Skip to content

Τα μυστικά για μια επιτυχημένη καθημερινή θεραπεία ψωρίασης

Τα μυστικά για μια επιτυχημένη καθημερινή θεραπείας της ψωρίασης

Βάλτε τη θεραπεία στη ζωή σας

Η θεραπεία σας μπορεί να έχει διάφορες μορφές – μπορεί να είναι ένα τοπικό προϊόν, ένα χάπι ή μια ένεση. Κάθε μορφή έχει και τις προκλήσεις της. Οι τοπικές θεραπείες είναι αυτές που συνταγογραφούνται συχνότερα, ενώ οι θεραπείες σε μορφή χαπιού ή ένεσης (συστημικές και βιολογικές θεραπείες) χρησιμοποιούνται μόνο στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.
Οι διαφορετικές θεραπείες μπορεί να απαιτούν διαφορετικές δόσεις. Τα τοπικά προϊόντα πρέπει συνήθως να εφαρμόζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ η λήψη άλλων θεραπειών μπορεί να απαιτείται λιγότερο τακτικά (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα).

Το σημαντικό είναι να μην σας τρομάζει η ιδέα ότι πρέπει να πραγματοποιείτε καθημερινά τη θεραπεία για την ψωρίαση.Καθημερινές θεραπείες

Για να έχει η θεραπεία σας τα καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να τη χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Όταν όμως πρέπει να καλύψετε πολλές και διαφορετικές υποχρεώσεις, κάποιες φορές μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε μια δόση. Ή καμιά φορά μπορεί να την ξεχνάτε.
Το σημαντικό είναι να μην αποθαρρύνεστε από την ιδέα ότι χρειάζεται να κάνετε θεραπεία για την ψωρίασή σας κάθε μέρα. Μια άλλη ιδέα είναι να βάλετε την εφαρμογή της θεραπείας σας στην καθημερινή σας ρουτίνα – ίσως συνδέοντάς την με μια σταθερή συνήθεια, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας. Μπορείτε έπειτα να φυλάτε το φάρμακο στο ίδιο σημείο ως οπτική υπενθύμιση.
Ένας τρόπος να τηρήσετε τη ρουτίνα της θεραπείας σας είναι να κρατάτε το φάρμακό σας σε κάποιο σημείο όπου θα το βλέπετε κάθε μέρα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το κομοδίνο σας, το ντουλάπι του μπάνιου ή ακόμα και δίπλα στον καφέ και το τσάι στην κουζίνα. Φυσικά, πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι φυλάσσετε το φάρμακο σε σημείο που δεν το φτάνουν παιδιά και κατοικίδια και υπό τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης.

Βρίσκοντας χρόνο για τη θεραπεία σας

Αν ο χρόνος αποτελεί πρόβλημα για εσάς, μελετήστε το ενδεχόμενη χρήσης ενός σκευάσματος που απορροφάται ταχύτερα από το δέρμα. Μπορείτε επίσης να σηκωθείτε λίγο νωρίτερα το πρωί ή να ξαπλώσετε λίγο αργότερα το βράδυ. Αν προτιμάτε να σχεδιάζετε λεπτομερώς κάθε ημέρα, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να προγραμματίσετε τη θεραπεία σας ως ένα τακτικό «ραντεβού με τον εαυτό σας».
Μια άλλη επιλογή είναι να δημιουργήσετε επιπλέον ελεύθερο χρόνο ζητώντας από κάποιο φίλο ή συγγενή να αναλάβει κάποια από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Εξάλλου, κατά πάσα πιθανότητα ο χρόνος που χρειάζεστε για την εφαρμογή της θεραπείας σας δεν είναι περισσότερος από το χρόνο που χρειάζεστε για να πλύνετε τα πιάτα.
Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη διάθεση να βρείτε χρόνο για τη θεραπεία σας αν τη συνδυάσετε με κάτι που απολαμβάνετε. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, συντονιστείτε σε έναν αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό ή παρακολουθήστε την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά.

Ένας οδηγός για καθημερινές τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε ό,τι αφορά την ευκολία εφαρμογής, πόσο λιπαρές και μπελαλίδικες είναι και πόσο χρόνος χρειάζεται για να απορροφηθούν από το δέρμα. Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση της θεραπείας σας.
Τα πιο συνηθισμένα παρασκευάσματα συμπεριλαμβάνουν:
  • Αλοιφές: Αυτό το σκεύασμα αποτελεί κοινώς χρησιμοποιούμενη τοπική θεραπεία. Λόγω της παχύρρευστης και λιπαρής της υφής, η ομοιόμορφη κατανομή της μπορεί να είναι δύσκολη, ενώ συνήθως θέλει χρόνο για να απορροφηθεί από το δέρμα.
  • Gel: Ένα πιο νέο σκεύασμα για την ψωρίαση είναι αυτό σε μορφή gel. Η εφαρμογή του είναι ευκολότερη και απορροφάται από το δέρμα ευκολότερα απ' ό,τι η αλοιφή. Όπως η αλοιφή, το gel είναι μια διαφανής ουσία που συχνά έχει βάση το νερό ή το οινόπνευμα, αλλά για την ψωρίαση υπάρχουν gel με βάση το λάδι που διατηρούν τις ενυδατικές ιδιότητες των αλοιφών.
  • Κρέμες: Οι κρέμες είναι συνήθως λευκές ουσίες που αποτελούνται από ένα μείγμα ελαίου και νερού. Μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στην περιεκτικότητα σε έλαιο και έχουν πολλές κοινές ιδιότητες με τα gel.
  • Σαμπουάν: Το σαμπουάν είναι σαπούνι σε υγρή μορφή που περιέχει ένα δραστικό συστατικό για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Συνήθως, πρέπει να αφήσετε το σαμπουάν στο τριχωτό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –για παράδειγμα, 15-30 λεπτά– προτού το ξεβγάλετε.

Η αντιμετώπιση των μπελαλίδικων θεραπειών

Αν η σκέψη ότι η θεραπεία σας είναι μπελάς σάς αποτρέπει από τη χρήση της, μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που είναι λιγότερο λιπαρές.
Αν έχετε πολλές πλάκες όπου πρέπει να εφαρμοστεί η θεραπεία, μπορείτε να απλώσετε μια παλιά πετσέτα ή ένα σεντόνι για να προστατεύσετε τα στρωσίδια. Αν έχετε ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής και εφαρμόζετε τη θεραπεία σας κατά την κατάκλιση, χρησιμοποιήστε μια παλιά μαξιλαροθήκη για να προστατεύσετε τα καλά σας στρωσίδια ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε σωστά.

Πώς να θυμάστε να πραγματοποιήσετε τη θεραπεία σας

Ορισμένες θεραπείες έχουν διαφορετικές δοσολογίες –όπως μία φορά την εβδομάδα– και σε αυτήν την περίπτωση, η πρόκληση μπορεί να είναι να θυμηθείτε ακριβώς πότε πρέπει να πάρετε το φάρμακό σας. Η χρήση ενός ημερολογίου για την παρακολούθηση της θεραπείας σας, μπορεί να αποτελεί καλή ιδέα. Μπορεί ακόμα να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους υπενθυμίσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο ή ένα smartphone, μπορείτε να ρυθμίσετε έναν συναγερμό που θα σας υπενθυμίσει πότε πρέπει να πάρετε το φάρμακό σας.

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα

Ως βοήθημα στην αξιολόγηση του οφέλους της θεραπείας σας, μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Προσπαθήστε να καταγράψετε οποιεσδήποτε μικρο-αλλαγές στην εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός σας κρατώντας ημερολόγιο των συμπτωμάτων σας και, ίσως, τραβώντας φωτογραφίες των πλακών σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε βελτιώσεις τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην παρατηρούσατε, ενώ θα έχετε και στοιχεία αναφορικά με τη βελτίωσή σας τα οποία θα σας βοηθήσουν να μην παρεκκλίνετε από τη ρουτίνα της θεραπείας σας.

Αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών

Όλες οι θεραπείες έχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας σας ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε και πότε να αντιδράσετε. Πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ