Skip to content

Tips για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και έλεγχο της ψωρίασης

Tips για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και έλεγχο της ψωρίασης

Πώς να αισθανθείτε λιγότερη αμηχανία και να ζήσετε μια γεμάτη ζωή

Μια από τις δυσκολότερες πλευρές της ψωρίασης είναι ο συμβιβασμός με την εμφάνιση του δέρματός σας. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας και πώς σας βλέπουν οι άλλοι. Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αμήχανα λόγω του δέρματός σας, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν στρατηγικές, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αισθανθείτε πιο άνετα και να κάνετε όλα όσα θέλετε να κάνετε.

Εστιάστε στα θετικά

Είναι πιο πιθανό να σας ανησυχεί η εμφάνιση του δέρματός σας όταν δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και για άλλους λόγους.


Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα. Αν θέλετε να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, ακολουθούν επτά τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας: 

 

Κάντε μια λίστα με όλα σας τα θετικά χαρακτηριστικά

Σημειώστε όλα όσα σας αρέσουν στον εαυτό σας –είστε στοργικοί, ξέρετε να ακούτε τους άλλους, είστε δημιουργικοί, διαθέτετε φαντασία– και, όποτε αισθάνεστε πεσμένοι, διαβάζετε τη λίστα σας

Φροντίζετε το σώμα σας

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε υγιεινά, ότι ξεκουράζεστε αρκετά και ότι ασκείστε τακτικά.

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που απολαμβάνετε

Βρείτε χρόνο μέσα στην εβδομάδα για τον εαυτό σας. Διαβάστε ένα καλό βιβλίο, δείτε μια ταινία ή περάστε απλώς χρόνο με καλούς φίλους ή την οικογένειά σας. Βρίσκοντας χρόνο για απολαυστικές δραστηριότητες, θα ανησυχείτε λιγότερο για την εμφάνισή σας, ενώ η διάθεσή σας θα βελτιωθεί με φυσικό τρόπο. 

Πείτε «ναι» σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχει λόγος να κάθεστε μόνοι σας στο σπίτι απλώς επειδή ανησυχείτε για το δέρμα σας. Όσο περισσότερο απομονώνεστε, τόσο πιθανότερο είναι να αισθάνεστε άσχημα επειδή η ζωή σας δεν είναι φυσιολογική, ενώ στερείτε από τον εαυτό σας τη διασκέδαση και την στήριξη των άλλων.

Επικεντρωθείτε στα καλά σημεία

Κάθε φορά που σκέφτεστε ένα μέρος του σώματός σας με το οποίο δεν είστε ευχαριστημένοι, διώξτε τις αρνητικές σκέψεις αναλογιζόμενοι τις μικρές βελτιώσεις που έχετε επιτύχει και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα πράγματα με τα οποία είστε ευχαριστημένοι – τα μάτια, τα μαλλιά, τα πόδια, τη φωνή σας και ούτω καθεξής. 

Περάστε χρόνο με άτομα που σας νοιάζονται

– άτομα που σας εκτιμούν και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. 

Ασχοληθείτε με νέες δραστηριότητες.

Δοκιμάστε μερικές νέες συνταγές μαγειρικής, γίνετε μέλη μιας λέσχης βιβλίου ή μιας κινηματογραφικής λέσχης ή ασχοληθείτε με κάτι καινούριο που ενισχύει τις κοινωνικές σας σχέσεις και σας βοηθά να επιτύχετε έναν νέο στόχο.

Παρακολουθείτε την πρόοδό σας

Είναι εύκολο να σταθείτε στα αρνητικά, ξεχνώντας την πρόοδο που έχετε ήδη σημειώσει. Μπορεί λοιπόν να σας φανεί χρήσιμο να τηρείτε ένα «ημερολόγιο συμπτωμάτων» και να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες. Μπορείτε να βαθμολογήσετε τα συμπτώματά σας (τόσο τα σωματικά όσο και ψυχικά) από το 1 έως το 10 (από τα μόλις αισθητά έως τα πολύ σοβαρά). Με το χρόνο και με τη σωστή θεραπεία θα μπορέσετε να παρατηρήσετε βελτιώσεις. Την επόμενη φορά που αισθάνεστε πεσμένοι ρίξτε μια ματιά στο ημερολόγιο συμπτωμάτων σας και στις φωτογραφίες που τραβήξατε για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας την πρόοδο που έχετε σημειώσει.
Αν δεν παρουσιάσετε καμία βελτίωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διερευνήσετε νέες στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ