Η ψωρίαση μπορεί ναι μεν να είναι μία χρόνια νόσος, αλλά υπάρχουν πλέον πολλές και αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της που μία ή περισσότερες από αυτές θα είναι κατάλληλη για εσένα.
Οι θεραπείες για την ήπια-μέτρια ψωρίαση χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αφενός υπάρχουν οι τοπικές θεραπείες, που χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση ήπιας προς μέτριας μορφής και εφαρμόζονται απευθείας στις πάσχουσες περιοχές υπό μορφή αφρού, αλοιφής, κρέμας, λοσιόν και γέλης με βάση κορτιζονούχες ουσίες, διθρανόλη, παράγωγα πίσσας, παράγωγα βιταμίνης D3, ταζαροτένη και μαλακτικούς παράγοντες, αφετέρου οι συστηματικές θεραπείες που περιέχουν δραστικά συστατικά, όπως για παράδειγμα τα ρετινοειδή και η κυκλοσπορίνη.
Ιστορικά, η αποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών, τόσο των τοπικών όσο και των συστηματικών, οφειλόταν στην ικανότητά τους να καταστέλλουν εν μέρει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι κλασικές συστηματικές θεραπείες κατά της ψωρίασης παρουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας χρήσης, που είναι απαραίτητη για μια χρόνια νόσο με πιθανή διάρκεια εφ' όρου ζωής ενώ παράλληλα δεν είναι αρκετές πολλές φορές, ειδικά σε περιπτώσεις μέτριας-σοβαρής ψωρίασης, στο να επιτύχουν πλήρη δερματική κάθαρση. Έτσι, οι συγκεκριμένες θεραπείες συχνά δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των ασθενών.
Λαμβάνοντας υπόψη τον μη επιλεκτικό μηχανισμό δράσης των συστηματικών θεραπειών, οι ερευνητές κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αλλά και να μειώσουν τις παρενέργειες. Η έντονη ερευνητική δραστηριότητα οδήγησε στην ανάπτυξη των βιολογικών φαρμάκων.
Βιολογικές θεραπείες
Στοχεύουν σε πιο συγκεκριμένες και επιλεκτικές πλευρές των διάφορων μηχανισμών που απαρτίζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Η ιστορία των βιολογικών φαρμάκων άρχισε τη δεκαετία του 1990, όταν ανακαλύφθηκε ότι στις ψωριασικές βλάβες υπήρχαν αυξημένα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης όγκων a-TNF. Η ανάπτυξη βιολογικών φαρμάκων υψηλής αποτελεσματικότητας κατά την τελευταία τριακονταετία έφερε επανάσταση στη θεραπεία της ψωρίασης μέτριας προς βαριάς μορφής. Σήμερα, μεταξύ των διαθέσιμων θεραπειών είναι και τα βιολογικά φάρμακα νέας γενιάς, που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις μέτρια-σοβαρής ψωρίασης. Τα εν λόγω φάρμακα είναι αποτέλεσμα της καλύτερης κατανόησης των παθογενετικών μηχανισμών στους οποίους οφείλεται η ψωρίαση.
Χάρη στην αύξηση των γνώσεων σε αυτόν τον τομέα, μπόρεσε να αποδειχθεί η ζωτική σημασία κάποιων συγκεκριμένων ουσιών, που είναι γνωστές ως κυτταροκίνες, κυρίως δε της ιντερλευκίνης (IL) 23 και της ιντερλευκίνης (IL) 17.
Οι βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν στην IL-23 και την IL-17 έχουν αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματικές και ασφαλείς στις κλινικές μελέτες σε σύγκριση με τις πρώτες βιολογικές θεραπείες. Τα βιολογικά φάρμακα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα που επέφερε η πρόοδος της ιατρικής στον τομέα της θεραπείας. Η επιτυχία τους οφείλεται στην εξόχως επιλεκτική δράση τους, που επιτρέπει σημαντική αποτελεσματικότητα της θεραπείας με μειωμένη μακροπρόθεσμη τοξικότητα και, επομένως, καλή ανοχή. Χαρακτηριστική είναι η ικανότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων να παρεμβαίνουν επιλεκτικά, σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, στις ανοσολογικές διεργασίες που οδηγούν στην εξέλιξη ή τη σταθεροποίηση της ψωρίασης.
Οι τρέχουσες βιολογικές θεραπείες είναι καλώς ανεκτές στο σύνολό τους, καθώς και πιο αποτελεσματικές από τις συμβατικές συστηματικές θεραπείες.
Ζητήστε τη συμβουλή του Δερματολόγου σας
Φροντίστε να ενημερώνεστε για όλες τις καινούργιες ανακαλύψεις και θεραπείες από τον γιατρό σας. Και αν δεν είστε ικανοποιημένοι από αυτήν που ήδη ακολουθείτε, κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του, δίνοντάς του να καταλάβει τι είναι αυτό που σας απασχολεί στην θεραπεία σας και τι είναι αυτό που αναζητάτε. Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση επωφελούνται από τη χρήση συνδυασμού θεραπειών.