Skip to content

Σας ευχαριστούμε για την απάντησή σας!

Φαίνεται ότι αναγνωρίζετε τη σημασία που έχει η τακτική και καλή σχέση με τον Δερματολόγο για τον έλεγχο της ψωρίασής σας. Συνεχίστε να αναζητάτε το καλύτερο για εσάς!

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο την επόμενη επίσκεψη!

Πως θα εκμεταλλευτώ στο 100% την επίσκεψή μου στον γιατρό

Πώς θα εκμεταλλευτείτε στο 100% την επίσκεψή σας στον γιατρό

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο γιατρός είναι για εσάς ένας σύμμαχος ζωής.

Αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε έναν δερματολόγο ή αν σας παρακολουθεί κάποιος γιατρός αλλά κάθε φορά που φεύγετε από το ιατρείο νιώθετε να έχετε μείνει με αναπάντητα ερωτήματα ή με την αίσθηση ότι δεν σας έχει καλύψει πλήρως, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ουσιαστική συνεργασία μαζί του.

Πριν από κάθε επίσκεψη:

 1. Ξεκαθαρίστε τους στόχους που έχετε θέσει για το αποτέλεσμα της επίσκεψης και την θεραπεία. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να λάβετε μια διάγνωση, μια προσεκτική εξέταση, μια λεπτομερή ενημέρωση για νέες θεραπείες ή μια λύση για τον κνησμό;
 2. Αφού ορίσετε τους στόχους σας και πριν τη επίσκεψη, ξεκινήστε την προετοιμασία στο σπίτι. Σημειώστε σε ένα χαρτί τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε. Έχετε στο μυαλό σας ότι ο χρόνος του ραντεβού είναι περιορισμένος. Αξιολογήστε τους προβληματισμούς σας και καταλήξτε στα πιο σημαντικά για εσάς θέματα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να πάρετε πιο λεπτομερείς απαντήσεις για τα θέματα που πραγματικά σας απασχολούν και να εκμεταλλευτείτε στο 100% το χρόνο σας με τον γιατρό ώστε να μην φύγετε από το ιατρείο με απορίες. Στο ίδιο χαρτί, σημειώστε και όλες τις ιατρικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στον γιατρό σας όπως ιατρικό ιστορικό και φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνετε ή έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν όπως και τις ονομασίες των φαρμάκων που λαμβάνετε. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να επισκεφθείτε μόνοι σας τον γιατρό, ζητήστε να σας συνοδεύσει ένας δικός σας άνθρωπος.

Οι 10 ερωτήσεις για τον γιατρό

 1. Τι είναι η ψωρίαση; Ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε τον γιατρό σας, είστε σίγουροι ότι μπορείτε να περιγράψετε μα απλά λόγια τι είναι η ψωρίαση;
 2. Τι προκαλεί την ψωρίαση; Είναι κληρονομική;
 3. Τι την επιδεινώνει;
 4. Τι την βοηθάει να είναι σε ύφεση; Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στον τρόπο ζωής μου για να βοηθήσω την κατάστασή μου;
 5. Η ίαση είναι ένα ρεαλιστικός στόχος;
 6. Πώς θα ξέρω αν έχω ήπια-μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση;
 7. Ποιες θεραπείες ενδείκνυνται για την κάθε κατηγορία; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε θεραπείας; Τι έχω να περιμένω από την κάθε θεραπεία; Τι πρέπει να κάνω ώστε η προτεινόμενη θεραπεία να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα; Τι θα γίνει εάν εφόσον τηρήσω με ακρίβεια τις οδηγίες, η θεραπεία μου εξακολουθεί να μην είναι αποτελεσματική; (plan B;)
 8. Η ψωρίαση είναι απλά μια δερματική νόσος ή επηρεάζει και άλλα όργανα;
 9. Πότε πρέπει να επισκεφτώ άλλη ειδικότητα; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να παρακολουθώ την κατάσταση;
 10. Τι μπορώ να κάνω εάν η ψωρίαση επηρεάζει την ψυχολογική μου κατάσταση/ψυχική υγεία/τις σχέσεις μου; Πού να απευθυνθώ;

Ημέρα επίσκεψης:

Έφτασε η ημέρα του ραντεβού, βρίσκεστε στο ιατρείο και απέναντί σας έχετε έναν άνθρωπο ειδικό στην πάθησή σας που είναι εκεί για να σας βοηθήσει.
 1. Μιλήστε του ανοιχτά. Ξεκινήστε ενημερώνοντάς τον για τον λόγο της επίσκεψής σας. Εκφράστε του ανοιχτά τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας και φροντίστε να είστε ειλικρινής μαζί του, δίνοντάς του όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει την κατάστασή σας ώστε να εκτιμήσει τον βαθμό της βοήθειας που θα χρειαστεί να σας παράσχει.
 2. Ακούστε τι έχει να σας πει. Ακούστε τον και μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις και να ζητήσετε περαιτέρω διευκρινίσεις σε ό,τι δεν καταλαβαίνετε. Μπορεί να χρειαστεί να κρατήσετε κι εσείς σημειώσεις, όπως ακριβώς και ο γιατρός σας την ώρα που σας παίρνει το ιατρικό ιστορικό σας. Μην ντραπείτε να βγάλετε από την τσάντα σας το μπλοκ και το στυλό σας για να σημειώσετε αυτά που σας λέει.
 3. Βεβαιωθείτε ότι θα σας δώσει γραπτώς τις οδηγίες. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε πως όλες οι οδηγίες που σας δίνει ο γιατρός υπάρχουν σε γραπτή μορφή, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, κάθε πότε πρέπει να παίρνετε τη θεραπεία, πώς να την εφαρμόζετε, σε τι ποσότητες και για πόσο χρονικό διάστημα. Θυμηθείτε ότι η τήρηση της θεραπείας πάντα βάσει με των συστάσεων του γιατρού είναι το κλειδί για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
 4. Ζητήστε του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνείτε μαζί του. Τέλος, μη διστάσετε να τον ρωτήσετε πότε και ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να επικοινωνείτε μαζί σου σε περίπτωση που έχετε απορίες ή σας προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Μετά από την επίσκεψη:

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά το πλάνο που έχετε συμφωνήσει με τον γιατρό. Εάν κάτι σας προβληματίζει αναφορικά με την θεραπεία, ή εάν έχετε αλλάξει γνώμη, φροντίστε να τον ενημερώσετε.

Είναι σημαντικό:
 1. Να πάρετε σαφείς πληροφορίες για τη διάγνωση και σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή της θεραπείας σας.
  - Να ξέρετε τι έχετε να περιμένετε εάν την ακολουθήσετε σωστά και τι θα γίνει εάν δεν την ακολουθήσετε ή εάν δεν την ακολουθήσετε πιστά.
 2. Να νιώθετε άνετα να μοιραστείτε τις απορίες με τον γιατρό σας.
 3. Να νιώθετε άνετα να ρωτήσετε πληροφορίες για τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες.
 4. Να σας ακούει ο γιατρός σας, να δείχνει κατανόηση και να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα, ιδέες/ανησυχίες, προσδοκίες σας.
 5. Να νιώθετε εμπιστοσύνη απέναντι στον γιατρό σας.
 6. Εάν διαφωνείτε με τις προτάσεις του γιατρού για τη θεραπεία να νιώθετε άνετα να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας.
 7. Να νιώθετε ότι ο γιατρός σας βοηθάει με την ψωρίαση και ότι λαμβάνει υπόψη τον τρόπο ζωής σας και τις προτιμήσεις σας.
 8. Να ενημερώνεστε για το τι έχετε να περιμένετε από την προτεινόμενη θεραπεία.
 9. Να γνωρίζετε τα επόμενα βήματα (πότε θα επισκεφτείτε ξανά τον γιατρό, κλπ.)

Μην ξεχνάτε πως ο γιατρός σας είναι εδώ για να σας παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε τη φύση της κατάστασής σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ψωρίασης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να μπορέσετε όμως να εκμεταλλευτείτε 100% την επίσκεψη στον γιατρό θα πρέπει να είστε κι εσείς ενεργά εκεί μαζί του. Γι’ αυτό μην αφήσετε καμία επίσκεψη να πάει χαμένη! Εκμεταλλευτείτε τις στο έπακρο και στο τέλος θα δείτε ότι ο μόνος κερδισμένος είστε εσείς!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ