Skip to content

Αντισταθείτε στον κνησμό της ψωρίασης με αυτές τις 7 συμβουλές

Ελέγξτε τη φαγούρα στην ψωρίαση

Ελέγξτε τη φαγούρα

Συχνά, η ψωρίαση και ο ερεθισμός του δέρματος εμφανίζονται ταυτόχρονα και πολλά άτομα αναφέρουν τακτικές εξάρσεις της φαγούρας στο δέρμα . Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε και τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε και να ελέγξετε αυτά τα συμπτώματα. Ακολουθούν επτά απλές ιδέες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά:

1. Βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε θεραπευτικά την ψωρίαση

Για να βελτιωθεί η φαγούρα πρέπει να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία – την ίδια την ψωρίαση. Οι μαλακτικές κρέμες βοηθούν στην ανακούφιση του δέρματος και το κρατούν ενυδατωμένο, ενώ πολλές θεραπευτικές κρέμες ή αλοιφές περιλαμβάνουν συστατικά που μπορούν να μειώσουν τόσο τη φαγούρα όσο και τη φλεγμονή.

Όταν ξύνετε το πληγωμένο δέρμα, μπορείτε να εμποδίσετε την επούλωση.2. Κάντε ένα θεραπευτικό λουτρό

Τα παρατεταμένα ντους με ζεστό νερό απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα. Κάντε ένα ανακουφιστικό λουτρό σε χλιαρό νερό με έλαιο μπάνιου. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι υπερβολικά ζεστό και προσπαθήστε να στεγνώσετε το δέρμα χωρίς να το τρίβετε. Μετά, ενυδατώστε το απαλά με μαλακτική κρέμα ή αλοιφή και τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείστε αντιηλιακή προστασία.

3. Ανακουφίστε την προσβεβλημένη περιοχή

Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στην προσβεβλημένη περιοχή. Η έντονη φαγούρα συνοδεύεται συχνά από ένα αίσθημα καύσου και η μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος μπορεί να μειώσει και την επιθυμία σας να ξυστείτε.

4. Μην αφήσετε το δέρμα σας να γίνει υπερβολικά ξηρό


Η ξηρή επιδερμίδα προκαλεί μεγαλύτερη φαγούρα απ' ό,τι η ενυδατωμένη, οπότε ενυδατώνετε τακτικά το δέρμα σας με μαλακτική κρέμα ή αλοιφή. Ο χειμώνας μπορεί να επιδεινώσει την πάθησή σας. Ο συνδυασμός ξηρού αέρα, κεντρικής θέρμανσης, αέρα, χαμηλών θερμοκρασιών, βαριών ρούχων και μειωμένης έκθεσης στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όταν έχετε ψωρίαση. Επίσης το καλοκαίρι ο έντονος κλιματισμός μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα. Έτσι, διατηρείτε το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο και μελετήστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός υγραντήρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

5. Ρούχα και παπούτσια

Να φοράτε ελαφρά ρούχα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και δεν το ερεθίζουν. Αποφύγετε τα συνθετικά ρούχα που εμποδίζουν την εφίδρωση και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα όταν έρχονται σε επαφή με αυτό. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, ιδιαίτερα στην περιοχή της μέσης. Να προτιμάτε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι, λινό και μετάξι. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση προτιμούν επίσης να φορούν φωτεινά χρώματα για να είναι λιγότερο εμφανή τα νεκρά κύτταρα που πέφτουν από το δέρμα τους.
Αν έχουν προσβληθεί τα πόδια σας, επιλέξτε παπούτσια που κρατούν τα πόδια δροσερά και στεγνά επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Αποφύγετε τα συνθετικά παπούτσια και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πάτους από αφρώδες υλικό, πολυμερή, φελλό ή σιλικόνη, οι οποίοι απορροφούν τους κραδασμούς και ανακουφίζουν την πίεση στο δέρμα. Αποφύγετε τα μυτερά παπούτσια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα και τα οστά του ποδιού και μην φοράτε κάλτσες ή καλσόν από συνθετικές ίνες.

6. Αντισταθείτε στην επιθυμία να ξυστείτε

Αν και το ξύσιμο δεν προκαλεί εξάπλωση της ψωρίασης σε άλλες περιοχές του σώματος, μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή στο δέρμα σας, κάνοντας τις ψωριασικές αλλοιώσεις περισσότερο επίπονες, ευαίσθητες, προκαλώντας ακόμα και σκασίματα. Κι όταν ξύνεις πληγωμένο δέρμα, εμποδίζεις την επούλωση. Αυτό μπορεί να επιτείνει το άγχος σας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.  Οι τεχνικές περισπασμού μπορεί να σας βοηθήσουν. Σημειώστε πότε εμφανίζεται η φαγούρα -για παράδειγμα, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, όταν βλέπετε τηλεόραση- και βρείτε εναλλακτικές ώστε να τη σταματήσετε.

7. Ζητήστε βοήθεια από γιατρό

Αν η φαγούρα σας επηρεάζει ψυχολογικά, συζητήστε το ζήτημα με το γιατρό σας. Θα μπορέσει να σας συστήσει μια εναλλακτική θεραπεία για την πάθησή σας ή ίσως να σας φέρει σε επαφή με κάποια ομάδα υποστήριξης, η οποία θα σας επιτρέψει να συζητήσετε τρόπους αντιμετώπισης με άτομα που βιώνουν την ίδια πάθηση με εσάς.Ευελπιστούμε ότι αυτά τα επτά απλά βήματα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την επιθυμία να ξυστείτε. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είστε μόνοι και ότι μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τη ζητήσετε.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ

Αρχή σελίδας