Skip to content

Ψωρίαση: Βοηθώντας φίλους & συγγενείς να καταλάβουν την πάθηση

Bοηθώντας φίλους & συγγενείς να σας καταλάβουν

Γιατί είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με την ψωρίαση

Αν αισθανθήκατε κάποια στιγμή αμηχανία λόγω της ψωρίασης, δεν είστε οι μόνοι. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη έρευνα, το 73% των ατόμων με ψωρίαση ανέφερε αίσθημα αμηχανίας λόγω της πάθησης. Αυτές οι ανησυχίες είναι πολύ συχνές, οπότε είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε και να διασφαλίσετε ότι δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ανασφάλεια

Δυστυχώς, το αίσθημα της ανασφάλειας και της αμηχανίας μπορεί να σας κάνει να κρατήσετε κρυφή την ψωρίαση. Αν και είναι κατανοητό, αυτό μπορεί να σας κουράσει συναισθηματικά.
Η αποφυγή καταστάσεων που σας προκαλούν άγχος (όπως το κολύμπι ή μια χειραψία) μπορεί να φαίνεται λογική τακτική, αλλά τα οφέλη της είναι προσωρινά. Αντί να μειώσετε το άγχος, είναι πιθανό να επιδεινώνετε τις ανησυχίες σας σχετικά με την εμφάνισή σας επιτείνοντας ταυτόχρονα και το άγχος.
Κρύβοντας την ψωρίαση, δημιουργείτε και πρακτικά ζητήματα. Αν καλύπτετε πάντα τα σημεία με ψωρίαση φορώντας μακριά μανίκια, παντελόνια και φουλάρια, όχι μόνο θα αισθάνεστε υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι, αλλά και το δέρμα σας θα εκτίθεται λιγότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία σε μέτριες δόσεις μπορεί να κάνει καλό στην ψωρίαση.

Μείνετε σε επαφή

Είναι λοιπόν σημαντικό να έχετε την συναισθηματική στήριξη που χρειάζεστε και να μείνετε σε επαφή με τους γύρω σας, αντί να διαχειρίζεστε την πάθηση μόνοι σας. Αν και αρχικά μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσετε για την ψωρίαση, εάν μιλήσετε ανοιχτά με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και τον εργοδότη σας, θα έχετε πραγματικό όφελος - θα αποκτήσετε ένα ευρύτερο δίκτυο στήριξης, συναδέλφους που δείχνουν κατανόηση, και καλύτερη ποιότητα ζωής στο σπίτι.
Εάν όντως αποφασίσετε να συζητήσετε για την ψωρίαση με τους άλλους, ακολουθούν μερικές συνηθισμένες περιστάσεις και κάποιες συμβουλές για το πώς να τις χειριστείτε:

Ξεπερνώντας τις παρεξηγήσεις

Ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να μην καταλαβαίνουν οι γύρω σας την ψωρίαση. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν ότι θα κολλήσουν, οπότε διαβεβαιώστε τους ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και, στη συνέχεια, εξηγήστε τους την πάθηση όσο πιο απλά γίνεται.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Ίσως γνωρίζεις ότι το δέρμα συνήθως ανανεώνεται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωσή μου είναι ότι ανανεώνεται πολύ πιο γρήγορα το δέρμα μου. Ανανεώνεται κάθε τρεις με τέσσερις μέρες και τα νέα δερματικά κύτταρα δεν έχουν το χρόνο να αναπτυχθούν σωστά. Γι' αυτό το δέρμα μου είναι ερεθισμένο και απολεπίζεται».

Η ψωρίαση δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε και, αν μιλήσετε ανοιχτά στους άλλους, το πιθανότερο είναι ότι θα δείξουν κατανόηση και θα σας στηρίξουνΜιλώντας στο/στη σύντροφό σας για την ψωρίαση

Ανεξάρτητα από το πόσο κοντά είστε με κάποιον, μπορεί να εξακολουθεί να είναι δύσκολο για τον/την σύντροφό σας να καταλάβει ακριβώς τι περνάτε. Αν και μπορεί να σας είναι δύσκολο να ανοιχθείτε, η εξασφάλιση της κατανόησης από τον/την σύντροφό σας θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποτελεσματική διαχείριση της πάθησής σας. Δείχνοντας στον/στην σύντροφό πώς να σας προσφέρει πρακτική ή/και συναισθηματική στήριξη θα τον/τη βοηθήσει επίσης να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του/της.

Στήριξη από την οικογένεια

Ενδεχομένως η ψωρίαση να προκαλέσει εντάσεις στην οικογενειακή ζωή. Μπορεί να παρουσιαστούν επιπλέον υποχρεώσεις για τα μέλη της οικογένειάς σας, όπως να σας βοηθούν να εφαρμόσετε τις τοπικές θεραπείες. Μπορεί επίσης να επηρεαστούν αρνητικά οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου της οικογένειας εάν αισθάνεστε την ανάγκη να αποφύγετε τους δημόσιους χώρους, όπως τις πισίνες. Ωστόσο, η ψωρίαση δεν χρειάζεται να επηρεάσει αρνητικά την οικογενειακή σας ζωή. Παραμένοντας ειλικρινείς σχετικά με την πάθησή σας, διευκολύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να σας προσφέρουν την στήριξη που χρειάζεστε.

Εξηγώντας την ψωρίαση στους συναδέλφους σας

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική σας ζωή με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η αντιμετώπιση της περιέργειας των συναδέλφων σας για τις ψωριασικές σας πλάκες, οι απουσίες από την εργασία εξαιτίας των εξάρσεων ή της συναισθηματικής δυσφορίας. Οπότε καλό θα ήταν να σκεφτείτε πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενα προβλήματα και πώς θα ενημερώσετε τους συναδέλφους σας σχετικά με την πάθησή σας.
Αφού αποφασίσετε να τους μιλήσετε, σκεφτείτε προσεκτικά τι θέλετε να τους πείτε (και τι όχι). Κατά κανόνα, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε απλή γλώσσα. Δώστε έμφαση στο ότι διαχειρίζεστε ήδη την πάθησή σας, ότι δεν είναι μεταδοτική και ότι δεν επηρεάζει την αφοσίωσή σας στην εργασία σας.

Ένα ευρύτερο δίκτυο στήριξης

Η ψωρίαση δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε και, αν μιλήσετε ανοιχτά στους άλλους, το πιθανότερο είναι ότι θα δείξουν κατανόηση και θα σας στηρίξουν. Αν και μπορεί να μην είναι εύκολο, ίσως σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα στο σωστό τους πλαίσιο. Πολύ λίγοι είναι απολύτως ευχαριστημένοι με την εμφάνισή τους. Και σχεδόν όλοι ξέρουν πώς είναι να αισθάνεσαι αμηχανία ή ανασφάλεια κάποιες φορές.

Μπορεί επίσης να θελήσετε να αναλογιστείτε τα οφέλη που προκύπτουν όταν παραμένετε ειλικρινείς σχετικά με την πάθησή σας – όπως ένα ευρύτερο δίκτυο στήριξης, η κατανόηση από τους συναδέλφους και η ποιότητα ζωής στο σπίτι. Είναι απολύτως δική σας επιλογή σε ποιους θα ανοιχθείτε, μπορεί ωστόσο να εκπλαγείτε ευχάριστα από τη θετική ανταπόκριση που θα λάβετε.Όπως με κάθε ασθένεια, δεν πρέπει να ντρέπεστε για την ψωρίαση. Ωστόσο, είναι συχνά τα συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη έρευνα, το 73% των ατόμων με ψωρίαση ανέφερε αίσθημα αμηχανίας λόγω της πάθησης. Επίσης, αν ανησυχείτε για την εμφάνιση του δέρματός σας, αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από το να συναναστραφείτε κοινωνικά, να κάνετε φίλους και να συνάψετε στενές σχέσεις.
Σε ποιον θα αποφασίσετε να συζητήσετε την ψωρίασή σας είναι εντελώς δική σας απόφαση, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα από τις θετικές απαντήσεις που θα λάβετε.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ