Skip to content

Προσδοκίες ασθενών με ψωρίαση: Η ανάγκη για μακροχρόνια αποτελέσματα

Η μακροχρόνια διατήρηση της αποτελεσματικότητας και οι λιγότερες αλλαγές θεραπείας είναι δύο βασικά «θέλω» για τους ασθενείς με ψωρίαση. Τι χρειάζεται να γίνει για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες τους;

H ψωρίαση δεν είναι μόνο μία νόσος του δέρματος αλλά μία φλεγμονώδης νόσος που μπορεί να επηρεάζει πολλά συστήματα του οργανισμού και να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία, την ψυχολογική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Αυτό είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο:

Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν άλλα νοσήματα (συννοσηρότητες), όπως ψωριασική αρθρίτιδα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, στεφανιαία νόσο, ή ψυχολογικά προβλήματα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά.

Οι προκλήσεις της θεραπείας για την ψωρίαση

Ανάλογα με τη μορφή και την πορεία της νόσου, υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση. Οι περισσότεροι όμως ασθενείς και δερματολόγοι έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις που θέτει ο περίπλοκος και χρόνιος χαρακτήρας της ασθένειας αυτής: Ενώ οι προτεινόμενες θεραπείες μπορεί τελικά να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα με διάρκεια, στη «θεραπευτική διαδρομή» είναι πιθανό να χρειαστεί αλλαγή της αγωγής, ο ασθενής να κουραστεί και να τη διακόψει ή να μην τηρεί πιστά τις συμβουλές του γιατρού του.

Η ανάγκη για μια «λύση» για όλο αυτό γίνεται επιτακτική εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ψωρίαση είναι χρόνια νόσος και για τη δερματική κάθαρση και τη μείωση της κλινικής σοβαρότητας είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της θεραπείας μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι σχεδόν το 40% των ασθενών με ψωρίαση δεν χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου.

Δερματολόγοι επισημαίνουν ότι για καλύτερα και σταθερά αποτελέσματα, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη στρατηγικών που θα βελτιώνουν τη συνέπεια, θα προλαμβάνουν τις εξάρσεις της νόσου, θα ελέγχουν τις συννοσηρότητες που σχετίζονται με την ψωρίαση και θα βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών. Όλα αυτά φαίνεται να καλύπτουν οι καινοτόμες και στοχευμένες βιολογικές θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί, οι οποίες βοηθούν στην καλή συμμόρφωση από πλευράς ασθενών και δεν βελτιώνουν μόνο αλλά μπορούν και να «καθαρίσουν πλήρως» τις ψωριασικές βλάβες.

Πώς μπορούν να καλυφθούν οι προσδοκίες των ασθενών για τη θεραπεία της ψωρίασης

Η ιατρική κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αίτια της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία, καθώς αυτό φαίνεται να είναι το σημείο κλειδί. Οι βιολογικοί παράγοντες που προσφέρουν μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και οι νεότερες μορφές τοπικής θεραπείες, όπως ο αφρός που φαίνεται πως εκτός από αποτελεσματικός είναι και πιο «καλά αποδεκτός» για καθημερινή χρήση, αποτελούν δύο θεραπευτικές επιλογές που ενδεχομένως «λύνουν τα χέρια» των δερματολόγων αυξάνοντας τις πιθανότητες να ακολουθήσουν οι ασθενείς μακροπρόθεσμα και πιστά την προτεινόμενη θεραπεία.

Η καλή επικοινωνία με τον δερματολόγο και η λεπτομερής επεξήγηση για τη χρήση της θεραπείας (π.χ. τρόπος και συχνότητα εφαρμογής ή χορήγησης ενέσεων, πότε θα ξεκινήσουν να βλέπουν αποτελέσματα, πώς μπορούν να παρατείνουν τα αποτελέσματα, τυχόν προληπτικές εξετάσεις που θα χρειάζεται να κάνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες, πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες) βοηθούν τον ασθενή να αισθάνεται ότι έχει έλεγχο στη θεραπεία του, στην καλύτερη αποδοχή της και έτσι στην αυξημένη πιθανότητα τήρησής της. 

Τέλος, θα πρέπει τόσο οι δερματολόγοι όσο και οι ασθενείς με ψωρίαση να αποδεχτούν ως «αναμενόμενο» το γεγονός ότι η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει κατά την πορεία, χωρίς αυτό να τους προκαλεί δυσαρέσκεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις το να βρεθεί η αποτελεσματική θεραπεία είναι μία διαδικασία «δοκιμών και αποτελεσμάτων», καθώς ο γιατρός θέλει να εισάγει σταδιακά τις θεραπείες βρίσκοντας με αυτό τον τρόπο την καταλληλότερη για τον κάθε ασθενή και επιβαρύνοντας όσο το δυνατό λιγότερο τον οργανισμό του με φαρμακευτικές ουσίες. Έτσι, η αλλαγή της θεραπείας δεν αποτελεί «παραδοχή λάθους» αλλά απόδειξη συνετής προσέγγισης και διερεύνησης των αντιδράσεων κάθε οργανισμού προς τη θεραπεία ώσπου να βρεθεί η καταλληλότερη για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Πηγές

  1. Brodalumab in plaque psoriasis: Real-world data on effectiveness, safety and clinical predictive factors of initial response and drug survival over a period of 104 weeks
  2. Real world experience of brodalumab treatment in patients with moderate-to-severe plaque psoriasis in the Greek population: Results from an interim analysis of the BrIDGE study

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ