Skip to content

Ψωρίαση και μακιγιάζ

Ψωρίαση και μακιγιάζ

Ο μεγάλος μας σύμμαχος! Σας δίνουμε συμβουλές για να χρησιμοποιείτε το μακιγιάζ με τον καλύτερο τρόπο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όποιος πάσχει από ψωρίαση μπορεί να βρει στο μακιγιάζ μια πολύτιμη υποστήριξη για να περιορίσει την αμηχανία που ίσως αισθάνεται. Σας δίνουμε συμβουλές για να το χρησιμοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο!

Το μακιγιάζ είναι πια αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών γυναικών, που το χρησιμοποιούν για να έχουν ωραία εμφάνιση στη δουλειά, να αισθάνονται άνετα στις κοινωνικές εκδηλώσεις ή, γενικότερα, για να εκτιμούν περισσότερο τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση που κάποιος πάσχει από ψωρίαση, το μακιγιάζ μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πράγματι, σε κάποιες περιπτώσεις η κάλυψη των βλαβών σημαίνει απόκτηση αυτοπεποίθησης και βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, κυρίως όταν τα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ορατά.

Οι θεραπείες για την ψωρίαση, αν εφαρμόζονται σωστά και με συνέπεια, φέρνουν σημαντική βελτίωση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικό να έχετε ένα άμεσο αποτέλεσμα1. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση μπορεί να είναι το μακιγιάζ. Το να μάθετε να χρησιμοποιείτε το μακιγιάζ για να κρύψετε ή να μειώσετε τα σημάδια της ψωρίασης δεν είναι δύσκολο.
Τα καλύτερα καταστήματα καλλυντικών προσφέρουν συχνά συμβουλές και μαθήματα για να βελτιώσετε και να μάθετε τεχνικές πιο χρήσιμες για τις δικές σας ανάγκες.

Για να αρχίσετε, σας δίνουμε μια σειρά από συγκεκριμένες συμβουλές:
Γενικές συμβουλές
 1. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα προϊόντα σε πλάκες με ανοιχτές πληγές.
 2. Σε περίπτωση φλυκταινώδους ή ερυθροδερμικής ψωρίασης μιλήστε με τον δερματολόγο σας, γιατί το μακιγιάζ μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση.
 3. Αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε αντίδραση στο καλλυντικό, όπως κάψιμο, ερύθημα ή κνησμό, απομακρύνετέ το αμέσως και επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας.
 4. Χρησιμοποιήστε καλλυντικά με αντηλιακή προστασία.

Η επιλογή των προϊόντων

Το πρώτο βήμα για ένα σωστό μακιγιάζ είναι η επιλογή των σωστών προϊόντων και, δεδομένης της ευρείας ποικιλίας προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο, σας συστήνουμε να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε με βάση τον τύπο του δέρματός σας και των χαρακτηριστικών της ψωρίασης. Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε ότι τα καλύτερα καλλυντικά είναι αυτά που:
 1. Χαρίζουν φυσική όψη,
 2. Είναι αδιάβροχα στο νερό.
 3. Είναι εύκολα στην εφαρμογή.
 4. Δεν ερεθίζουν το δέρμα.
 5. Κρατάνε πολύ.

Η προετοιμασία του δέρματος

Αφού έχετε επιλέξει τα σωστά προϊόντα, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το δέρμα για την εφαρμογή του μακιγιάζ, επομένως ξεκινήστε με έναν καλό καθαρισμό του προσώπου και έπειτα με ενυδάτωση. Για τον καθημερινό καθαρισμό μπορείτε να επιλέξετε ένα καθαριστικό με μη λιπιδικά συστατικά μαζί με ένα προϊόν απολέπισης (με βάση το σαλικυλικό οξύ), που θα χρησιμοποιείτε δύο φορές την εβδομάδα για να βοηθάτε τις πλάκες να μαλακώσουν, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αφαίρεση. Για να επιλέξετε το σωστό καθαριστικό, όπως και την πιο κατάλληλη για το δέρμα σας ενυδατική κρέμα, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
Γενικά, μπορείτε να προτιμάτε προϊόντα:
 1. Χωρίς άρωμα.
 2. Υποαλλεργικά.
 3. Μη σμηγματοειδή.

Η εφαρμογή του μακιγιάζ

Όσον αφορά την εφαρμογή, η πρώτη συμβουλή είναι να το απλοποιήσετε: Συχνά ένα μίνιμαλ μακιγιάζ, που αποτελείται από φον-ντε-τέν και πούδρα, μπορούν να είναι αρκετά, ενώ αν προσθέσετε πολλά προϊόντα μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων με το δέρμα.
Αρχικά χρησιμοποιήστε μια “βάση”, με τρόπο που να δημιουργήσετε μια ομοιογενή και λεία επιδερμίδα για να εφαρμόσετε στη συνέχεια το φον-ντε-τέν. Αντίθετα, για τις πιο κοκκινισμένες περιοχές συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα κονσίλερ.

Η εφαρμογή του φον-ντε-τέν σε παρόμοια απόχρωση με το χρώμα του υγιούς δέρματος θα ενοποιήσει την επιδερμίδα ενώ στην περίπτωση των πιο σκουρόχρωμων περιοχών, υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα που παρέχουν μεγαλύτερη κάλυψη, τα οποία συνήθως απαιτούν λίγη περισσότερη πρακτική για να μπορέσουν να εφαρμοστούν πιο σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις σας συστήνουμε να αρχίσετε με μια μικρή ποσότητα και μετά να προσθέσετε τα απαραίτητα στρώματα, σβήνοντας το προϊόν στην γύρω επιδερμίδα. Σε περίπτωση που χρειάζεται να καλύψετε τραύματα στο σώμα, για παράδειγμα στα πόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αδιάβροχο φον-ντε-τέν σε μορφή σπρέι.

Έπειτα, πρέπει να δοθεί προσοχή και στην πούδρα. Οι μεταλλικές πούδρες σε σκόνη μπορούν να ερεθίσουν και να ξηράνουν το δέρμα και για αυτό πρέπει να προτιμώνται τα υγρά προϊόντα.
Τέλος, θυμηθείτε να δώσετε προσοχή στην περιοχή των χειλιών και των ματιών, γιατί οι κρεμώδεις σκιές μπορούν να ερεθίσουν τα βλέφαρα, όπως επίσης και τα προϊόντα “γκλίτερ”.

Η αφαίρεση του μακιγιάζ

Σε αυτό το σημείο, αφού επιστρέψετε στο σπίτι στο τέλος της ημέρας, δεν μένει παρά το τελευταίο βήμα: Η αφαίρεση του μακιγιάζ. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να τρίβετε το δέρμα σας για να απομακρύνετε το μακιγιάζ. Εφαρμόστε ένα αποτελεσματικό προϊόν ντεμακιγιάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ

Βιβλιογραφία

1.Levy LL, Emer JJ. Emotional benefit of cosmetic camouflage in the treatment of facial skin conditions: personal experience and review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2012;5: 173-82.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ