Skip to content

Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα

Ψωρίαση και κορωνοϊός στη νέα μας πραγματικότητα

Με βάση τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ψωρίαση δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2).

Η καθημερινότητα όλων μας άλλαξε απότομα. Ο ρυθμός ροής νέων δεδομένων, πληροφοριών και οδηγιών είναι καταιγιστικός και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μία νέα καθημερινότητα που δεν είναι κατ’ ανάγκη δυσάρεστη ή δυσκολότερη, είναι απλά διαφορετική. Ένας λόγος παραπάνω για όσους έχουμε ψωρίαση, που μπορεί να αναρωτιόμαστε αν διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσουμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχτούμε.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με βάση τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ψωρίαση δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Εάν πάσχεις από ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα, δεν είσαι πιο επιρρεπής στον νέο κορωνοϊό, θα πρέπει απλά να ακολουθείς τις γενικές οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Αν λαμβάνεις ανοσοκατασταλτική θεραπεία για την ψωρίαση σύμφωνα πάλι με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των Διεθνών Οργανισμών δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση. Αν λοιπόν βρίσκεσαι στο μεταίχμιο για το αν θα πρέπει να διακόψεις ή να συνεχίσεις την θεραπεία σου να ξέρεις ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί αποκλειστικά από τον γιατρό σου, αφού συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες. Εάν δεν έχεις μιλήσει ακόμα μαζί του, κλείσε μια συνάντηση και διώξε κάθε απορία σου!

Για να διατηρήσουμε την ψωρίαση υπό έλεγχο σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, θα προτείναμε την ένταξη στην καθημερινότητα των παρακάτω συνηθειών:

 1. Διατήρησε το δέρμα σου ενυδατωμένο.
  - Η υγιεινή των χεριών και το καλό και συχνό πλύσιμο είναι εξαιρετικά μέτρα για την προφύλαξή μας από τον ιό. Καλό είναι όμως να αποφύγεις τα σκληρά σαπούνια με αντισηπτικούς παράγοντες και να επιλέξεις ένα απαλό σαπούνι με ουδέτερο pH και ενυδατικά συστατικά.
  - Φρόντισε να εφαρμόζεις συχνά ενυδατική κρέμα, ειδικά στα χέρια, που ιδανικά να περιέχει Ceramides ή εκχύλισμα βρώμης.

 2. Πλύνε το πρόσωπό σου μετά τη χρήση μάσκας.
  Όταν αφαιρείς τη μάσκα μετά από πολύωρη χρήση, πλύνε το πρόσωπό σου με ένα απαλό σαπούνι, ταμπονάρισέ το με πετσέτα και εφάρμοσε ενυδατική κρέμα. Έτσι θα αποφύγεις τυχόν ερεθισμούς που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της παγιδευμένης υγρασίας και θα διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές.

 3. Τήρησε σχολαστικά τη ρουτίνα της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθείς.
  Τώρα που το δέρμα σου αντιμετωπίζει έντονη ξηρότητα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να το ενυδατώνεις συχνά -πόσο μάλλον τα σημεία εκείνα που χρειάζεται να τα πλένεις πιο συχνά όπως τα χέρια- αλλά και να εφαρμόζεις τοπικά την θεραπεία που σου έχει συστήσει ο γιατρό σου στα σημεία που εμφανίζεται η ψωρίαση. Μην αλλάζεις τη θεραπεία, και μην προμηθεύεσαι σκευάσματα χωρίς συνταγή από το φαρμακείο.

 4. Μην διακόψεις τη θεραπεία σου.
  Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διακόψεις τη θεραπεία χωρίς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Μίλησε μαζί του, μοιράσου τις ανησυχίες σου και κλείσε μια συνάντηση ή ζήτησέ του να προχωρήσετε τη διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της αγωγής σου. Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων και την αποφυγή σε πιθανή έκθεση στον ιό θα πρέπει να δείξεις εάν ακολουθείς θεραπεία με ανοσοκατασταλτικούς βιολογικούς παράγοντες. Ακόμα και σε αυτήν τη περίπτωση, μη διακόψεις τη θεραπεία μόνος σου. Μίλησε με το γιατρό σου, ο οποίος αφού συνεκτιμήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σου, θα σου συστήσει την καλύτερη για σένα λύση.

 5. Βάλε στη μέρα σου ευχάριστες δραστηριότητες.
  Το τελευταίο διάστημα λόγω COVID-19 πολλοί ήταν αυτοί που έβαλαν στην καθημερινότητά τους μία δραστηριότητα όπως απογευματινό περίπατο και ποδήλατο. Ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να κρατήσεις αυτήν τη συνήθεια καθώς είναι σημαντική για τη σωματική και πνευματική ευεξία και κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τα αυξημένα επίπεδα άγχους, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρσεων των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Μην ξεχνάς, είναι οι μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής μας. Κάνε τις σωστές επιλογές, προσαρμόσου στις νέες συνθήκες και συνέχισε με αισιοδοξία!

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Βιβλιογραφία

 1. http://www.edae.gr/pdf/anak271_gr.pdf.
 2. https://ifpa-pso.com/covid-19/frequently-asked-questions/
 3. https://www.everydayhealth.com/coronavirus/psoriasis-and-psoriatic-arthritis-in-the-age-of-covid-19-ways-to-stay-well/

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ

Αρχή σελίδας