Skip to content

Ψωρίαση και εποχές

Ψωρίαση και εποχές

Διαχειρίσου την ψωρίασή σου όλες τις εποχές του χρόνου

Η κατάσταση της ψωρίασης συχνά αλλάζει με την αλλαγή των εποχών: σας δίνουμε ορισμένες πρακτικές οδηγίες για να διαχειριστείτε την αλλαγή των εποχών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Άνοιξη/Καλοκαίρι

Αυτοί που πάσχουν από ψωρίαση συνήθως περιμένουν με αγωνία τις πιο ζεστές εποχές, καθώς η ζέστη και η υγρή ατμόσφαιρα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ξηρότητας και του κνησμού, ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βελτιώσει τις ψωριασικές πλάκες.

Αυτή την περίοδο του χρόνου, επομένως, αξίζει τον κόπο να επωφεληθείτε από τις υπαίθριες δραστηριότητες. Σας δίνουμε ορισμένες οδηγίες για να το κάνετε σωστά:
Ήλιος:
Η έκθεση στον ήλιο κάνει καλό και πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή. Οι συστάσεις δε διαφέρουν πολύ από αυτές που δίνονται και στον γενικό πληθυσμό:
 1. Ξεκινήστε με σύντομα διαστήματα έκθεσης (πέντε λεπτά την ημέρα), για να φτάσετε έπειτα στα 15 λεπτά, αυξάνοντας κατά διαστήματα την έκθεση.
 2. Αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες, όπου ο ήλιος είναι πιο δυνατός.
 3. Εφαρμόστε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 ή περισσότερο σε όλο το δέρμα.
 4. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για την πιο κατάλληλη για την κατάστασή σας αντηλιακή κρέμα.
Θάλασσα: Το καλοκαίρι, όπως είναι γνωστό, είναι η εποχή της θάλασσας. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση επιβεβαιώνουν ότι το κολύμπι στο θαλασσινό νερό τους βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τις πλάκες και στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού, με εμφανή κλινική βελτίωση. Θα πρέπει να θυμάστε, όμως, ότι το θαλασσινό νερό, όπως και το νερό της πισίνας, μπορεί να ξηράνει το δέρμα˙ είναι επομένως σημαντικό να μην παραλείπετε το ντους αμέσως μετά το μπάνιο και αφού έχετε σκουπιστεί απαλά, να απλώνετε ενυδατική κρέμα για να κρατάτε το δέρμα ενυδατωμένο.

Έντομα: Περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους αυξάνεται η πιθανότητα τσιμπημάτων από έντομα. Αυτά τα ενοχλητικά τσιμπήματα, αν και είναι μικρά και ασήμαντα, δημιουργούν πολύ μικρά τραύματα στο δέρμα, που μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της ψωρίασης ή εμφάνιση νέων πλακών στην έδρα του τραύματος, εξαιτίας του γνωστού “φαινομένου του Koebner”. Για να προστατευτείτε από τα έντομα, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές μικρές συμβουλές:
 1. Να φοράτε ελαφρά ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται μεγαλύτερη επιφάνεια. Να αποφεύγετε να βγαίνετε τις ώρες της μεγαλύτερης δραστηριότητας των εντόμων, για παράδειγμα το σούρουπο.
 2. Να χρησιμοποιείτε κεριά σιτρονέλας ή άλλα φυσικά εντομοαπωθητικά.
 3. Σε περίπτωση που έχετε ανάγκη από εντομοαπωθητικό σώματος, ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου για να βρείτε το πιο κατάλληλο προϊόν.
Ξύρισμα: Συνήθως το καλοκαίρι το ξύρισμα είναι πιο συχνό και τα ξυραφάκια μπορούν να κόψουν και να ερεθίσουν το δέρμα, προκαλώντας τραύματα, με κίνδυνο να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ξυρίζεστε αφού πρώτα έχετε ενυδατώσει καλά το δέρμα με ένα ζεστό πανί και στο τέλος του ξυρίσματος να εφαρμόζετε μια λοσιόν για ευαίσθητα δέρματα. Αντίθετα, όσον αφορά την γυναικεία απολέπιση, μπορείτε να επιλέξετε λιγότερο "επιθετικές" μεθόδους.

Ιδρώτας: Ο ιδρώτας και η υπερθέρμανση του σώματος μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Για αυτό είναι καλό να περιορίσετε τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο τις πιο ζεστές και υγρές μέρες και, σε γενικές γραμμές, να φοράτε ελαφρά ρούχα, που επιτρέπουν την εφίδρωση καθώς και ρούχα με φυσικές ίνες. Για τον ίδιο λόγο πρέπει επίσης να προτιμώνται τα δερμάτινα παπούτσια σε σχέση με τα παπούτσια που είναι από συνθετικά υλικά.

Κλιματισμός: Ο κλιματισμός είναι ένα καταφύγιο από τη ζέστη, κυρίως για αυτούς που μένουν στην πόλη. Όμως προσοχή! Για αυτούς που πάσχουν από ψωρίαση ο κλιματισμός, που καθιστά το περιβάλλον λιγότερο υγρό, μπορεί να ξηράνει το δέρμα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Το να δροσίζεστε είναι καλό, αλλά επίσης καλό είναι να αποφεύγετε να περνάτε πολύ χρόνο σε κλιματιζόμενα μέρη.

Χαλάρωση: Για πολλά άτομα οι ζεστοί μήνες και κυρίως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ώρα για χαλάρωση. Η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, άρα και στον περιορισμό των εξάρσεων της ψωρίασης. Για παράδειγμα θα μπορούσατε: να φροντίσετε τον κήπο, να κάνετε έναν περίπατο, να διαβάσετε ένα βιβλίο, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σας κάνει να ξεφεύγετε από την καθημερινή ρουτίνα. Πράσινο φως στη χαλάρωση!
Άνοιξη και καλοκαίρι επομένως, είναι οι κατάλληλες εποχές για να απολαύσετε τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο και να χαλαρώσετε.

Φθινόπωρο/Χειμώνας

Όταν αρχίζουν να υποχωρούν οι ζέστες και το κρύο μπαίνει σιγά σιγά στην καθημερινότητα, αυτοί που πάσχουν από ψωρίαση συνήθως βιώνουν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Πράγματι, με τον κρύο και ξηρό αέρα οι πλάκες κοκκινίζουν και ο κνησμός μπορεί να είναι πιο έντονος. Ας δούμε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την ψωρίαση στις πιο ψυχρές εποχές:
 1. Με την άφιξη του φθινοπώρου, η επιδείνωση της ψωρίασης μπορεί να συνδεθεί και με το στρες της επιστροφής, γιατί αυτή την περίοδο καθώς τελειώνει το καλοκαίρι και αρχίζει ένας καινούριος χρόνος στη δουλειά ή στο σχολείο. Το φθινόπωρο, επομένως, καλό είναι να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις καλές πρακτικές χαλάρωσης, που υιοθετήσατε το καλοκαίρι, βρίσκοντας μες την καθημερινή ρουτίνα στιγμές προσωπικές, χαλαρωτικές και αφιερωμένες στις δραστηριότητες που αγαπάτε.
 2. Κυρίως κατά την αλλαγή της εποχής, ο πιο ξηρός αέρας δεν επιτρέπει στο δέρμα να διατηρήσει τη σωστή ενυδάτωση. Σε αυτή τη φάση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να εφαρμόζετε ενυδατικές κρέμες για να μην ξεφλουδίσει το δέρμα και για να βελτιωθεί η όψη των πλακών, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κνησμό.
 3. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση είναι η χρήση των καλοριφέρ, τα οποία αφαιρώντας την υγρασία από την ατμόσφαιρα, ξηραίνουν το δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να βάλετε δοχεία γεμάτα με νερό πάνω στα καλοριφέρ ή εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.
 4. Τέλος, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση της ψωρίασης. Πράγματι, είναι καλό να θυμάστε ότι, ζώντας στην Ελλάδα, ακόμα και το φθινόπωρο και τον χειμώνα οι ηλιόλουστες μέρες δεν λείπουν και είναι δυνατό να τις εκμεταλλευτείτε για να περάσετε χρόνο στην ύπαιθρο και στον ήλιο.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ