Skip to content

Μήπως ήρθε η στιγμή να συζητήσεις με τον γιατρό σου την επιλογή θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες;

Αλλαγή θεραπείας σε βιολογικούς παράγοντες – Μέτρια/σοβαρή ψωρίαση

Εάν προβληματίζεστε σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνετε, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Ίσως πράγματι να είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε στο θεραπευτικό σχήμα τους βιολογικούς παράγοντες.

Η ψωρίαση επηρεάζει κάθε οργανισμό με διαφορετικό τρόπο, έτσι δεν υπάρχει μια θεραπεία που να απευθύνεται σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τον γιατρό σας, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών θεραπευτικών σχημάτων μέχρι να καταλήξετε σε εκείνο που ταιριάζει σε εσάς, ώστε να διατηρήσετε την ψωρίαση και τα συμπτώματά της υπό έλεγχο.

Βιολογικοί παράγοντες

Πρόκειται για ενέσιμα φάρμακα που λειτουργούν στοχεύοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την εκδήλωση ψωρίασης, περιορίζοντας σε μεγάλο ποσοστό τις δερματικές βλάβες και οδηγώντας συχνά στην πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ποιοι όμως είναι εκείνοι οι παράγοντες που μπορεί να σε οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχει φτάσει η ώρα για μια αλλαγή;

Ένας από τους κύριους λόγους είναι, η θεραπεία που λαμβάνετε να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική όσο ήταν στο παρελθόν.

Εάν η ψωρίασή σας ξεκίνησε σαν ήπια, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσετε να την αντιμετωπίζετε αποκλειστικά με τοπικές αγωγές. Αυτού του είδους οι θεραπείες όμως αποσκοπούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων στοχεύοντας το δέρμα. Έτσι, δεν μπορούν να χαρίσουν ανακούφιση στα άτομα με μέτρια και σοβαρή ψωρίαση εάν ωστόσο, αντικατασταθούν με βιολογικούς παράγοντες, θα καταπολεμήσουν τη φλεγμονή από μέσα στοχεύοντας το ανοσοποιητικό. Υπάρχει περίπτωση ο γιατρός σας αντί να αντικαταστήσει συνολικά την θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, να συστήσει ένα συνδυασμό των δύο. Ο συνδυασμός τοπικής θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει την απόδοση της θεραπείας καθώς η δόση των τοπικών σκευασμάτων μειώνεται και μαζί της οι παρενέργειες.

Μία ακόμα πτυχή που θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, είναι το κατά πόσο τα συμπτώματά σας είναι τόσο έντονα που σας εμποδίζουν στην καθημερινότητα σας.

Εάν παρουσιάζετε επώδυνες βλάβες στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια, ακόμα και αν η ψωρίαση δεν καλύπτει το 10% του σώματός σας, αποτελούν αρκετά σοβαρό παράγοντα για τον γιατρό σας, ώστε να εξετάσει την εισαγωγή βιολογικών παραγόντων στη θεραπεία σας.

Τέλος, ένα καθοριστικό σημάδι ότι έχει έρθει η ώρα να αναζητήσετε νέες θεραπείες, είναι να έχετε παρουσιάσει παρενέργειες στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.

Εάν ταλαιπωρείστε από στοματικές άφθες, ναυτία και ενοχλήσεις στο στομάχι λόγω της θεραπείας που ακολουθείτε, είναι σίγουρα η ώρα να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο μιας αλλαγής. Μην θεωρήσετε ότι οι παρενέργειες είναι ένα κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας το οποίο θα πρέπει να υπομείνετε. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές που ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει, αρκεί να ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο που ο οργανισμός σας αντέδρασε αρνητικά σε κάποια από τις θεραπείες.

Υπάρχει γενικά η πεποίθηση ότι η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες είναι πιο «βαριά». Αν και έχει πιο στοχευόμενη δράση που απευθύνεται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης, συνήθως έχει λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τις άλλες θεραπείες. Από την άλλη, ακριβώς επειδή στοχεύει το ανοσοποιητικό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, και αφού έχει προηγηθεί μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων που θα εξασφαλίσει την ασφαλή χρήση τους καθώς αντενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις.

Η δυνατότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές είναι ένα μεγάλο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας της ψωρίασης, είτε πρόκειται για αλλαγές στον τρόπο ζωής, είτε για αλλαγές στην αγωγή. Μην τις φοβάστε, είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την ψωρίασή σας και να δημιουργήσετε εκείνο το μοντέλο ζωής και θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Πολλές φορές η αλλαγή μπορεί να φαίνεται δύσκολη αλλά τις περισσότερες φορές το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει και αποζημιώνει την προσπάθειά!

Ήπια, μέτρια ή σοβαρή; Γνώρισε καλύτερα τη δική σου ψωρίαση! Ξεκίνα από εδώ


Βιβλιογραφικές αναφορές:
  • medicalnewstoday.com/articles/biologics-for-psoriasis
  • jaad.org/article/S0190-9622(08)00273-9/fulltext
  • aad.org/practicecenter/quality/clinical-guidelines/psoriasis/biologics
  • psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/biologics/resources

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης

Καθημερινά χρήσιμα

Έξυπνα μυστικά για την τήρηση της θεραπείας σας

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια πάθηση αλλά, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά οι θεραπείες, μπορούν να σας βοηθήσουν να την διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Δείτε τα εδώ

8 συμβουλές σε 8 λεπτά

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον την επίσκεψη στο γιατρό σας κατεβάζοντας αυτές τις 8 συμβουλές.

Κατεβάστε το εδώ

Αποτελέσματα έρευνας PSO Happy

Δείτε τα αποτελέσματα για την Ελλάδα από την παγκόσμια έκθεση PSO Happy όπου παρουσιάζει τον δείκτη Ευτυχίας των ανθρώπων με ψωρίαση.

Κατεβάστε την εδώ