Skip to content

Κερδίστε τη μάχη αυτοπεποίθησης-ψωρίασης

Κερδίστε τη μάχη αυτοπεποίθησης-ψωρίασης

Τρόποι να αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας

Όπως με κάθε πάθηση, δεν πρέπει να ντρέπεστε για την ψωρίαση. Ωστόσο, είναι συχνά τα συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας. Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αμήχανα λόγω του δέρματός σας, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, να αισθανθείτε πιο άνετα και να κάνετε όλα όσα θέλετε να κάνετε.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διάθεσης

Σημειώστε πότε και γιατί εμφανίζονται αρνητικά συναισθήματα και οποιαδήποτε περίσταση ή σκέψη σχετίζεται με αυτά. Αν παρατηρήσετε κάποια μοτίβα, μπορείτε να βρείτε λύσεις και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους.
Για παράδειγμα, αν τα παιδιά των γειτόνων σας κοιτούν έντονα κάποιες φορές τις ψωριασικές σας πλάκες, ο στόχος σας μπορεί να είναι να κάνετε μια φιλική κουβέντα με τους γονείς τους για την ψωρίαση ώστε να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

Γιορτάστε την επιτυχία

Ακόμη και τα μικρά επιτεύγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην αυτοπεποίθησή σας, οπότε είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζετε. Κάθε μέρα, σημειώστε δυο-τρία πράγματα που καταφέρατε, όσο μικρά και αν είναι.

Γίνετε ο καλύτερός σας φίλος

Φανταστείτε ότι μιλάτε σε έναν καλό φίλο. Τι συμβουλή θα σας έδινε; Κατά πάσα πιθανότητα, θα σας υπενθύμιζε τα θετικά σας στοιχεία και τους λόγους για τους οποίους σας συμπαθεί. Τώρα, φανταστείτε ότι εσείς είστε ο καλύτερός σας φίλος, και προσφέρετε στον εαυτό σας λίγη καλοσύνη και συμπόνια.

Όπως με κάθε πάθηση, δεν πρέπει να ντρέπεστε για την ψωρίαση. Ωστόσο, είναι συχνά τα συναισθήματα ντροπής και αμηχανίαςΔείτε την κατάσταση από απόσταση

Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να ανησυχείτε για το τι θα σκεφτεί ή θα πει ο κόσμος, κάντε νοητά ένα βήμα πίσω και φανταστείτε ότι κοιτάζετε από την οπτική γωνία κάποιου τρίτου. Πολλές φορές, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μάθετε να παίρνετε τα πράγματα λιγότερο προσωπικά.

Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας

Κοιταχτείτε κάθε πρωί στον καθρέφτη και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε ένα υπέροχο χαμόγελο, μια ζεστή προσωπικότητα ή ότι είστε καλοί στο να κάνετε τους άλλους να γελούν. Έπειτα, αν αργότερα κάνετε μια αρνητική σκέψη σχετικά με την ψωρίαση, μπορείτε να επιλέξετε συνειδητά να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας κάποια από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά σας.

Με λίγη βοήθεια από τους φίλους σας

Όταν περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που μας αγαπούν, νιώθουμε ότι μας εκτιμούν και μας καταλαβαίνουν. Ακόμη και αν δεν έχετε διάθεση να βγείτε έξω, μια γρήγορη κουβεντούλα στο τηλέφωνο ή αφιερώνοντας 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσετε παλιές κάρτες γενεθλίων, γράμματα ή email υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τι πιστεύουν πραγματικά για εσάς οι άνθρωποι που θεωρείτε σημαντικούς.

Συνεχίστε να μαθαίνετε

Η απόκτηση μιας νέας δεξιότητας, όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή κάποιου μουσικού οργάνου, μπορεί να κάνει θαύματα για την αυτοεκτίμησή σας. Γιατί να μην ξεκινήσετε ένα καινούργιο χόμπι ή ένα άθλημα, γιατί να μη βρείτε κάποιον άλλον τρόπο να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας;

Μάθετε να δέχεστε τον εαυτό σας όπως είναι

Κάποια άτομα με ψωρίαση δυσκολεύονται να αποδεχθούν την εμφάνιση του δέρματός τους. Αν δυσκολεύεστε κι εσείς, αφιερώστε 5-10 λεπτά την ημέρα στην εξέταση των προσβεβλημένων περιοχών. Μην είστε υπερβολικά σκληροί με τον εαυτό σας. Μάθετε να τον δέχεστε και να τον αγαπάτε όπως είναι. Κάντε το συχνά και, με τον καιρό, μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα για την πάθησή σας

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ