Skip to content

Ψωρίαση και επιλογή ρούχων

Ψωρίαση και επιλογή ρούχων

Διαλέξτε τα σωστά ρούχα: Ορίστε οι συμβουλές για να το κάνετε

Τα ρούχα είναι το “δεύτερο δέρμα” μας και για αυτό είναι σημαντικό να τα διαλέγουμε σωστά, ιδίως αν έχουμε κάποια δερματική πάθηση, όπως ψωρίαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή του μοντέλου, του είδους του υφάσματος και του χρώματος δεν πρέπει να γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους που σχετίζονται με την ευεξία. Είναι διάφοροι οι παράγοντες που συνδέονται με την ένδυση και που μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τις ψωριασικές βλάβες, όπως για παράδειγμα:
  • η τριβή με τα υφάσματα
  • η υπερθέρμανση του δέρματος
  • η επαφή με χημικές ουσίες
  • η υπερβολική εφίδρωση
Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την ποιότητα αυτού που φοράτε. Εδώ δίνονται ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καλύτερο.

Ναι στις φυσικές ίνες, αλλά προσοχή στο μαλλί

Οι φυσικές ίνες γενικότερα πρέπει να προτιμώνται, γιατί αερίζονται καλύτερα και δεν υπερθερμαίνονται στον ήλιο, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν υπερβολική εφίδρωση. Ανάμεσα στις φυσικές ίνες, με το λινό και το βαμβάκι διασφαλίζεται γενικά η ευεξία, επειδή απορροφούν την υγρασία και επομένως διασπείρουν καλύτερα τον ιδρώτα και περιορίζουν την υπερθέρμανση του δέρματος.

Το μαλλί επίσης είναι φυσικό ύφασμα, αλλά αν πάσχετε από ψωρίαση, αποφύγετε να το φοράτε απευθείας στο δέρμα, επειδή οι τραχιές ίνες ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς και να αυξήσουν την ενόχληση που προκαλείται από τον κνησμό, επιδεινώνοντας κατά συνέπεια τις βλάβες. Τον χειμώνα όταν κάνει κρύο και χρειάζεστε μεγαλύτερη κάλυψη, μια καλή λύση είναι να ντυθείτε «σε στρώσεις», φορώντας ένα βαμβακερό (ή λινό) ρούχο σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα… με μια εξαίρεση

Για να διασφαλίσετε σωστή εφίδρωση και να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρών στο δέρμα, τα συνθετικά υφάσματα (πολυαμίδιο, πολυεστέρα, πολυπροπυλένιο, ελαστάνη), αν και πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύνθεση ρούχων, θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί δεν είναι διαπερατά. Δεν είναι, όμως, όλα τα συνθετικά υφάσματα ίδια. Στο εμπόριο υπάρχουν κάποια πιο τεχνικά, για παράδειγμα αυτά που προορίζονται για τον αθλητισμό, που εξασφαλίζουν καλό αερισμό.

Επιλέξτε άνετα ρούχα

Πέρα από το ύφασμα, στο είδος ένδυσης είναι σημαντικά το είδος και το μέγεθος: πρέπει να προτιμώνται άνετα ρούχα που δεν κολλάνε στο δέρμα και διευκολύνουν τις κινήσεις, αποφεύγοντας την τριβή των υφασμάτων στο δέρμα και καθιστώντας καλύτερο τον αερισμό. Θα υπάρξουν, ωστόσο, περιστάσεις, στις οποίες το εφαρμοστό ρούχο θα είναι απαραίτητο: σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέξτε το βαμβάκι ή τη βισκόζη.

Προσοχή στα χρώματα και τα απορρυπαντικά

Κάποιες φορές ο ερεθισμός που αποδίδουμε στα ρούχα, συνθετικά ή πολύ εφαρμοστά, ή στις ραφές, οφείλεται στην επεξεργασία του ίδιου του υφάσματος με χημικά προϊόντα (για παράδειγμα στη φάση της βαφής) ή στο πλύσιμο με ερεθιστικά προϊόντα.

Συχνά το σαπούνι δεν ξεπλένεται σωστά και μεταφέρεται στο δέρμα προκαλώντας ερεθισμούς. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά χωρίς πρόσθετα ή αρώματα και να αποφεύγετε τα μαλακτικά, εκτός και αν δεν έχουν αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά. Γενικά πρέπει να προτιμώνται τα προϊόντα σε υγρή μορφή από εκείνα σε σκόνη, επειδή διαλύονται καλύτερα στο νερό και δεν αφήνουν αδιάλυτα χημικά μόρια.

Τέλος, τα χρώματα. Η φάση του χρωματισμού προβλέπει τη χρήση χημικών ουσιών δυνητικά ερεθιστικών, που όταν έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα του σώματος, μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη τριβή και εφίδρωση (μασχάλες, βουβωνική χώρα κτλ.): συνιστάται επομένως να επιλέγετε ρούχα ανοιχτόχρωμα και σε φυσικούς τόνους και σε κάθε περίπτωση να πλένετε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσετε, ιδίως το καλοκαίρι. Λαμβάνοντας υπόψη την τάση της κλωστοϋφαντουργίας να χρησιμοποιεί συνθετικές ίνες, δεν θα σας φανεί απλό να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές: είναι αλήθεια ότι χρειάζεται λίγη προσοχή, αλλά σκεφτείτε ότι η χρήση φυσικών υφασμάτων και ο περιορισμός των χημικών επεξεργασιών, θα επιφέρει οφέλη σε εσάς και το περιβάλλον.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ