Skip to content

Ψωρίαση & COVID-19: Δεν φοβόμαστε, προσαρμοζόμαστε

Ψωρίαση και κορωνοϊός στη νέα μας πραγματικότητα

Με βάση τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ψωρίαση δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2).

Η συνύπαρξή μας με τη νέα νόσο COVID-19, η οποία εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε πανδημία, έφερε αβεβαιότητα και φόβο για το άγνωστο. Ο ρυθμός ροής νέων δεδομένων, πληροφοριών και οδηγιών είναι καταιγιστικός και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μία νέα καθημερινότητα που δεν είναι κατ’ ανάγκη δυσάρεστη ή δυσκολότερη, είναι απλά διαφορετική. 

Αν έχω ψωρίαση διατρέχω μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσω;

Λόγω του ότι ο μηχανισμός της ψωρίασης είναι συνδεδεμένος με το ανοσοποιητικό σύστημα, διεξάγονται συνεχείς έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση  COVID-19 και ψωρίασης, στηριζόμενοι σε όλο και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων ενός ολοένα και μεγαλύτερου δείγματος ασθενών.

Έτσι, με βάση όλα τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ψωρίαση δεν αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η πιθανότητα κινδύνου σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, είναι παρόμοιοι με τον γενικό πληθυσμό

Εάν πάσχεις από ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα, δεν είσαι πιο επιρρεπής στον νέο κορωνοϊό, θα πρέπει απλά να ακολουθείς τις γενικές οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό και να βρίσκεσαι σε διαρκή επικοινωνία με τον δερματολόγο σου.

Εάν νοσήσετε με κορωνοϊό και πάσχετε από ψωρίαση:

  • Η ψωρίαση δε σας κάνει πιο ευάλωτους στο να νοσήσετε από το ιό.
  • Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής της θεραπείας σας.
  • Μην διακόπτετε την αγωγή που λαμβάνετε για την ψωρίαση, χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
  • Προσοχή χρειάζεται εάν πάσχετε από συννοσηρότητες και είναι οι ίδιες που μπορεί να μετατραπούν σε επικίνδυνες επιπλοκές σε περίπτωση λοίμωξης από τη νόσο COVID 19.
  • Η ηλικία είναι ένας από τους παράγοντες που επίσης επηρεάζει αρνητικά την πιθανότητα να νοήσετε πιο βαριά.
  • Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων είναι απαραίτητη.
  • Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα τη ψωρίασης χειροτερέψουν.

Όταν αναρρώσετε από τον κορωνοϊό και πάσχετε από ψωρίαση:

  • Επικοινωνήστε εκ νέου με τον δερματολόγο σας για να δείτε μαζί το πλάνο προσαρμογής και επανένταξης στην θεραπεία

Κορωνοϊός και θεραπεία με Βιολογικούς παράγοντες

Ένα μεγάλο πεδίο ερευνών αλλά και προβληματισμού ανάμεσα στους ασθενείς που ακολουθούν θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες είναι εάν θα πρέπει να συνεχίσουν ή να προσαρμόσουν προληπτικά την αγωγή. Αν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτική θεραπεία για την ψωρίαση σύμφωνα πάλι με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των Διεθνών Οργανισμών δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση. Αν λοιπόν βρίσκεστε στο μεταίχμιο για το αν θα πρέπει να διακόψετε ή να συνεχίσετε τη θεραπεία σας να ξέρετε ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί αποκλειστικά από τον γιατρό σας, αφού συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες. Εάν δεν έχετε μιλήσει ακόμα μαζί του, κάντε το σήμερα και διώξτε κάθε απορία!

Αυτοδιαχείριση και διακοπή της θεραπευτικής αγωγής

Για μια επιτυχημένη και ασφαλή διαχείριση της νόσου, τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να παρακολουθούνται από δερματολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σχεδιάζει και να τους προτείνει την κατάλληλη για εκείνους θεραπεία. Ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό.
Οι συνθήκες είναι δύσκολες και η νόσος COVID ‐ 19 ασκεί επιπλέον ψυχολογική πίεση η οποία δείχνει να έχει επηρεάσει αρνητικά την τήρηση των οδηγιών που αφορούν την θεραπευτική αγωγή. Είτε πρόκειται για τοπικές αγωγές, είτε για σύνθετα θεραπευτικά σχήματα, η απόφαση για διακοπή που πολλές φορές παίρνουν οι ασθενείς από μόνοι τους, φαίνεται να οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με ψωρίαση να μην αποφασίζουν μόνα τους για την διακοπή της αγωγής τους. Η επικοινωνία με τον γιατρό τους μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και κατά την περίοδο του απαγορευτικού (lockdown), το ίδιο και η συνταγογράφηση η οποία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Ειδικά οι ασθενείς που πάσχουν από συννοσηρότητες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους ώστε να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή.

Για να διατηρήσετε την ψωρίαση υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

1.    Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο
- Η υγιεινή των χεριών και το καλό και συχνό πλύσιμο είναι εξαιρετικά μέτρα για την προφύλαξή μας από τον ιό. Καλό είναι όμως να αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια με αντισηπτικούς παράγοντες και να επιλέγετε ένα απαλό σαπούνι με ουδέτερο pH και ενυδατικά συστατικά.
- Φροντίστε να εφαρμόζετε συχνά ενυδατική κρέμα, ειδικά στα χέρια, που ιδανικά να περιέχει Ceramides ή εκχύλισμα βρώμης.

2.    Πλένετε το πρόσωπό σας μετά τη χρήση μάσκας
Όταν αφαιρείτε τη μάσκα μετά από πολύωρη χρήση, πλύνετε το πρόσωπο με ένα απαλό σαπούνι, ταμπονάρετέ το με πετσέτα και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της παγιδευμένης υγρασίας και θα διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

3.    Τηρήστε σχολαστικά τη ρουτίνα της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθείτε
Αν το δέρμα σας παρουσιάζει έντονη ξηρότητα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να το ενυδατώνετε συχνά -πόσο μάλλον τα σημεία εκείνα που χρειάζεται να τα πλένετε πιο συχνά όπως τα χέρια- αλλά και να εφαρμόζετε τοπικά την θεραπεία που σας έχει συστήσει ο γιατρό σας στα σημεία που εμφανίζεται η ψωρίαση. Μην αλλάζετε τη θεραπεία, και μην προμηθεύεστε σκευάσματα χωρίς συνταγή από το φαρμακείο.

4.    Μην διακόψετε τη θεραπεία σας
Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μιλήστε μαζί του και μοιραστείτε τις ανησυχίες σας.

5.    Βάλτε στη μέρα σας ευχάριστες δραστηριότητες
Τελευταία λόγω της νόσου COVID-19 πολλοί ήταν αυτοί που έβαλαν στην καθημερινότητά τους μία δραστηριότητα όπως απογευματινό περίπατο και ποδήλατο. Ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να κρατήσετε αυτήν τη συνήθεια καθώς είναι σημαντική για τη σωματική και πνευματική ευεξία και κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα αυξημένα επίπεδα άγχους, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρσεων των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες και δύσκολες. Χρειάζεται ψυχραιμία, προσαρμοστικότητα και υπομονή. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος και η αβεβαιότητα αυξάνει την ψυχολογική πίεση. Με μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας και δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ειδικούς και τον γιατρό μας, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε κι αυτό!

 

Βιβλιογραφία

Brownstone ND et al. Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Apr 16;10(3):1-11.
Kearns DG et al. J Dermatolog Treat. 2020 May 27;1-14.
Lebwohl M et al. J Am Acad Dermatol. 2020 May;82(5):1217-1218.
Chat VS et al. J Dermatolog Treat. 2020 Jun 22;1-2.
Vakirlis E et al. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Jun 18;10.1111/jdv.16759.
Ebrahimi A et al. J Dermatolog Treat. 2020 Jul 6;1-5.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ