Skip to content

Αναγκάζεστε να κρύβετε την ψωρίαση στη δουλειά;

Μην κρύβετε την ψωρίαση στη δουλειά

Συμβουλές για να συζητήσετε με τον διευθυντή και τους συναδέλφους σας

Η ψωρίαση επηρεάζει την επαγγελματική ζωή πολλών ανθρώπων. Πέρα από το άγχος που προκύπτει από την ίδια τη δουλειά, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την περιέργεια των συναδέλφων σας σχετικά με τυχόν ορατές ψωριασικές πλάκες.
Εξαιτίας της ψωρίασης μπορεί να απουσιάσετε από την εργασία σας λόγω σοβαρών εξάρσεων ή συναισθηματικής δυσφορίας. Οπότε καλό θα ήταν να σκεφτείτε πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενα προβλήματα και πώς θα ενημερώσετε τους συναδέλφους σας σχετικά με την πάθησή σας.

Πρέπει να πω στους συναδέλφους μου και στους προϊσταμένους μου ότι έχω ψωρίαση;

Πρόκειται για προσωπική απόφαση. Μπορεί να εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η ψωρίαση από την οποία πάσχετε και από τον αντίκτυπό της στους συναδέλφους σας και στην εργασία σας. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά αν μιλήσετε στους συναδέλφους σας για την ψωρίαση, είναι πολύ πιθανό να σας στηρίξουν.
Τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση αναφέρουν θετικές αντιδράσεις από τους συναδέλφους τους, παρότι ανέμεναν το αντίθετο. «Εκπαιδεύοντας» τους συναδέλφους σας, βοηθάτε στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και μεροληψιών που θα είχαν σε αντίθετη περίπτωση – κάτι που θα ωφελήσει άλλα άτομα με ψωρίαση τα οποία ενδεχομένως θα γνωρίσουν μελλοντικά.

Σε ποιον να μιλήσω πρώτα;

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να θέσετε το ζήτημα στον άμεσο προϊστάμενό σας. Στη συνέχεια, ενδεχομένως να θέλετε να εξηγήσετε την πάθησή σας στους συναδέλφους σας που επηρεάζονται περισσότερο από τις ψωριασικές σας πλάκες, τις απουσίες σας και ούτω καθεξής.
Αφού αποφασίσετε να τους μιλήσετε, σκεφτείτε προσεκτικά τι θέλετε να τους πείτε (και τι όχι). Κατά κανόνα, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε απλή γλώσσα. Δώστε έμφαση στο ότι διαχειρίζεστε ήδη την πάθησή σας, ότι δεν είναι μεταδοτική και ότι δεν επηρεάζει την αφοσίωσή σας στην εργασία σας.

Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά αν μιλήσετε στους συναδέλφους σας για την ψωρίαση, είναι πολύ πιθανό να σας στηρίξουν.

Πώς να μιλήσω στον εργοδότη μου για την ψωρίαση;

Όταν πρόκειται για τον εργοδότη σας, καλό είναι να ζητήσετε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση κάποια στιγμή που κανείς από τους δυο σας δεν θα πιέζεται από τη δουλειά. Κρατήστε σημειώσεις όσων θέλετε να πείτε – δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθετε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες αν δεν το επιθυμείτε.
Ο εργοδότης σας θα θελήσει να μάθει αν η πάθησή σας επηρεάζει την αποδοτικότητά σας. Περιγράψτε τους τρόπους με τους οποίους η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική σας ζωή και το είδος της υποστήριξης που θα εκτιμούσατε – για παράδειγμα, αν χρειάζεται να παίρνετε άδεια σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα ραντεβού σας με το γιατρό. Πώς να το συζητήσω με τους συναδέλφους;

Αν θέλετε να γνωρίζουν οι συνάδελφοί σας ότι πάσχετε από ψωρίαση ή πιστεύετε ότι θα ήταν σωστό ή ωφέλιμο να μιλήσετε σε κάποιον, διαλέξτε μια καλή στιγμή να μιλήσετε μαζί τους για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της ψωρίασης. Προσπαθήστε οι εξηγήσεις να είναι απλές και άμεσες. Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν σε βάθος την πάθησή και θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα.

Τι θα κερδίσω αν μιλήσω ανοιχτά στο εργασιακό μου περιβάλλον για την ψωρίαση;

Η δουλειά μπορεί να σας αγχώσει αρκετά από μόνη της. Δεν χρειάζεται να κρύβετε και την ψωρίαση. Αν ενημερώσετε τους συναδέλφους σας, πιθανόν να αισθανθείτε πιο άνετα να αφήσετε να φανούν τα προσβεβλημένα σημεία του δέρματός σας στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να ντύνεστε σύμφωνα με τον καιρό –να φοράτε κοντομάνικα το καλοκαίρι, για παράδειγμα– αντί να ζεσταίνεστε και νιώθετε άβολα φορώντας ρούχα για να καλύψετε τα σημεία με ψωρίαση.
Επιπλέον, από τη στιγμή που θα μάθουν ότι πάσχετε από ψωρίαση, θα μπορείτε να ζητήσετε ευκολότερα βοήθεια στη δουλειά – μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια επείγουσα δουλειά όσο απουσιάζετε για κάποιο ιατρικό ραντεβού ή μπορεί να θελήσετε να σας αντικαταστήσει κάποιος σε μια συνάντηση επειδή, λόγω της υπερβολικής φαγούρας, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.

Κι αν δεν θέλω να μιλήσω ανοιχτά για την ψωρίαση στη δουλειά;

Είναι δικαίωμά σας να κρατήσετε κρυφή την πάθησή σας. Ωστόσο, ορισμένοι αισθάνονται λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη άνεση αφού μιλήσουν ανοιχτά για την ψωρίαση από την οποία πάσχουν.
Καλό θα είναι να λάβετε υπόψη κατά πόσον κρατώντας κρυφή την πάθησή σας θα αυξήσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Αξίζει επίσης να εξετάσετε τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν, τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και γενικότερα, εάν έχετε συναδέλφους που σας στηρίζουν.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ