Skip to content

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε εάν η ψωρίαση δε βελτιώνεται

Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε εάν η ψωρίαση δε βελτιώνεται

Εάν η ψωρίασή σας δε δείχνει να βελτιώνεται, ίσως έχει φτάσει η στιγμή να επανεξετάσετε κάποιες επιλογές.

Μήπως νιώθετε ότι, ενώ κάνετε ό,τι μπορείτε η ψωρίασή σας δε δείχνει να βελτιώνεται; Σας έχουν καταβάλει σκέψεις ότι δε θα καταφέρετε να βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο να ελέγξετε τα συμπτώματα; Είναι πράγματι δύσκολο, όμως η ζωή με την ψωρίαση σημαίνει διαρκή προσαρμογή σε νέα δεδομένα καθώς ο χαρακτήρας της νόσου είναι δυναμικός. Κάντε τις αλλαγές συμμάχους σας, αφήνοντας πίσω ό,τι δεν σας βοηθάει πια!

Πάρτε γνώμη και από άλλον Δερματολόγο

Ο γιατρός είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στη μάχη κατά της ψωρίασης. Το κυριότερο είναι να νιώθετε ότι ο γιατρός είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορείτε πραγματικά να επικοινωνήσετε και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Θα πρέπει να είναι εκεί για εσάς, ακούγοντας τις ανάγκες σας και προσφέροντάς σας εναλλακτικές που να ταιριάζουν στον δικό σας τρόπο ζωής. Αν η επίσκεψη στο γιατρό είναι κάτι που σας γεμίζει αρνητικές σκέψεις ή αν νιώθετε ότι οι προβληματισμοί σας δεν ακούγονται, ίσως έχει έρθει η στιγμή να αλλάξετε δερματολόγο. Ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι κάποιος που να διακρίνεται από διάθεση να δουλέψει μαζί σας, ώστε να σας προτείνει εναλλακτικούς τύπους αντιμετώπισης εάν κρίνει ότι το υπάρχον θεραπευτικό σχήμα δεν αποδίδει ή δεν ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Μήπως πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που τηv αντιμετωπίζετε;

Επειδή κάθε ψωρίαση είναι διαφορετική, ο τρόπος αντιμετώπισής της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η διαδικασία μέχρι να καταλήξετε με το γιατρό σας στη θεραπεία που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς μπορεί να είναι χρονοβόρα και πολλές φορές να σας αφήνει ψυχολογικά κουρασμένο. Μπορεί να έχετε ήδη βιώσει κάποιες αποτυχίες. Θεραπείες που σας προκάλεσαν παρενέργειες ή θεραπείες που σταμάτησαν να αποδίδουν μετά από μερικούς μήνες. Ο γιατρός σας γνωρίζει πολύ καλά το ιστορικό και την ένταση των συμπτωμάτων σας και είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποφασίσει πότε έχει φτάσει η στιγμή για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Μπορεί η ψωρίασή σας να μην χαρακτηρίζεται πια ήπια άρα να χρειάζεσαι πιο ισχυρά φάρμακα ή μπορεί να μην ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας θετικά σε μια συγκεκριμένη θεραπεία. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες πολλές εναλλακτικές που μαζί με το γιατρό σας μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μήπως πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας;

Η διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Πέρα από το δέρμα, η ψωρίαση αποτελεί μία προ-φλεγμονώδη κατάσταση για τον οργανισμό και τα άτομα που την εμφανίζουν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η ψωρίαση είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση και είναι σημαντικό να λαμβάνετε τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ώστε να συμβάλλουν θετικά στη μείωση της έξαρσης των συμπτωμάτων ή να παρατείνει περισσότερο την ύφεσή τους. Ξεκίνα από σήμερα λοιπόν, και βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως λαχανικά & φρούτα, και σε καλά ω-3 λιπαρά!

Αποβάλλετε το άγχος

Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις της ψωρίασης.
Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς το άγχος, όμως μπορείτε να βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε υιοθετώντας μια διαφορετική στάση ζωής. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η άσκηση και οι περίπατοι στη φύση είναι εύκολοι τρόποι να γεμίσετε την καθημερινότητά σας με δραστηριότητες που λειτουργούν θετικά στη βελτίωση της ψυχολογίας και τη μείωση του άγχους.

Βγάλτε το αλκοόλ από τη ζωή σας

Το αλκοόλ εκτός από παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει νέες εξάρσεις, μπορεί ακόμα να επηρεάζει τη θεραπεία σας με τρόπους που μπορεί να μην γνωρίζετε. Εάν ακολουθώντας τη θεραπευτική σας αγωγή δεν παρατηρήσετε κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων, ίσως είναι καιρός να βγάλετε το αλκοόλ από τη ζωή σας. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα και τις πιθανότητες επιτυχίας της, να αυξήσει τις κυτοκίνες στον οργανισμό σας ώστε να επιδεινώσει τα συμπτώματα αλλά και να προκαλέσει παρενέργειες. Επιπλέον, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης καταπονεί το ανοσοποιητικό αυξάνοντας την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου.

Μικρές ή μεγάλες αλλαγές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην μάχη με την ψωρίαση. Μην τις φοβάστε! Συνεχίστε να αντιμετωπίζετε την ψωρίαση συνολικά έχοντας μια καλή σχέση με τον Δερματολόγο σας. Η προσαρμογή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας εύρεσης εξατομικευμένης θεραπείας και του τρόπου ζωής που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ


Βιβλιογραφικές αναφορές:
http://www.iatrikionline.gr/En_Xro16/01.pdf
Afifi L, et al. (2017). Dietary behaviors in psoriasis: Patient-reported outcomes from a U.S. National Survey
Johnson JA, Ma C, Kanada KN, Armstrong AW. 1. Diet and nutrition in psoriasis: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) in the United States., J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Mar;28(3):327-32.
[www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23432373]
Barrea L, Balato N, Di Somma C, Macchia PE, Napolitano M, Savanelli MC, Esposito K, Colao A, Savastano S., Nutrition and psoriasis: is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet?, J Transl Med. 2015 Jan 27;13:18.
[www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25622660]

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ