Για ποιο λόγο μια καλή σχέση σας βοηθά να αποκτήσετε τον έλεγχο
Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε μόνοι σας για την απόκτηση του ελέγχου της ψωρίασης. Επιπρόσθετα προς φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και ομάδες στήριξης, η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης με το γιατρό σας μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εφαλτήριο και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την πάθησή σας.Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος
Η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης είναι σημαντική διότι προάγει τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο. Όσο πιο άνετα αισθάνεστε να μιλήσετε στο γιατρό σας, τόσο πιθανότερο είναι να του εξηγήσετε τι πραγματικά συμβαίνει και να μοιραστείτε μαζί του πώς αισθάνεστε. Έχοντας την πλήρη εικόνα, ο γιατρός σας μπορεί να σας παράσχει τις σωστές συμβουλές και τη σωστή θεραπεία.Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ο καθένας είναι διαφορετικός, οπότε υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η σχέση αυτή μπορεί να μην είναι η ιδανική.
Η ουσία είναι ότι αν κάτι έχει σημασία για εσάς, τότε έχει σημασία και για το γιατρό σας.
1.Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι.
Κατά το ραντεβού με το γιατρό, σας ακούτε συχνά πολλές πληροφορίες και είναι πολύ εύκολο να φύγετε χωρίς να έχετε κατανοήσει όλα όσα ειπώθηκαν. Οπότε, μη διστάσετε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει ξανά κάτι — έχει συνηθίσει να επαναλαμβάνει πληροφορίες. Αν στο ιατρείο απασχολείται και νοσηλευτικό προσωπικό, μπορείτε επίσης να ζητήσετε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί του για να συζητήσετε θέματα που σας απασχολούν σχετικά με την πάθηση σας.
2. Δεν λέτε τα πάντα στο γιατρό σας επειδή πιστεύετε ότι είναι υπερβολικά απασχολημένος.
Αν έχετε πολλά να συζητήσετε, καλό θα είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας όταν κλείσετε το ραντεβού σας μαζί του. Μπορείτε να ρωτήσετε τη γραμματεία αν είναι εύκολο να κρατήσει λίγο επιπλέον χρόνο για εσάς. Επίσης, γράψτε τις ερωτήσεις σας πριν πάτε στο ραντεβού με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι θα συζητηθούν όλες σας οι ανησυχίες.3. Μπορεί να προτιμάτε έναν άνδρα ή μια γυναίκα γιατρό λόγω της αμηχανίας που αισθάνεστε για την ψωρίαση σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να προτιμάτε έναν άνδρα ή μια γυναίκα γιατρό. Αν το ιατρείο/ιατρικό κέντρο στο οποίο πηγαίνετε σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε, εκφράστε την προτίμησή σας όταν κλείνετε το ραντεβού σας. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε τη δυνατότητα επιλογής του ειδικού που θα σας αναλάβει με το γιατρό που σας παραπέμπει.4. Ανησυχείτε σχετικά με πληροφορίες που βρήκατε στο διαδίκτυο.
Σήμερα, η πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολη, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες αξιόπιστες. Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που βρήκατε, μπορείτε να εκτυπώσετε τη σελίδα και να τη δείξετε στο γιατρό σας. Ωστόσο, προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι. Δεν θα αξιοποιήσετε σωστά το χρόνο του γιατρού σας αν πάρετε μαζί σας ένα σωρό σελίδες. Αξίζει επίσης τον κόπο να ρωτήσετε αν οι ιστότοποι που επισκέπτεστε είναι αξιόπιστοι.5. Αγχώνεστε και ανυπομονείτε επειδή το ραντεβού σας καθυστερεί.
Αν και οι γιατροί λειτουργούν τα ιατρεία τους με διάφορους τρόπους, ορισμένοι μπορεί να προσφέρονται να δουν ασθενείς τόσο χωρίς ραντεβού, για επείγοντα περιστατικά, όσο και με ραντεβού για πιο σταθερούς ασθενείς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο γιατρός είναι πιο πιθανό να σας δει στην ώρα σας εφόσον έχετε ραντεβού. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν αναμονή. Πάρτε μαζί σας ένα καλό βιβλίο ή ένα περιοδικό.6. Ανησυχείτε μετά από μια αλλαγή γιατρού.
Όλοι οι γιατροί αφιερώνουν τον κατάλληλο χρόνο για να εξετάσουν το φάκελο των νέων ασθενών τους ώστε να εξοικειωθούν με το ιστορικό τους, τις τρέχουσες παθήσεις τους και τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται. Οπότε, ο νέος σας γιατρός μπορεί να γνωρίζει περισσότερα για εσάς απ' ό,τι νομίζετε. Αν ανησυχείτε σοβαρά, κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσετε μαζί του το συντομότερο δυνατόν. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος απ' ό,τι νομίζετε για να δημιουργήσετε μια καλή σχέση με έναν γιατρό.7. Σας αποσπάται η προσοχή επειδή ο γιατρός πληκτρολογεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.
Αν και αυτό μπορεί να είναι εκνευριστικό, να θυμάστε πως αυτό δείχνει ότι ο γιατρός σας καταγράφει αυτά που λέτε ώστε να υπάρχουν στο αρχείο του. Οπότε, αν και μπορεί να δίνει άλλη εντύπωση, ο γιατρός σας ακούει και πληκτρολογεί ταυτόχρονα. Ωστόσο, αν το βρίσκετε ιδιαίτερα εκνευριστικό, εξηγήστε του ευγενικά ότι σας αποσπά την προσοχή.8. Αναρωτιέστε αν μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις.
Μπορείτε ελεύθερα να σημειώσετε αυτά που λέει ο γιατρός σας. Μάλιστα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να το κάνετε. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να πάτε στο ραντεβού σας με το/τη σύντροφό σας ή κάποιο στενό φίλο. Μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε όσα ειπώθηκαν και να σας στηρίξει συναισθηματικά. Επίσης, μετά το ραντεβού, θα μπορείτε να συζητήσετε την πάθησή σας και τη θεραπεία της με κάποιον ο οποίος όντως καταλαβαίνει τι περνάτε.Η ουσία είναι ότι αν κάτι έχει σημασία για εσάς, τότε έχει σημασία και για το γιατρό σας. Χτίζοντας λοιπόν μια καλή σχέση και παραμένοντας ειλικρινείς σχετικά με τις ανησυχίες σας, θα γνωρίζετε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για τη διαχείριση της ψωρίασής σας.