Skip to content

Ψωρίαση και σεξουαλική ζωή

Ψωρίαση και σεξουαλική ζωή

Οι κοινωνικές και ερωτικές σχέσεις, καθώς και η σεξουαλικότητα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής όλων μας.

Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, τέτοιο που είναι σε θέση να επηρεάσουν, θετικά ή αρνητικά, την ποιότητα της ζωής μας.
Γι’ αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να τις διατηρούμε με φροντίδα, ιδίως αν ζούμε με μια χρόνια πάθηση, όπως η ψωρίαση.
Όσον αφορά στην σεξουαλικότητα, συμβαίνει συχνά σε όποιον πάσχει από χρόνιες παθήσεις να έχει δυσκολίες στο να διατηρήσει ενεργό αυτό το κομμάτι της ζωής του, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση της ψωρίασης. Όταν τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι αναπόφευκτα “ορατά στο δέρμα”, φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο να δείξουμε το σώμα μας και επομένως να διατηρήσουμε φυσιολογικές σχέσεις και, ακόμα περισσότερο, να συνεχίσουμε να έχουμε μια φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και μέσα στη ζωή μας ως ζευγάρι.

Όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό που μεμονωμένοι ασθενείς διηγούνται στον δερματολόγο τους, ότι δηλαδή η ψωρίαση επιφέρει ψυχολογικό και κοινωνικό βάρος, τέτοιο που, σχεδόν το 40% των ασθενών αναφέρει ότι έχει βιώσει διαταραχή στις καθημερινές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των διαπροσωπικών και ερωτικών σχέσεων1. Πράγματι, η ψωρίαση μπορεί να φέρει τον ασθενή σε αμηχανία και δύσκολη θέση, επιφέροντας και διάφορες επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις, που σχετίζονται με:
 1. Απώλεια της αυτοεκτίμησης.
 2. Άγχος.
 3. Κατάθλιψη.2
Για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων παραμέτρων, είναι σημαντικό αρχικά να αποδεχτείτε ότι η ψωρίαση, ως χρόνια πάθηση, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζετε για όλη σας τη ζωή. Μόλις γίνει αυτό το βήμα, είναι σημαντικό στη συνέχεια να αναπτύξετε στρατηγικές για τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής, της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελεί μια ικανοποιητική σεξουαλικότητα.

Το σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία μιας σχέσης είναι η κοινωνικοποίηση, δηλαδή η γνωριμία και η συναναστροφή με έναν καινούριο σύντροφο. Αν πάσχετε από ψωρίαση, μπορεί κάποιες φορές να είστε απρόθυμοι να εμπλακείτε σε μια σχέση από φόβο ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σεξουαλική σχέση, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολο να αποφασίσετε αν και πότε θα ενημερώσετε τον πιθανό σας σύντροφο ότι έχετε ψωρίαση. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτή η πληροφορία είναι πραγματικά απαραίτητη και ότι όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσετε το θέμα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να εδραιώσετε και μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σύντροφό σας.
Όταν μιλάτε για πρώτη φορά σε κάποιον για την ψωρίαση, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να εξηγήσετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ασθένειας:
 1. Είναι σημαντικό να πείτε ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική: αν και σε εσάς φαίνεται αυτονόητο, θυμηθείτε ότι για τους άλλους δεν είναι, γιατί πολλά άτομα εξακολουθούν να μην είναι ακόμα επαρκώς πληροφορημένα και ενδέχεται, επομένως, να πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι μεταδοτική.
 2. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το θέμα ενδεχόμενων βλαβών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνουν στη σεξουαλική λειτουργία.
 3. Σημειώστε, τέλος, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις στη διαχείριση των προσωπικών σχέσεων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι στιγμές υποτροπής της πάθησης και των συμπτωμάτων.

Αφού ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και εδραιωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σύντροφό σας, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τις πρακτικές πτυχές των προσωπικών σας σχέσεων:
 1. Εφαρμόζετε τη θεραπεία σας: θα βελτιώσετε έτσι τη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός και το κάψιμο και, επίσης, την όψη του δέρματος στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλάκες.
 2. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια φάρμακα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα γεννητικά όργανα: ορισμένα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις βλάβες στα γεννητικά όργανα και τους βλεννογόνους, άλλα ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς.
 3. Μετά την ερωτική πράξη πλύνετε την περιοχή που έχει πληγεί από τις βλάβες και εφαρμόστε ξανά την φαρμακευτική αγωγή αν χρειάζεται.
 4. Χρησιμοποιήστε προϊόντα για την υγιεινή που δεν περιέχουν λειαντικά ή αρώματα.
 5. Για τους άνδρες μπορεί να είναι χρήσιμο να φορούν προφυλακτικά με λίπανση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, γιατί μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον ερεθισμό που προκαλούνται από την τριβή.
Τέλος, θυμηθείτε ότι η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων και η συνέχιση της υγιούς σεξουαλικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη όχι μόνο για την εδραίωση και διατήρηση μιας καλής σχέσης στο ζευγάρι, αλλά και για τη διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής και για τη μείωση του άγχους, έναν από τους παράγοντες πυροδότησης της ασθένειας. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, αφεθείτε στη σχέση με τον σύντροφό σας και … απολαύστε τη ζωή!

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Βιβλιογραφία

1.Young M. The Psychological and Social Burdens of Psoriasis. Dermatology Nursing17.1 (Feb 2005): 15-9.
2.WHO Global report on Psoriasis. 2016

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ