10 συμβουλές προετοιμασίας
Αφιερώστε μερικά λεπτά για να προετοιμαστείτε για το ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει, ειδικά αν ανησυχείτε ή αγχώνεστε για οποιονδήποτε λόγο. Επίσης, δεδομένου ότι τα ραντεβού δεν διαρκούν πολύ, μια καλή προετοιμασία σας βοηθά να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το χρόνο με το γιατρό σας. Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Αυτές οι συμβουλές θα σας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση:
1. Να έχετε έναν σαφή στόχο
Ίσως να αισθάνεστε ότι η θεραπεία σας δεν έχει αποτέλεσμα και ότι θέλετε να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Μπορεί να ανησυχείτε σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες ή να αισθάνεστε απλώς πεσμένοι. Ό,τι κι αν σας ανησυχεί, το ραντεβού με το γιατρό θα σας προσφέρει πολύ περισσότερα αν έχετε έναν σαφή στόχο στο μυαλό σας.
2. Σημειώστε τις ερωτήσεις σας
Πριν από το ραντεβού σας, σκεφτείτε όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε και σημειώστε τις. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεχάσετε να κάνετε τυχόν σημαντικές ερωτήσεις ή να εκφράσετε ανησυχίες σας. Μη φοβηθείτε να κάνετε όσες ερωτήσεις χρειάζεστε. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να σημειώσετε τους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε τις πληροφορίες - απλώς για την περίπτωση που ο γιατρός σας ρωτήσει το λόγο για τον οποίο ανησυχείτε.
Σημειώνοντας τυχόν αλλαγές, επισημαίνοντας πότε εμφανίζονται οι εξάρσεις και αν έχετε παρατηρήσει οτιδήποτε που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίασή σας, καταγράφετε σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για το γιατρό σας.
3. Διαβάστε σχετικά με την ψωρίαση
Γνωρίζοντας λίγα πράγματα για την ψωρίαση θα κατανοήσετε καλύτερα για τι πράγμα μιλάει ο γιατρός σας, οπότε λίγη μελέτη πριν από το ραντεβού σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Να θυμάστε όμως ότι υπάρχουν εσφαλμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο, οπότε ζητήστε από το γιατρό σας να επιβεβαιώσει την ορθότητα όσων μάθατε.
4. Κάντε μια λίστα των φαρμάκων σας
Κάντε μια λίστα με τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χωρίς συνταγή και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ρωτήσει, οπότε καλό είναι να έχετε ήδη έτοιμη μια πλήρη λίστα.
5. Να τηρείτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων
Είναι καλή ιδέα να σημειώνετε οποιαδήποτε συμπτώματα που εμφανίζετε και πώς αισθάνεστε γενικότερα. Σημειώνοντας τυχόν αλλαγές, επισημαίνοντας πότε εμφανίζονται οι εξάρσεις και αν έχετε παρατηρήσει οτιδήποτε που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίασή σας, καταγράφετε σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για το γιατρό σας.
6. Ζητήστε ραντεβού μεγαλύτερης διάρκειας αν είναι απαραίτητο
Αν έχετε πολλές ερωτήσεις και ανησυχείτε ότι μπορεί να μην επαρκεί ο διαθέσιμος χρόνος για να συζητήσετε τα πάντα, μπορείτε να ενημερώσετε το άτομο στη γραμματεία ότι ενδεχομένως να χρειαστείτε επιπλέον χρόνο.
7. Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή να σας συνοδεύσει
Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να ξεχάσετε όσα συζητήσατε ή χρειάζεστε συναισθηματική υποστήριξη, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να έρθει μαζί σας. Ένας στενός φίλος ή συγγενής μπορεί να σας υπενθυμίσει πράγματα που μπορεί να σας διαφύγουν.
8. Ντυθείτε κατάλληλα
Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να σας εξετάσει, οπότε σκεφτείτε τι ρούχα θα φορέσετε για το ραντεβού σας. Καλό είναι να επιλέξετε χαλαρά ρούχα που μπορείτε να βγάλετε εύκολα. Αποφύγετε τα πολλά κουμπιά!
9. Προετοιμάστε το ραντεβού σας
Αν αισθάνεστε νευρικότητα αναφορικά με το ραντεβού σας, μπορείτε να ετοιμάσετε από πριν όσα θέλετε να πείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μπορείτε επίσης να δραματοποιήσετε το ραντεβού, ζητώντας από έναν στενό φίλο ή συγγενή να παίξει το ρόλο του γιατρού.
10. Έχετε μαζί σας σημειωματάριο και στυλό
Είναι καλή ιδέα να πάρετε μαζί σας ένα σημειωματάριο και ένα στυλό ώστε να κρατήσετε σημειώσεις από τις απαντήσεις του γιατρού στις ερωτήσεις σας. Μπορείτε ελεύθερα να τις σημειώσετε. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι ο γιατρός σας να σας ενθαρρύνει να το κάνετε. Ο τρόπος με τον οποίο θα προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας θα εξαρτηθεί από εσάς και από την προσωπική σας κατάσταση. Ελπίζουμε ότι κάποιες από αυτές τις συμβουλές θα σας εμπνεύσουν ώστε να σκεφτείτε πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε και να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις επισκέψεις σας στο γιατρό.
Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ