Skip to content

Ψωρίαση και ταξίδια

Ψωρίαση και ταξίδια

Τα ταξίδια και οι διακοπές είναι πράγματι ωραίες στιγμές. Σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα.

Παίρνουμε μαζί μας τα κατάλληλα ρούχα

Όπου κι αν θέλετε να πάτε, το πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία της βαλίτσας: πάρτε πληροφορίες για το κλίμα που θα συναντήσετε και διαλέξτε έτσι τον πιο κατάλληλο ρουχισμό, χωρίς να παραβλέπετε κάποιες γενικές συμβουλές:

  • δώστε προτεραιότητα στα φυσικά υφάσματα (βαμβάκι και λινό) και στα ανοιχτόχρωμα ρούχα˙
  • μη ντύνεστε βαριά, γιατί η εφίδρωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα: η επιλογή υφασμάτων που αναπνέουν θα σας βοηθήσει να διασπείρετε καλύτερα τη θερμότητα˙
  • μη φοράτε μάλλινα ρούχα σε άμεση επαφή με το δέρμα γιατί μπορεί να είναι ερεθιστικό. Είναι καλύτερο να επιλέξετε να ντυθείτε «κατά στρώματα», προτιμώντας πάντα το βαμβακερό ή το λινό για τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. 

Είμαστε προσεκτικοί με την έκθεση στον ήλιο

Κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όποιος κι αν είναι ο προορισμός, θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί με την έκθεση στον ήλιο: Γενικά, η έκθεση στον ήλιο για όποιον πάσχει από ψωρίαση κάνει καλό, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο και με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να μετριάσετε τον χρόνο έκθεσης, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και να φοράτε πάντα αντηλιακό κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Να θυμάστε, επίσης, ότι ο ήλιος είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονος ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος: αν ο προορισμός σας είναι σε περιοχές του ισημερινού, αποφύγετε την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και φορέστε ρούχα ελαφριά, αλλά που να σας καλύπτουν, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Αν το ταξίδι περιλαμβάνει θάλασσα

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του θαλασσινού νερού: το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τις πλάκες και να μειώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης (κνησμός, ερεθισμός), επιφέροντας γενική βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος. Από την άλλη, το θαλασσινό νερό, όπως και το νερό στην πισίνα, μπορεί να ξηράνει το δέρμα: μην παραλείπετε λοιπόν να κάνετε ντους αμέσως μετά το μπάνιο και να εφαρμόζετε σταθερά ενυδατική κρέμα.

Το βουνό, καλοκαίρι και χειμώνα

Το καλοκαίρι, στα ταξίδια σας στο βουνό μην υποτιμάτε την ένταση του ήλιου, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα: επομένως, πάρτε τις ίδιες προφυλάξεις που θα παίρνατε και στη θάλασσα, εφαρμόζοντας κρέμα με κατάλληλη αντηλιακή προστασία, φορώντας επίσης καπέλο και γυαλιά ηλίου. Όσον αφορά στην ένδυση, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για τη ζέστη, αλλά και για τις μεταβολές της θερμοκρασίας: προτιμήστε λοιπόν να ντυθείτε «κατά στρώματα» για να παραμείνετε ζεστοί, αν χρειαστεί, και ταυτόχρονα να μην ιδρώσετε πολύ.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κρύο και την αφυδάτωση που προκαλείται από την κρύα και ξηρή ατμόσφαιρα του βουνού: εφαρμόστε συχνά την ενυδατική σας κρέμα, καθώς και στην περίπτωση αυτή, μια κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Ειδικές οδηγίες όσον αφορά στα εξωτικά ταξίδια:

  • Τσιμπήματα εντόμων: τα τσιμπήματα εντόμων είναι σίγουρα ενοχλητικά για όλους, αλλά σε όποιον πάσχει από ψωρίαση μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως μικροτραυματισμούς του δέρματος, οι οποίοι ενδέχεται να πυροδοτήσουν την εκδήλωση βλαβών. Για να προστατευτείτε φορέστε ελαφρά ρούχα που να σας καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφύγετε να βγαίνετε τις ώρες της μεγαλύτερης δραστηριότητας των εντόμων, για παράδειγμα το σούρουπο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε κεριά σιτρονέλας για τους χώρους, ενώ, αν χρειάζεστε κάποιο εντομοαπωθητικό για το σώμα, καλό είναι να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας, ώστε να επιλέξετε ένα προϊόν όσο το δυνατόν λιγότερο ερεθιστικό. 
  • Εμβολιασμοί: σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να απαιτούνται ειδικοί εμβολιασμοί και, για τον σκοπό αυτό, καλό είναι να είστε σωστά πληροφορημένοι σχετικά, κυρίως όσον αφορά τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε για την ψωρίαση. Για παράδειγμα, αν είστε σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ίσως και να μην μπορούν να γίνουν κάποια εμβόλια, όπως τα λεγόμενα “ζωντανά” (όπως αυτό για τον κίτρινο πυρετό)˙ πρέπει επίσης να προσέξετε και τα λεγόμενα “αδρανοποιημένα’’ εμβόλια, τα οποία, αν και είναι ασφαλή, μπορεί και να μην παρέχουν την απαραίτητη προστασία σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες ανοσοκαταστολής. Αυτό είναι πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να συζητήσετε καθαρά με τον γιατρό σας: σε κάποιες περιπτώσεις , αν δεν είναι εφικτό να εμβολιαστείτε, ίσως είναι πραγματικά σώφρον να αλλάξετε προορισμό.
  • Πιθανές λοιμώξεις: κάποιες λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα η διάρροια του ταξιδιώτη, είναι συχνές στις τροπικές χώρες και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όποιον βρίσκεται σε συνθήκες ανοσοκαταστολής. Ο κανόνας είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που τρώτε και πίνετε, αποφεύγοντας τα ωμά τρόφιμα και πίνοντας μόνο βρασμένο νερό ή εμφιαλωμένα ροφήματα. Προτού αναχωρήσετε, συζητήστε με τον γιατρό σας αν θα λάβετε αντιβιοτική προφύλαξη. 

Συντήρηση των φαρμάκων στο ταξίδι

Kάθε φάρμακο έχει τις δικές του οδηγίες συντήρησης, που πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά. Γενικότερα, λοιπόν, διαβάστε με προσοχή το φυλλάδιο οδηγιών των φαρμάκων για την ψωρίασή σας, όπου θα βρείτε τις πιο κατάλληλες οδηγίες συντήρησης. 

Παρακάτω μερικές επιπλέον συμβουλές. (σε περίπτωση που δεν υπάρχει ψυγείο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, βάλτε τα φάρμακα σε ένα ισοθερμικό δοχείο για να αποφύγετε την έκθεσή τους σε πηγές θερμότητας και στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία)
  • μην αφήνετε τα φάρμακα στο αυτοκίνητο, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και, αν πρέπει να  κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο, μεταφέρετέ τα με αναμμένο τον κλιματισμό και/ή σε ισοθερμικό δοχείο, αποφεύγοντας το πορτ μπαγκάζ, που μπορεί να θερμανθεί υπερβολικά˙
  • και το υπερβολικό κρύο μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις των φαρμάκων, επομένως αποφύγετε να υποβάλλετε τα φάρμακα σε παγωνιά˙
  • κατά το ταξίδι με αεροπλάνο, βάλτε τα φάρμακα στην χειραποσκευή, ενώ, αν χρειαστεί να τα στείλετε, επιλέξτε πάντα τα δισκία και γενικά στέρεες μορφές˙
  • ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις λόγω φωτοευαισθησίας: για όλα τα φάρμακα σε μορφή τζελ/κρέμας, ελέγξτε τη συμβατότητά τους με την έκθεση στον ήλιο˙
  • κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μην χρησιμοποιείτε προϊόντα γύρω από τα μάτια, που θα μπορούσαν με τη ζέστη να έρθουν σε επαφή με την οφθαλμική επιφάνεια.

Εν κατακλείδι, όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας και η περίοδος κατά την οποία ταξιδεύετε, ακολουθήστε τις οδηγίες και τις ιατρικές πληροφορίες που σας αφορούν και … καλές διακοπές!

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ


Βιβλιογραφία

1)     AIFA, Φάρμακα και καλοκαίρι

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ