Skip to content

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: 125 εκ. άνθρωποι σαν εμένα αξίζουν την καλύτερη φροντίδα για την ψωρίασή τους

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: 125 εκ. άνθρωποι σαν εμένα αξίζουν την καλύτερη φροντίδα για την ψωρίασή τους
Η 29η Οκτωβρίου ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» είναι μία αφορμή να μιλήσουμε ακόμα πιο δυνατά γι’ αυτήν την κοινή, χρόνια, φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που προσβάλει το 2% του πληθυσμού. Ελάτε μαζί, να αυξήσουμε το επίπεδο της επίγνωσης για την ψωρίαση και τους τρόπους αντιμετώπισής της, ώστε να δώσουμε σε όσους πάσχουν από ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει! 

Η ψωρίαση μπορεί να μοιάζει απλώς με μια δερματική νόσο -που προκαλεί απολέπιση, φαγούρα και αίσθημα καύσου- αλλά είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό.
Είναι μια νόσος με κοινωνικές, συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις. Στις μέτριες και σοβαρές μορφές της μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πόνο και αιμορραγία στο δέρμα· συμπτώματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες, μειώνουν την απόδοση στην εργασία και κατ’ επέκταση δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μείωση της αυτοπεποίθησης και μελαγχολία.

Παρόλο που δεν είναι μεταδοτική, δημιουργεί στα άτομα με την νόσο κοινωνικό αποκλεισμό σαν να ήταν μεταδοτική, λόγω άγνοιας της κοινωνίας. Πέραν όμως από το θέμα αισθητικής μπορεί να είναι πολλά περισσότερα.

Παίρνουμε σοβαρά την ψωρίαση – Ζούμε μια καλύτερη ζωή χωρίς περιορισμούς!

Η ψωρίαση είναι μία πάθηση που πρέπει να πάρουμε σοβαρά λόγω και της πολυεπίπεδης φύσης της. Το γνωρίζατε ότι η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όσων πάσχουν, όπως:
 • Παχυσαρκία
 • Σακχαρώδη διαβήτη
 • Υπέρταση
 • Αρθρίτιδα
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό εμείς, τα άτομα με ψωρίαση, να κάνουμε ένα τακτικό check-up και να διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ψωρίασης από τους γιατρούς. Επίσης, να μην ξεχνάμε να συζητάμε στην επίσκεψή μας τυχόν ψυχολογική επιβάρυνση που μας προκαλεί η νόσος στην καθημερινότητά μας, καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να το γνωρίζει αν δεν του το αναφέρουμε.

Είστε ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν χωρίς λόγο;

Κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το ότι τα μισά περίπου άτομα με ψωρίαση δεν επισκέπτονται κάποιον ειδικό ούτε 1 φορά το χρόνο. Αυτό μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητες αποτελεσματικής διαχείρισης της νόσου τους και να τους αφήνει στο «σκοτάδι» σχετικά με πιθανές καινούριες επιλογές που μπορεί να έχουν κάθε χρόνο.

Είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε;

Πάρτε σοβαρά την ψωρίαση. Για να το κάνετε αυτό χρειάζεται δέσμευση: δέσμευση πάνω από όλα με τον εαυτό σας ότι θα κάνετε την αλλαγή. Κάντε το βήμα και κλείστε ραντεβού με ένα Δερματολόγο. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ενημερωθεί για τις νέες θεραπευτικές επιλογές!

Προετοιμαστείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό έχοντας ετοιμάσει από πριν όλες τις απορίες σας. Συμφωνήστε μαζί του σε μια θεραπεία που σας ταιριάζει, με στόχο να σας είναι εύκολο να την ακολουθήσετε. Γιατί «πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι αυτή που λαμβάνει τελικά ο ασθενής»

Είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε; Μπείτε στο #UnlimitedCommitment!

Ενημερωθείτε σωστά σήμερα:

 • I’m more than my skin
  Η LEO Pharma θέλοντας πάντα να είναι κοντά στον ασθενή υποστηρίζει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη θεραπεία παρουσιάζοντας την εκστρατεία ‘I’m more than my skin’.
 • Pso Serious
  Η εκστρατεία ‘I’m more than my skin’ αναδεικνύει το κεντρικό θέμα ‘Pso Serious’ της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης 2018 από την Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ασθενών με Ψωρίαση, IFPA.
 • Ενώσεις ασθενών:
  • Επιδέρμια - Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, τηλ. 2315 553 780
  • Καλυψώ - Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών, τηλ: 210 721 2002, Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα με ψωρίαση: 801 11 77 2 77 με αστική χρέωση απ’ όλη την Ελλάδα.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Πηγές:
 • The International Federation of Psoriasis Associations. Available at https://ifpa-pso.com/ (Accessed July 2018)
 • World Health Organization (WHO). Global Report on Psoriasis. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf (Accessed July 2018).
 • Parisi et al. J Invest Dermatol 2013;133:377–385
 • Bewley et al. J Eur Acad Dermatol Venereol 2011;25:9–14
 • Dermatology Life Quality Index. http://sites.cardiff.ac.uk/dermatology/files/2014/07/DLQI.pdf (Accessed August 2018).
 • Armstrong et al. The association between psoriasis and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Nutr Diabetes 2012;2(12):e54.
 • European Association for the Study of Obesity. About obesity. Available at: http://easo.org/media-portal/obesity-facts-figures/about-obesity/ (Accessed August 2018)
 • World Psoriasis Happiness Report 2018. Available at: https://psoriasishappiness.report/
 • Bhosle MJ et al. Health Qual Life Outcomes 2006:35;1–7.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ