Skip to content

Η θεραπεία της ψωρίασής σας είναι αποτελεσματική;

Παρακολούθηση θεραπείας ψωρίασης

Απλές συμβουλές για την παρακολούθηση της προόδου

Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την αντιψωριασική σας θεραπεία, είναι φυσικό να θέλετε να λειτουργήσει κατευθείαν. Μπορεί να απογοητευτείτε αν αυτό δεν συμβεί, καθώς μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να αρχίσει να γίνεται εμφανές το αποτέλεσμα ορισμένων αντιψωριασικών θεραπειών. Δυστυχώς, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να κάνει ορισμένους να πιστέψουν εσφαλμένα ότι η θεραπεία τους δεν λειτουργεί και να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν.
Να θυμάστε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, δεν χρειάζονται όλοι τον ίδιο χρόνο για να ανταποκριθούν στη θεραπεία και ότι τυχόν πρώιμες μεταβολές μπορεί να είναι υπερβολικά ανεπαίσθητες για να παρατηρηθούν αμέσως.

Εντοπίστε τη διαφορά

Για να μπορέσετε να κρίνετε αντικειμενικά τα οφέλη της θεραπείας, προσπαθήστε να εντοπίσετε και να καταγράψετε τυχόν μικρο-μεταβολές στην εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός σας.
Μην επαφίεστε μόνο στην όραση. Κλείστε τα μάτια σας και αγγίξετε τα σημεία με ψωρίαση – αν αισθανθείτε μείωση στο πάχος και την τραχύτητα των πλακών, θα καταλάβετε ότι η θεραπεία λειτουργεί.

Για να μπορέσετε να κρίνετε αντικειμενικά τα οφέλη της θεραπείας, προσπαθήστε να εντοπίσετε και να καταγράψετε τυχόν μικρο-μεταβολές στην εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός σας.Κρατήστε λογαριασμό

Πολλοί βρίσκουν ότι βοηθάει η τήρηση ημερολογίου. Μπορείτε να σημειώσετε πώς ήταν η μέρα σας, πώς αισθανόσασταν και να σημειώσετε τυχόν εξάρσεις – αυτό μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό παραγόντων που προκαλούν έξαρση της ψωρίασής σας, ενώ θα σας βοηθήσει επίσης να δείτε βελτιώσεις τις οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχατε παρατηρήσει.
Κάποιοι άλλοι βρίσκουν ότι κάτι πιο οπτικό, όπως ένα φωτογραφικό ημερολόγιο, μπορεί να είναι ακόμα πιο χρήσιμο. Τραβήξτε μια φωτογραφία των βλαβών/πλακών σας προτού ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία, και φυλάξτε τη. Τραβάτε τακτικά φωτογραφίες για να παρακολουθείτε την εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μια οπτική καταγραφή της πάθησής σας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πιο καθαρά τα οφέλη της θεραπείας σας.

Ορίστε τους στόχους σας

Τέλος, αξίζει τον κόπο να σκεφτείτε πώς μετράτε εσείς την επιτυχία της θεραπείας σας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μια θεραπεία μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη μόνο εφόσον οδηγήσει σε καθαρό δέρμα, ενώ κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να θεωρούν μεγάλη επιτυχία τη μείωση του αριθμού και του βαθμού φολίδωσης των πλακών.
Σε κάθε περίπτωση, είναι συνετό να συζητήσετε τις προσδοκίες σας με τον ιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε αν είναι ρεαλιστικές. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη θεραπεία σας ακριβώς όπως σας συμβούλευσε ο ιατρός σας. Διαφορετικά, μπορεί να μην είναι όσο αποτελεσματική ελπίζετε. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας με ακρίβεια ώστε την επόμενη φορά να μπορέσετε να συγκρίνετε τις προσδοκίες σας με τυχόν πραγματικές βελτιώσεις στην κατάστασή σας – και έπειτα να κάνετε μια υπεύθυνη συζήτηση με τον ιατρό σας σχετικά με τα επόμενά σας βήματα.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ