του, δίνοντάς του να καταλάβει τι είναι αυτό που σας απασχολεί.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ