Τι προτείνουν οι ειδικοί εάν ακολουθείτε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα αυτή την περίοδο (COVID-19)
Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) μπήκε ξαφνικά στις ζωές όλων μας και από ότι φαίνεται θα είναι κομμάτι της πραγματικότητάς μας για αρκετό καιρό. Σε μεγάλο βαθμό, πολλές πτυχές της λειτουργίας της νόσου ακόμα και σήμερα παραμένουν άγνωστες καθώς πρόκειται για έναν εντελώς καινούριο ιό.
Ένα από τα ζητήματα που εξετάζει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι η επίδραση που μπορεί να έχει στους ασθενείς με ψωρίαση και ειδικά σε εκείνους που ακολουθούν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η σύσταση των διεθνών Οργανισμών Υγείας είναι η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες να συνεχίζεται, εκτός εάν το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης από κορωνοϊό ή έχει βρεθεί θετικός σε τεστ για το ιό, όπου θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.
Τι κάνετε στην περίπτωση που:
Έχετε συμπτώματα: Επικοινωνείτε με τον γιατρό σας
Δεν έχετε συμπτώματα: Συνεχίζετε τη θεραπεία σας κανονικά
Ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες: Επικοινωνείτε με τον γιατρό σας ο οποίος θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά που αφορούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Γιατί δεν πρέπει να σταματήσετε μόνοι σας τη θεραπεία:
Εάν έχετε κάποιον προβληματισμό για τη θεραπεία που ακολουθείτε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Δερματολόγο σας και σε καμία περίπτωση μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. H απόφαση για την έναρξη, διακοπή ή συνέχιση της θεραπείας θα πρέπει να παρθεί αποκλειστικά από τον γιατρό σας, αφού συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες.
Η προληπτική διακοπή δεν συστήνεται καθώς δεν έχει αποδειχθεί από στατιστικά και μελέτες ότι μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.
Επιπλέον, η διακοπή της θεραπείας σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε έξαρση της ψωρίασης, καταπονώντας το ανοσοποιητικό σας, ενώ θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα όταν θα την ξανά-ξεκινήσετε μέχρι να δείτε αποτελέσματα.
Συνέχιση θεραπείας και τήρηση οδηγιών του γιατρού
Εκείνο που σίγουρα πρέπει να κάνετε όσο συνεχίζετε τη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.
Τα άτομα με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση συχνά πάσχουν και από άλλες παθήσεις που μπορεί να τους κάνουν πιο ευάλωτους.
- Αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη
- Φοράτε πάντα μάσκα
- Πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας
- Φροντίστε για την καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών του σπιτιού/γραφείου/αυτοκινήτου που χρησιμοποιούνται συχνότερα.
Εάν ακόμα προβληματίζεστε σχετικά με τη συνέχιση της θεραπείας σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και όσο περισσότερο ζούμε με τον ιό, τόσο καλύτερα μπορούμε να προετοιμαστούμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Ο γιατρός σας όχι μόνο διαθέτει το πλήρες ιστορικό σας αλλά ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες οδηγίες των Παγκόσμιων Οργανισμών Υγείας. Συνεργαστείτε μαζί του και όλα θα πάνε καλά!
Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ
Βιβλιογραφικές αναφορές:
https://www.guysandstthomas.nhs.uk/our-services/dermatology/dermatology-and-coronavirus-frequently-asked-questions.aspx#na
https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)30543-0/pdf
https://www.psoriasis.org/advance/coronavirus
https://www.psoriasiscouncil.org/blog/Statement-on-COVID-19-and-Psoriasis.htm
https://creakyjoints.org/living-with-arthritis/coronavirus/psoriasis-coronavirus-risk/