Skip to content

Οδηγίες και συμβουλές για ένα φιλικό προς την ψωρίαση οικιακό περιβάλλον

Οδηγίες για ένα φιλικό προς την ψωρίαση σπίτι

Ανακαλύψτε συμβουλές και οδηγίες για ένα οικιακό περιβάλλον κατάλληλο για την καθημερινότητα με την ψωρίαση

Το σπίτι είναι η φωλιά μας, το περιβάλλον στο οποίο επιστρέφουμε μετά από μια κουραστική ημέρα εργασίας και που μας υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο, προσφέροντάς μας στιγμές χαλάρωσης και ανάπαυσης. Και αν αυτό ισχύει για όλους, ισχύει ακόμα περισσότερο για αυτούς που πάσχουν από ψωρίαση, επειδή έξω από τα γνώριμα τείχη, τα συμπτώματα αυτής της χρόνιας δερματικής πάθησης μπορεί να κάνουν τους πάσχοντες να μην αισθάνονται άνετα. 

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το σπίτι να είναι φιλόξενο και λειτουργικό: παρακάτω σας δίνουμε ορισμένες οδηγίες και πρακτικές συμβουλές για να το καταφέρετε!

Θερμοκρασία

  • Συμβαίνει όλο και πιο συχνά στο εσωτερικό του σπιτιού η θερμοκρασία να είναι “δωματίου” μόνο τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες: το καλοκαίρι βασιλεύουν τα κλιματιστικά, ενώ τον χειμώνα τα καλοριφέρ, που από τη μια πλευρά εξασφαλίζουν σταθερή και ευχάριστη θερμοκρασία, από την άλλη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ψωριασικό δέρμα, εφόσον η τεχνητή ξηρή ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως ο κνησμός και οι βλάβες από το ξύσιμο. 
  • Το καλοκαίρι προσπαθήστε λοιπόν να ρυθμίσετε τα κλιματιστικά, αποφύγετε το “παγωμένο” κλίμα και, αν είναι δυνατόν, περιορίστε τη χρήση τους τις πιο ζεστές ώρες. 
  • Αντίθετα, τον χειμώνα θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε υγραντήρες: για να το κάνετε, μπορείτε να επιλέξετε τους ηλεκτρικούς υγραντήρες, τους οποίους μπορείτε να ανάβετε όταν είναι σε λειτουργία τα καλοριφέρ, ή πιο απλά μπορείτε να επιλέξετε μια πιο “φυσική” ύγρανση, βάζοντας δοχεία νερού πάνω στα καλοριφέρ. Ομοίως προσπαθήστε να αποφύγετε την πολλή ζέστη μέσα στο σπίτι, γιατί οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την υγρασία, αυξάνουν την εφίδρωση και ευνοούν την αφυδάτωση του δέρματος.

Καθαριότητα

Δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα για την ψωρίαση αναφορικά με την καθαριότητα του σπιτιού. Ωστόσο, μια καλή ιδέα είναι να αερίζετε συχνά τα δωμάτια, να καθαρίζετε περιοδικά τα μαξιλάρια, τα στρώματα και τις κουρτίνες και να αποφεύγετε επιμελώς την συσσώρευση σκόνης, που θα μπορούσε να ερεθίσει το δέρμα και να διεγείρει τον κνησμό. Τέλος, καλό είναι να προσέχετε τα αποσμητικά χώρου, που μπορούν να καθίσουν πάνω στο δέρμα ερεθίζοντάς το.

Προϊόντα καθαρισμού

Η σωστή επιλογή απορρυπαντικών που έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι σημαντική για όλους, περισσότερο όμως για αυτούς που πάσχουν από ψωρίαση. Πράγματι, είναι καλό να θυμάστε ότι αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο τα καλλυντικά προϊόντα, αλλά και όλα εκείνα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του σπιτιού και των ρούχων. Να θυμάστε ότι τα απορρυπαντικά με τα οποία πλένετε τα ρούχα μπορεί να μην έχουν ξεβγαλθεί σωστά, ιδίως αν είναι σε σκόνη, και επομένως μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα που είναι ήδη ευαίσθητο από την ψωρίαση, επιδεινώνοντας έτσι τον ερεθισμό. Ζητήστε συμβουλή από τον δερματολόγο σας για τις ουσίες που θα πρέπει να αποφεύγετε και διαβάστε καλά τις ετικέτες των προϊόντων. Αν ωστόσο δεν είναι δυνατό να αποφύγετε τη χρήση συγκεκριμένων ερεθιστικών προϊόντων, φορέστε προστατευτικά γάντια κατά την καθαριότητα.

Συστάσεις για την επίπλωση

  • Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη μοκέτα και τα βαριά χαλιά, ιδίως τους πιο ζεστούς μήνες, γιατί μπορεί να μαζέψουν σκόνη που προκαλεί ερεθισμό. 
  • Για τις κουρτίνες επιλέξτε ελαφριά υφάσματα και πλύντε τις συχνά. 
  • Για το κρεβάτι επιλέξτε φυσικά και απαλά υφάσματα (βαμβάκι, λινό) στα σεντόνια και αποφύγετε να έρθουν σε άμεση επαφή με το δέρμα μάλλινες κουβέρτες ή συνθετικά υφάσματα.

Κατοικίδια

Τα κατοικίδια δεν αποτελούν πρόβλημα για όποιον πάσχει από ψωρίαση. Μάλιστα μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό τρόπο διαχείρισης του στρες. Η μοναδική σύσταση που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να διατηρείτε τον χώρο καθαρό και δροσερό: αποφύγετε, επομένως, τη συσσώρευση τριχώματος και προσπαθήστε να μην μοιράζεστε με τα κατοικίδιά σας τους πιο προσωπικούς σας χώρους, όπως το κρεβάτι ή το μπάνιο, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μολύνσεων στις ανοιχτές πληγές ή την επιδείνωση του δερματικού ερεθισμού.

Ακολουθήστε με προσοχή όλες αυτές τις συμβουλές και, αφού το κάνετε, θα έχετε ένα κατάλληλο περιβάλλον που μπορεί να σας βοηθήσει στην καθημερινότητα με την ψωρίαση. Δεδομένου ότι το στρες είναι ένας από τους παράγοντες πυροδότησης της ψωρίασης, καλό είναι να το διαχειρίζεστε με τον καλύτερο τρόπο … και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σπίτι σας για να το κάνετε!

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ