Skip to content

Ψωρίαση: Η πλήρης και γρήγορη δερματική κάθαρση είναι πλέον εφικτή

Νέες έρευνες που εξέτασαν δεδομένα από την καθημερινή πρακτική των ασθενών (real life data) δίνουν ελπίδα για σταθερά «καθαρό δέρμα» σε ασθενείς με ψωρίαση.

Τα νέα στοιχεία από δεδομένα παρατήρησης καθημερινής κλινικής πρακτικής και στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους ασθενείς με ψωρίαση: Ο στόχος του «καθαρού δέρματος», PASI100 ή απόλυτο PASI ≤ 1 όπως τον προσδιορίζουν οι γιατροί και οι επιστήμονες, είναι εφικτός.

Τα ενθαρρυντικά τελευταία δεδομένα

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες την κατατάσσουν στις ανοσοδιαμεσολαβούμενες παθήσεις, που σημαίνει ότι σχετίζεται με κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε φλεγμονή σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Παρότι όμως γνωρίζουμε ήδη πολλά για τη νόσο, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά τα αίτιά της, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες αυτοάνοσες και ανοσοδιαμεσολαβούμενες καταστάσεις.

Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι πλέον η πλήρης και γρήγορη δερματική κάθαρση, η εξάλειψη δηλαδή των πλακών και των ερεθισμών που χαρακτηρίζουν την ψωρίαση, είναι εφικτή. Και μάλιστα, τα νέα δεδομένα προέρχονται από μελέτες παρατήρησης καθημερινής κλινικής πρακτικής και όχι μόνο σε μεγάλες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που διενεργούνται σε ελεγχόμενα και προστατευμένα εργαστηριακά περιβάλλοντα.

Στην καλή αυτή εξέλιξη για τους ασθενείς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές, ανάμεσά τους βιολογικοί παράγοντες, τους οποίους οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει θετικά ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι βιολογικοί παράγοντες «άλλαξαν το παιχνίδι»

Η απόλυτη δερματική κάθαρση είναι το ζητούμενο για τους δερματολόγους και τους ασθενείς με ψωρίαση. Μέχρι πρόσφατα, όμως, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν μπορούσε να φτάσει σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Οι πιθανοί λόγοι ήταν πολλοί, με βασικότερο το ότι οι ασθενείς σύντομα διέκοπταν τη θεραπεία τους, βρίσκοντάς την «κουραστική» και ότι τους εμπόδιζε στην καθημερινότητά τους.

Το πρόβλημα όμως αυτό δεν τίθεται πλέον – τουλάχιστον για ορισμένες ομάδες ασθενών: Νέες μορφές θεραπείας, όπως οι βιολογικοί παράγοντες που παρεμβαίνουν σε διαδικασίες και μηχανισμούς στον οργανισμό που ενεργοποιούν την ψωρίαση, έχουν σημαντική θεραπευτική δράση, εξασφαλίζουν αποτελεσματικά και άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα για καθαρό δέρμα και εντάσσονται πιο ομαλά στην καθημερινότητα των ασθενών.

Μελέτες σε εργαστήριο vs μελέτες στην «πραγματική ζωή»

Πολλές δραστικές ουσίες βιολογικών παραγόντων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη θεραπεία της μέτριας προς σοβαρής μορφής ψωρίασης.

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι οι μελέτες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, με σημαντικό βαθμό έκτασης των βλαβών στο δέρμα και σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, με βάση τους αποδεκτούς ευρωπαϊκούς δείκτες μέτρησης. Τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά καθώς επιβεβαιώθηκαν τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και το καλό προφίλ ασφάλειας της θεραπείας.

Με απλά λόγια, τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για μία πολύ θετική και σημαντική είδηση για τους ασθενείς με ψωρίαση γιατί αποδεικνύει ότι ακόμη και στις πιο περίπλοκες και μη ελεγχόμενες συνθήκες της «κανονικής ζωής», οι θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα και είναι ασφαλείς.

Εάν πάσχετε από ψωρίαση και χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη διαχείριση της νόσου και τις πιθανές θεραπείες, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Πηγές

  1. Brodalumab in plaque psoriasis: Real-world data on effectiveness, safety and clinical predictive factors of initial response and drug survival over a period of 104 weeks
  2. Real world experience of brodalumab treatment in patients with moderate-to-severe plaque psoriasis in the Greek population: Results from an interim analysis of the BrIDGE study
  3. Clinical evidence on the use of brodalumab for the treatment of psoriasis in Greece: Experience from clinical practice of four tertiary hospitals

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ