Skip to content

Ψωρίαση στο κεφάλι. Πώς να διαχειριστείτε την επίσκεψη στο κομμωτήριο

Ψωρίαση και κομμωτήριο

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ένα από τα πιο κοινά μέρη που μπορεί να εμφανιστεί είναι το τριχωτό της κεφαλής.

Εάν υποφέρετε από ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής εκτός από την έντονη φαγούρα, την ξηρότητα, την απολέπιση και την αίσθηση καψίματος, σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να προβληματίζεται για πράγματα που άλλοι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα. Ο τρόπος που θα χτενίσετε τα μαλλιά σας ή μια απλή επίσκεψη στο κομμωτήριο μπορεί να γίνουν πηγές άγχους και προβληματισμού.

Μπορεί να ανησυχείτε για την αντίδραση των κομμωτών ή των άλλων ανθρώπων στο κομμωτήριο και πράγματι, η άγνοια θα είναι πάντα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχετε να αντιμετωπίσετε στην ζωή σας με την ψωρίαση.

Ακριβώς όμως επειδή η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση δεν θα πρέπει να την αφήσετε να περιορίζει τις επιλογές και να καθορίζει τη ζωή σας.

Πηγαίνοντας στο κομμωτήριο:

  1. Μιλήστε ανοικτά στον κομμωτή σας για την ψωρίαση και σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει, ενημερώστε τον ότι δεν είναι μεταδοτική. Εξάλλου είναι μια κοινή πάθηση, είναι πολύ πιθανό να έχει ξαναδουλέψει με άτομα που πάσχουν από ψωρίαση.
  2. Φροντίστε να τον ενημερώσετε σχετικά με ευαισθησίες που μπορεί να γνωρίζετε ότι έχετε σε συγκεκριμένους τύπους σαμπουάν και προϊόντα styling. To ίδιο ισχύει και για το πιστολάκι. Εάν ο θερμός αέρας επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, μιλήστε μαζί του και ενημερώστε τον πριν τη διαδικασία του χτενίσματος. Καλό θα ήταν επίσης να του ζητήσετε να χειριστεί βούρτσες, χτένες και άλλα εργαλεία με προσοχή ώστε να μην σας προκαλέσει ανεπιθύμητο πόνο ή επιδεινώσει τις δερματικές βλάβες.

Συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας

Όσον αφορά τις βαφές μαλλιών, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες περιέχουν χρωστικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν δερματικές βλάβες με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ψωρίασης. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, πριν την επίσκεψη στο κομμωτήριο, να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφιλιωθείτε με τις λευκές τρίχες ή το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας. Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν την επίσκεψη στο κομμωτήριο. Οι δυνατές χημικές ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να πυροδοτήσουν νέες εξάρσεις, έτσι πριν βάψετε τα μαλλιά σας θα πρέπει να έχετε πάρει κάποιες προφυλάξεις, ακόμα και αν διανύετε περίοδο ύφεσης των συμπτωμάτων.

Σημαντικό, να κάνετε ένα τεστ, βάφοντας μια τούφα στο πίσω μέρος του λαιμού που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την εφαρμογή της βαφής σε ολόκληρο το κεφάλι.

Το δέρμα του προσώπου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή της βαφής με το δέρμα γύρω από το πρόσωπο εφαρμόζοντας ειδική κρέμα ή βαζελίνη. Ακόμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η βαφή κατά τη διάρκεια μια έξαρσης με έντονα συμπτώματα καθώς όταν η βαφή έρθει σε επαφή με τις δερματικές βλάβες θα προκαλέσει ερεθισμό.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι βαφές που χαρακτηρίζονται ως φυσικές μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις καθώς περιέχουν και αυτές χημικές ουσίες. Καλό θα είναι να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά αποφεύγοντας ουσίες που είναι γνωστά αλλεργιογόνα, αλλά και την υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ η οποία μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο τριχωτό καθώς και το PPD, ένα συστατικό που περιέχεται κυρίως στις καστανές και μαύρες αποχρώσεις και έχει κατηγορηθεί για έντονες αλλεργικές αντιδράσεις.

Το χτένισμα και το κούρεμα που θα επιλέξετε μπορεί να γίνουν οι σύμμαχοί σας!

Φράντζες και αφέλειες μπορούν να κρύψουν τη ψωρίαση στο μέτωπο, ενώ ο όγκος μπορεί να γίνει το καλύτερο όπλα σας!
Η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας και η φροντίδα που του χαρίζετε επηρεάζουν την ψυχολογία και τη διάθεσή σας. Η ψωρίαση δεν θα πρέπει να είναι ο λόγος που παραμελείτε την περιποίηση των μαλλιών σας.
Εάν νιώθετε ότι ο κομμωτής σας δεν σας αντιμετωπίζει με σεβασμό και κατανόηση, αλλάξτε κομμωτή. Υπάρχουν πολλοί ενημερωμένοι και έμπειροι επαγγελματίες που θα χαρούν να αναλάβουν τη φροντίδα των μαλλιών σας!

Κλείνοντας, μπορεί η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ως μια χρόνια δερματική πάθηση να σας έχει κουράσει λόγω των υποτροπών και του έντονου αντίκτυπου που έχει στην εξωτερική σας εμφάνιση ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά! Μιλήστε με τον δερματολόγο σας για τον βαθμό που σας επηρεάζει και εκείνος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας προτείνει θεραπευτικές επιλογές με στοχευμένα και γρήγορα αποτελέσματα, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή και καλή σας διάθεση πιο γρήγορα.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ


Βιβλιογραφικές αναφορές
https://www.psoriasis.com/psoriasis-patients/tips/tips-for-scalp-psoriasis
https://www.psoriasis.com/psoriasis-patients/tips/how-to-treat-scalp-psoriasis
psoriasis-association.org.uk/pages/view/about-psoriasis/types-of-psoriasis/scalp

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ