Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες τροφές επηρεάζουν τις εξάρσεις της ψωρίασής σας; Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν τροφές που λειτουργούν βοηθητικά, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ άλλες φαίνεται να λειτουργούν επιβαρυντικά εντείνοντας τις φλεγμονές.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος που οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερδιέγερση και δημιουργεί φλεγμονές. Αυτό σημαίνει ότι οι τροφές που επιλέγουμε είναι πολύ σημαντικές και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και των εξάρσεων.
Οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, συμβάλλοντας στην επιτυχία της θεραπείας που λαμβάνετε, ενώ στην περίπτωση της μέτριας - σοβαρής ψωρίασης μπορούν επιπλέον να μειώσουν τη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων και μεταβολικού συνδρόμου.
Τα άτομα που πάσχουν από μέτρια - σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι’ αυτό ένα από τα κυριότερα βήματα είναι η διατήρηση του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επιπλέον η παχυσαρκία αποτελεί και αυτή μία φλεγμονώδη κατάσταση για τον οργανισμό ενώ φαίνεται να μειώνει και την θεραπευτική δράση ορισμένων φαρμάκων. Αυτοί είναι κάποιοι πολύ καλοί λόγοι να ακολουθείτε μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή και να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα.
Το επόμενο βήμα είναι να γνωρίσετε ποιες τροφές θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας και ποιες θα πρέπει να αποφύγετε ή και να βγάλετε τελείως.
Επιλέγοντας τροφές με βάση την θρεπτική τους αξία και την αντιφλεγμονώδη δράση τους και αποφεύγοντας τρόφιμα και συνήθειες που επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής, να ελέγξετε τα συμπτώματα και τις εξάρσεις αλλά και να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης συνδεόμενων παθογενειών.
Τρόφιμα που θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας:
- Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και το σκουμπρί, είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή! Είναι πηγή καλών πρωτεϊνών, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών τα οποία λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο αλλά και διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση βοηθώντας σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. - Ελαιόλαδο, σπόροι και ξηροί καρποί
Πρόκειται για εξαιρετικές πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης Ε η οποία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες και βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. - Φρούτα και λαχανικά
Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά που αντιπροσωπεύουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ένας εύκολος τρόπος να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας είναι τα smoothies! Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει το κίνδυνο εμφράγματος αλλά και το ζάχαρο, ενώ οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει την ψωρίαση. Όμως προσοχή, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πατάτες, οι ντομάτες και οι πιπεριές καθώς είναι λαχανικά που επιδρούν αρνητικά στις φλεγμονές.
Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε:
- Αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα
Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα γεμάτα ζάχαρη αναψυκτικά, με νερό ή πράσινο τσάι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. - Προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας και γαλακτοκομικά)
Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που μείωσαν την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, παρατήρησαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους καθώς ο μεταβολισμός αυτών των τροφών από τον οργανισμό δείχνει να αυξάνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και κορεσμένων λιπαρών. Δεν χρειάζεται να το βγάλεις τελείως από τη ζωή σου, απλά μείωσε τη συχνότητα κατανάλωσης και επίλεξε άπαχες κοπές ή προτίμησε το κοτόπουλο. - Προϊόντα που περιέχουν γλουτένη
Έρευνες δείχνουν ότι έως και 25% των ατόμων με ψωρίαση παρουσιάζουν και δυσανεξία στη γλουτένη, αλλεργία στα σιτηρά ή κοιλιοκάκη. Για αυτούς τους ασθενείς, η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να βελτιώσει την ένταση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. - Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί καλή διατροφική επιλογή γενικά. Προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων ενώ μπορεί να εμποδίσει τη δραστικότητα της φαρμακευτικής αγωγής ή και να μειώσει της πιθανότητες επιτυχίας της. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης ή τουλάχιστον να καταναλώνεται με μέτρο και περιστασιακά.
Συζητήστε το με τον δερματολόγο σας
Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του, δίνοντάς του να καταλάβει τι είναι αυτό που σας απασχολεί.
Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ
Βιβλιογραφικές αναφορές
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rvuggjC8z9EJ:https://www.healthgrades.com/right-care/psoriasis/5-diet-tips-for-managing-moderate-to-severe-psoriasis+&cd=16&hl=el&ct=clnk&gl=gr
https://www.psoriasis.org/treating-psoriasis/complementary-and-alternative/diet-and-nutrition/anti-inflammatory-diet
https://www.everydayhealth.com/psoriasis/diet/a-plant-based-diet-to-ease-psoriasis/